Sarmısak Dikim Makinası Prototipi Geliştirilmesi

Bu çalışmada, sarmısak tarımının mekanize edilebilmesi için öncelikli işlem olan sarmısağın hassas dikimi amaçlanmıştır. Bu amaçla, mevcut pnömatik hassas ekim makinaları üzerine takılabilen bir dikim ünitesi prototipi geliştirilmiştir. Altı sıralı olarak yapılan prototip, 25 cm sıra arası ve 8.8, 10, 11.6 ve 14 cm sıra üzeri mesafelerde 1.7, 2.6 ve 4.7 km/h lik makina ilerleme hızlarında tarlada denenmiştir. Dikim sonrası yapılan ölçümlerle sıra üzeri dağılım düzgünlüğü, filizlenme oranı ve dikim derinliği belirlenerek istatistiki analizler yapılmıştır. Boşluk oranlarının, kabul edilebilir sınırların biraz üzerinde bulunmasına rağmen diğer oranlar kabul edilebilir niteliktedir

Improvement of a Spacing Drill Pneumatic System in Garlic Planting

In this study, first of all, precision planting of garlic which is foreground processing in mechanization of garlic agriculture is purposed. For this aim, a seed spacing unit prototype which can be added onto the present spacing drill was improved. The prototype was made as 6 rows and tested 25 cm between rows, 8.8, 10, 11.6, 14 cm within rows and 1.7, 2.6, 4.7 km/h machine advancing speed in a field. With the measurement after planting, seed spacing performance, rate of germination and planting depth was determined and was statistically evaluated. Although space rate is a little above acceptable limits, all the other rates are acceptable

___

  • Anonim 1981. T.S. 1131 Sarmısak standardı. Türk Standartları Enstitüsü, 3 s., Ankara.
  • Anonim 1999. Tarımsal mekanizasyon araçları deney ilke ve metodları. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, s. 246, Ankara.
  • Anonim 2005a. Kastamonu Taşköprü ilçesinindeki sarmısak pazarındaki ortalama toptan sarmısak fiyatları.
  • Anonim 2005b. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kastamonu İl Müdürlüğü Kayıtları. Kastamonu.
  • Artık, N. ve E. S. Poyrazoğlu. 1994. Kastamonu sarmısağının bileşim unsurları ve sarmısak ürünleri üretimi üzerine araştırma (basılmamış). Ankara Üniv. .Ziraat Fak., Ankara.
  • Bayraktar, K. 1970. Sebze yetiştiriciliği. Ege Üniv. Ziraat Fak., Yayınları No:169, İzmir.
  • Demir, K. ve A. Günay. 1996. Sarmısakta farklı dikim şekillerinin verim ve baş oluşunun üzerine etkileri. Gap, 1. Sebze Tarımı Sempozyumu, s.64-68, Şanlıurfa.
  • Garcia, C. 1993. The mechanizasyon of the cultivation and harvesting of garlic. CAB Abstracts.
  • Gökçebay, B. 1976. Hububat serpme ekimi için makina geliştirilmesi olanakları üzerinde bir araştırma. Doktora Tezi (basılmamış) . Ankara Üniv. Ziraat Fak., Ankara
  • Güneş, T., A. Günay, A. Erkuş, N. Artık, T. Kıral, R. Yanmaz, A. Turan ve H. Tanrıvermiş. 1993. Kastamonu'da sarımsak üretimi ve pazarlamasını geliştirme araştırması. (basılmamış) Ankara Üniv. Ziraat Fak., Ankara.
  • Hempsch, K. 1975. Eingnung pneumatischer mais-einzelkorn saegerate für die zuckerrübbenaussaat, Bonn.
  • Lawson, L. D., Z. J. Wong and B. G. Hughees. 1991. Y-glutamyl- s-alkylcysteiner in garlic and ohher allium spp. precursors of age-dependent trans-1-propenyl thiosulfinates. J. Nat. Prod. 54, 436-444.
  • Merdol, T. K. 1999. Sarmısak hakkında bilmek istedikleriniz. TSE Tüketici Bülteni Sayı :135,s.8.
  • Orlowski, M. and E. Pekowska. 1989. The effect of clove weight and planting density on garlic yield. Biuletyn Warzywniczy (11):85-89.
  • Önal, İ. 1987a. Ekim dikim gübreleme makinaları. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Yayın No: 450 Bornava, İzmir.
  • Önal, İ. 1987b. Vakum prensibiyle çalışan bir pnömatik hassas ekici düzenin ayçiçeği, mısır ve pamuk tohumu ekim başarısı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 24 (2); 105-124. Bornova, İzmir.
  • Önal, İ., M. Tozan ve F. N. Zender. 1989. Soğan arpacığının makina ile dikim olanakları. Tarımsal Mekanizasyon 12. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı s.265-275. Tekirdağ.
  • Özarslan, C., B. Coşkun ve İ. Yalçın. 1997. Prototip sarmısak dikim makinalarının performansının belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, s.932-943, Tokat.
  • Randoin, L., P. Le Gallic, Y. Dupuis et A. Bernardin. 1981. Tables de composition des aliments.Ge Edition.Centre National de le Recherche Secientifique.France.
  • Singh, J., K. Ajay and H. Sirohi. 1995. Effect of spacing on the growth and yield of garlic G1 strain. İndian Journal of Agricultural Research,(29);153,156.
  • Tozan, M. 1986. Sanayi tipi domatesin makinalı ekim olanakları. Tarımsal Mekanizasyon for Seed Tablets, Transaction of the ASAE, 17(3) :447-448.
  • Ünal, H. G. ve K. Saçılık. 2005. Sarmısak dişlerinin vakumla tutulmasına etkili bazı parametrelerin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt:19 Sayı:35, Konya.
  • Unutmaz, İ. 1997. Sarmısak. Focus, (10); 38-43.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ekmeklik Buğday Triticum aestivum L. Çeşit ve Hatlarının Karadeniz Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Nevzat AYDIN, H. Orhan BAYRAMOĞLU, Zeki MUT, Hasan ÖZCAN

Nohut Cicer arietinum L. Bitkisinde Verime Etki Eden Bazı Karakterlerin Alternatif Regresyon Yöntemleriyle Karşılaştırılması

Ufuk KARADAVUT, Aşır GENÇ, Abdurrahman TOZLUCA, İsmail KINACI, Şeref AKSOYAK, Çetin PALTA, Ahmet PEKGÖR

Dengesiz Verilerle Çalışılması Durumunda Gruplardaki Gözlem Sayıları Kaç Olmalıdır?

Mehmet MENDEŞ

Buğdayın Triticum aestivum L. Gelişme Dönemleri ve Yaprak Alan İndeksinin Matematiksel Modellenmesi

Metin MÜJDECİ, Alhan SARIYEV, Veysel POLAT

Domat ve Ayvalık Zeytin Olea europaea L. Çeşitlerinin Gölgeli Plastik Tünel Altında Köklendirilmesine Zaman, Çelik Boyu ve Ortamın Etkisi

Arzu ÇETİNTAŞ GERAKAKİS, Mücahit Taha ÖZKAYA

Yonca Medicago sativa L. ’da Somatik Embriyogenesis Aracılığıyla Bitki Rejenerasyonu

Sema ERİŞEN

Ankara’da Şeftali Ağaçlarında Görülen Sharka Hastalığı Üzerinde Araştırmalar

İ. Özer ELİBÜYÜK

Ankara ve Samsun Koşullarında Bakteri Aşılamasının Yaygın Fiğ Vicia sativa L. Çeşitlerinin Kuru Ot ve Tohum Verimleri Üzerine Etkileri ve Stabilite Analizi

Sabahattin ALBAYRAK, Cafer Sırrı SEVİMAY

Orta Anadolu Bölgesinde Bağ Küllemesi Uncinula necator “Schwein“ Burr. Hastalığının Mücadelesinde Tahmin-Uyarı Modellerinden Yararlanma Olanakları

Necla BALIÇ

Bazı Elma Çeşitlerinin Çiçek Tomurcuklarının Farklı Safhalarında İlkbahar Geç Donuna Dayanıklılığı

Ahmet AYGÜN, Bekir ŞAN