Nallıhan-Hoşebe Orman İçi Dinlenme Yerinin Rekreasyon Kaynaklarının Geliştirilmesi

Bu araşt ı rma, Ankara çevresinde bulunan ve özellikle Nall ı han ve Beypazar ı ilçelerinin rekreasyon ihtiyac ı n ı karşı lamaya hizmet eden Nall ı han-Hoşebe Orman Içi Dinlenme Yerinin rekreasyon kaynaklar ı n ı n belirlenmesi ve bu kaynaklar ı geliştirme olanaklar ı n ı n saptanmas ı amac ı yla yürütülmü ştür. Ara şt ı rma alan ı n ı n doğ al ve kültürel kaynaklar ı n ı n belirlenmesi çal ışman ı n önemli bir bölümünü olu şturmaktad ı r. "Orman İ çi Rekreasyon Potansiyeli Değerlendirme Yöntemi" çerçevesinde bu kaynaklar ı n rekreasyon değerleri tespit edilmi ştir. Diğer yandan, ara şt ı rma alan ı nda piknik alan ı özelliklerinin ve ziyaretçi istek ve ihtiyaçlar ı n ı n saptanmas ı na yönelik bir anket gerçekle ştirilmiş ve değerlendirme bölümünde bu anketin sonuçlar ı ndan da yararlan ı lm ışt ı r. Son olarak araşt ı rma alan ı n ı n rekreasyon potansiyeli belirlenmi ş ve rekreasyon kaynaklar ı n ı n geliştirilmesi için öneriler geli ştirilmiştir.

Improvement of Recreational Resources of Nall ı han-Hoşebe Forest Recreation Area

This research has been performed for determining the recreational resources of the Nall ı han-Hoşebe forest recreation area, that serves Nall ı han and Beypazar ı district population and to determine the possibilities of the development of these resources. Determining of the natural and cultural resources forms an important part of this research. In the frame of the "Evaluation Method of Forest Recreation Potential", recreational values of these resources has been determined. On the other hand, a questionnaire has been prepared for determining the features of the visitors and the picnic area and the needs and the requests of the visitors. Additionally, in the evaluation part, the results of this questionnaire were used. Finally, the recreation potential of the study area was determined and suggestions were put forward in order to develop the recreational resources.

___

  • Gülez, S. 1990. Orman içi rekreasyon potansiyelinin saptanmas ı için geliştirilen bir değerlendirme yöntemi. Istanbul Üniv. Orman Fak. Dergisi, 40, 2, İ stanbul.
  • Gündüz, S. 1998. Koruma-Kullan ı m Ilkeleri Çerçevesinde Beynam Muhafaza Orman ı n ı n Rekreasyonel Taşı ma Kapasitesinin Saptanmas ı Üzerine Bir Ara şt ı rma, Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst., Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Kiper, U. 1994. Nall ı han Çevresi Fiziki Coğ rafyas ı ve Arazi Kullan ı m ı Üzerine Bir Ara şt ı rma, Gazi Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğ rafya Ana Bilim Dal ı , Master Tezi, Anlara.
  • KGM, 2000. Karayollar ı Genel Müdürlüğü, Türkiye Karayollar ı Haritas ı , Ankara.
  • Kurum, E. 1992. Beynam Muhafaza Orman ı ve Yak ı n Çevresinin Ankara Kenti Rekreasyon Sistemi Aç ı s ı ndan KorumaKullan ı m ve Planlama Ilkelerinin Saptanmas ı Üzerine Bir Araştı rma. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst., Doktora Tezi, Ankara.
  • MGM, 2000. Meteoroloji Genel Müdürlü ğ ü, Nall ı han Meteoroloji İ stasyonu iklim Veriler' Raporu, Ankara.
  • Mol, T. 1979. Rekreasyon alanlar ı ve orman korumas ı ilişkisi. İ stanbul Üniv. Orman Fak. Dergisi, 29, 2, İ stanbul.
  • MPGM, 1992. T.C. Orman Bakanl ığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayat ı Genel Müdürlü ğ ü Orman içi Dinlenme Yerleri Dairesi Başkanl ığı , Hoşebe Orman içi Dinlenme Yeri Plan Raporu, Ankara.
  • Pehlivanoğ lu, T. 1986. Belgrad Orman ı n ı n Rekreasyon Potansiyeli ve Planlama ilkelerinin Saptanmas ı , İ stanbul Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İ stanbul.