Erzurum Kent Merkezi Donatı Elemanlarının Ergonomik Özelliklerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma

Donatı elemanları, hayatın vazgeçilmez unsurları olup, bir mekânı yaşanabilir ve anlamlı kılan, insanların işlevsel ve estetik ihtiyaçlarını karşılayan, tasarımsal ve çözümsel öğelerin başında gelir. Aydınlatma elemanlarından çöp kutularına, kapalı veya açık her türden oturma mekânlarına ve unsurlarına, bitki kasalarından döşeme ve kaplama malzemelerine, çeşme ve su unsurlarına, uyarı ve yön levhalarına ve otobüs duraklarından telefon kulübelerine kadar bir kenti şekillendirmekte ve işlevsel kılmakta kullanılan tüm detaylar donatı elemanları kapsamına girmektedir. Bu çalışmada, Erzurum kentindeki donatı elemanları ergonomileri ve insan sağlığına etkileri yönünden ele alınarak, incelenmişlerdir. Kent merkezini içeren çalışma alanındaki tüm donatı elemanları yeterlilikleri, ergonomileri, konumları, işlevsel ve estetik durumları kapsamında değerlendirilmişlerdir. Çalışmanın sonucunda ise, donatı elemanlarının bir bölümünün tamamen veya kısmen tahrip olmuş olması nedeniyle işlevselliğini yitirdiği, bir bölümünün çeşitli ergonomik nedenlerle insan sağlığına uygun olmadığı, bir bölümünün ise miktar bazında yetersiz olduğu tespit edilmiştir

Erzurum Kent Merkezi Donatı Elemanlarının Ergonomik Özelliklerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma

Equipment elements are among the indispensible components in life and they are in the first rows among the designed and solution elements which are capable of making an area liveable; load this area a meaning; and meet the functional and aesthetical needs of people. Equipment elements comprise of a very wide range of details used to give form and functionality to a city; from lamp posts to waste boxes; open or closed sitting area to seat units; plant containers to pavement coatings; spring fountains and aquatic elements to warning and direction tables and phone boxes or bus stops. In this study, equipment elements in Erzurum city were evaluated in the respect of their ergonomy and effects on human health considering their efficiencies, ergonomies, positions and functional and aesthetical conditions. Consequently, it was found that some of the equipment elements were very far from functionality since they were fully or partly devastated, while some were not suitable for human health for various ergonomic reasons and some were quantitatively inefficient

___

  • Abdülrahimov, R. 2001. Mimarlıkta Aydınlatma, Ders Notu, Trabzon.
  • Anonim, 2006. İTÜ Ergonomi Kulübü
  • http://www.students.itu.edu.tr/~ergonomi/bilbank/insan4.html
  • Anonim 2006a. Ergonomi nedir?
  • http://www.kobitek.com/makale.php?id=9
  • Aykut, F. 1997. Dış Mekan Kentsel Donatı Elemanlarında Ahşap Malzeme Kullanımı: Bartın Belediye Parkı Örneği. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış), 117, Bartın.
  • Bayrakçı, O. 1991. Kent Mobilyaları Tasarımında Kimlik Sorunu ve Kent Kimliği İçindeki Yeri. Kamu Mekanları Tasarımı ve Kent Mobilyaları Sempozyumu. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 75-77, İstanbul.
  • Başal, M., Y. Memlük ve O. Yılmaz. 1993. Peyzaj Konstrüksiyonu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 170, Ankara.
  • Burultay, T. 2001. Tüm Püf Noktalarıyla Bahçe Aydınlatması. Country Homes Bahçe, (3), 24-25.
  • Sarı, A. 1993. Düşey Sirkülasyon Araçları, Merdivenler. Arı- Güven Matbaası, İstanbul.
  • Çubuk, M. 1991. Kamu Mekanları ve Kentsel Tasarım. Kamu Mekanları Tasarımı ve Kant Mobilyaları Sempozyumu. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 15-17, İstanbul.
  • Gülgün, B. ve B. Türkyılmaz. 2001. Peyzaj Mimarlığında ve İnsan Yaşamında Ergonominin Yeri-Önemi ve Bornova Örneğinde Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 38 (2-3): 127-134, ISSN: 1038-8851, İzmir.
  • Güney, A., Ü. Erdem, B. Zafer ve Ş. Hepcan. 1996. Peyzaj Konstrüksiyonu (Donatı Elemanları). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 149, İzmir.
  • Kuşkun, P. 2002. Erzurum Kent Bütününde Donatı Elemanlarının Kullanımı Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 142, Erzurum.
  • Neufert, E. 1979. Yapı Tasarımı Temel İlkeleri.Güven Yayıncılık, 528.
  • Seçkin, Ö. B. 1997. Peyzaj Yapıları 2. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Yayın No: 447, 231, İstanbul.
  • Uzun, G. 1997a. Çevre Tasarımında Su Kullanımı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakülttesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 239, Adana.
  • Uzun, G. 1997b. Peyzaj Konstrüksiyonu1. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakülttesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 296, Adana.
  • Yılmaz, H ve S. Yılmaz. 1997. Kimlikli Kentleşmede Peyzaj Planlaması. Ankara Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 347, Ankara.
  • Yörük, İ., B. Gülgün, M. Sayman ve F.Ü. Ankaya. 2006. Peyzaj Planlama Çalışmaları Kapsamında Ege Üniversitesi Kampüs Örneğindeki Peyzaj Donatı Elemanlarının İrdelenmesi Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 43(1):157-168, ISSN 1018-8851, İzmir. Açıdan
  • Yurtdaş, A. 1994. İzmir Kenti Örneğinde Estetik ve Işlevsel Amaçlı Bazı Donatı Elemanları ve Bunlara İlişkin Uygulamaların Yeterlilikleri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 63, İzmir.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Böcek Virüslerinin Biyoteknolojik Önemi

İsmail DEMİR, Remziye NALÇACIOĞLU, Zihni DEMĠRBAĞ

Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi

Altay BALKAN

Ethephon’un Tritikale’de Tane Verimi, Protein Oranı ve Protein Verimine Etkisi

Mustafa GÜLER

Ballarda Amitraz Varroaset Kalıntısının Yüksek Performans Likit Kromatografi Yöntemi HPLC ile Belirlenmesi

Sultan ÇOBANOĞLU, Şebnem TÜZE

Erzurum Kent Merkezi Donatı Elemanlarının Ergonomik Özelliklerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma

Yahya BULUT, &ouml ATABEYOĞLU, Mer -, Pervin YEĞLİ

Hasat Sonrası UV-C Uygulamalarının Giant Erik Çeşidinin Meyve Kalitesi ve Soğukta Muhafazası Üzerine Etkileri

Erdinç BAL, Salih ÇELİK

Buğdayda Triticum aestivum Verim ve Vejetatif Bileşenler Arasındaki İlişkinin Araştırılması

M. Muhip ÖZKAN, M.sait ADAK, Zahide KOCABAŞ

Kesikköprü Baraj Gölü’nde Bir Kafes İşletmesinde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalıklarının Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792 Ektoparazitolojik Olarak İncelenmesi

Şermin ALTUNAY, Hijran YAVUZCAN YILDIZ

Pamukta Bazı Karakterlere İlişkin Heterotik Etkiler ve Korelasyon Analizleri

Sema BAŞBAĞ, Remzi EKİNCİ, Oktay GENCER

Ankara İmrahor Vadisi ve Yakın Çevresinin Tarımsal Kullanıma Uygunluk Sınıflarının Belirlenerek Haritalanması

Selen DEVİREN SAYGIN, Mahmut YÜKSEL