Çeşitli Mikroorganizmalar İçin Yeni Kültür Ortamının Geliştirilmesi

Bazı laktik asit bakterilerinin Streptococcus salivarius subsp. thermophilus ve Lactococcus lactis , Bacillus subtilis ve maya Saccharomyces cerevisiae’nin üretimi için hidrolize süt besi yeri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, bu bakteri ve mayalar için geleneksel olarak kullanılan besi yerleri yerine alternatif bir üreme ortamı geliştirmeyi amaçladık. Genel olarak, geleneksel besi yerleri ile kıyaslandığında, bu mikroorganizmaların hidrolize süt besi yerinde üreme oranları az miktarda daha düşüktür. Bu nedenle bulunan sonuçlar hidrolize süt besi yerinin mikrobiyolojik ve genetik çalışmalarda kullanılabileceğini göstermiştir

Development of New Culture Medium for Various Microorganisms

Hydrolyzed milk medium for growth of some lactic acid bacteria Streptococcus salivarius subsp. thermophilus and Lactococcus lactis , Bacillus subtilis and yeast Saccharomyces cerevisiae was developed. In this study we have attempted to improve an alternative growth medium for these bacteria and yeast instead of their conventional media. The growth rates of these microorganisms in hydrolyzed milk medium had small amount lower than their conventional media in general. Therefore the investigation suggests that hydrolyzed milk medium can be used for microbiological and genetic studies

___

  • Anonymous, 2006. Dairy Chemistry and Physics http://www.foodsci.uoguelph.ca/dairyedu/chem.html (14.11.2006)
  • Aşan, M., 2002. Genetik Mühendisliği Teknikleri ile Yem Katkısı Kanatlı Probiyotiklerinin Oluşturulması, Msc thesis, University of Çukurova, Adana, 77p.
  • Avonts, L., E. Van Uytven and L., De Vuyst, 2004. Cell growthand bacteriosin production of probiotic Lactobacillus strains in different media. Int. Dairy J., 14: 947-955.
  • Jitsurong, S., S., Kiamsiri and N. Pattararangrong, 1993. New milk medium for germ tube and chlamydoconidia production by Candida albicans. Mycopathologia, 123 (2): 95-98.
  • Whittaker, H.A., 1910. A synthetic milk medium. American Journal of Public Hygiene, 20 (3):162.