Bazı Yöresel Bakla Vicia faba L. Populasyonlarının Bitkisel Özellikleri ve Tane Verimlerinin Belirlenmesi

Düzce kenti açık ve yeşil alanlarında yapılan bu araştırmada mevcut bitki potansiyeli belirlenmiş ve bu bitkilerin kompozisyon değerleri ortaya konulmuştur. Araştırmada yerinde incelemeler ve gözlemler yapılarak mevcut durum incelenmiştir. Ayrıca bitkilerin yıl boyu mevsimsel değişimleri değerlendirilmiştir. Hem fonksiyonel hem de estetik açıdan değerlendirilen kompozisyonların olumlu ve olumsuz yönleri ortaya konulmuş ve çözüm önerileri getirilmiştir. Buna göre refüjlerde kullanılan bazı türler estetik değerleri ortaya koymasına karşın, fonksiyonel açıdan refüj bitkilendirmesine cevap verememektedir. Bu araştırmanın amacı; 1999 yılı Düzce depremleri sonrası yeniden yapılanma içerisinde olan Düzce kentindeki bitkilendirme çalışmalarında kullanılabilecek bitkilerin tasarım özelliklerini ortaya koymaktır

Determination of Plants in Open and Green Areas in Düzce and Evaluation of These Plants According to Some Planting Design Principles

İn this study, which has been made in the open and green areas of Düzce, the potential of existing plants and the composition values of these plants are determined. During the study, present situation of the plants have been explored and determined. In addition to this, seasonal changes in these plants have been evaluated . The compositions have been evaluated in order to analyze possitive and negative ways both in functional and aesthetical use, what is more, some resolutions to negative ones have been recommended. According to what has been found, some plants having been used in refuges have esthetic values, whilw they are deficient to be used in functional refuge plantation. The purpose of this study is to suggest design characteristics of plants that can be used in planting in Düzce, of which the re-urbanizations studies have been done after earthquake in 1999

___

  • Acar, C., E. Demirbaş, P. Dinçer, H. Acar. 2003. Anlamsal Farklılaşım Tekniğinin Bitki Kompozisyonu Örneklerinde Değerlendirilmesi. S.D.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Yıl: 1, ISSN:1302-7085, s: 15-28. Isparta.
  • Akpınar, N., N. Karadeniz ve İ. Talay. 1992. Ülkemizde Çim Tohumculuğunun Durumu ve Geleceği. Peyzaj Mimarlığı 92/2: 25-26. Ankara.
  • Altınçekiç, H. ve Ç. S. Altınçekiç. 1996. Karayollarında Peyzaj Düzenleme Çalışmalarında Bitkilendirme Esasları. Kentsel ve Kırsal Bölgelerde Karayolu Peyzajı Paneli. Bildiriler Kitabı. s: 59-68. İstanbul.
  • Anonim 2001. Düzce İli İklim Verileri. http// die.gov.tr
  • Aslanboğa, İ. 1997. Fiziksel Çevrenin Belirlenmesinde Bitki Örtüsünün İşlevleri. Doğayı Korumada Kent ve Ekoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı. S: 166-170. İstanbul.
  • Çelem, H. ve Ş. Şahin. 1997 Kent İçi Yol Ağaçlarının Görsel ve İşlevsel Etkileri. Kent Ağaçlandırmaları ve İstanbul Sempozyumu. Bildiriler Kitabı.s: 41-54. İstanbul.
  • Gültekin, E. 1994. Bitki Kompozisyonu. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, No: 10. Adana.
  • Hannebaum, L. G. 1998. Landscape Design a Practical Approach Four Edition. ISBN: 0-13-163230-2. New Jersey.
  • Kelkit, A. 2002. Çanakkale Kenti Açık-Yeşil Alanlarında Kullanılan Bitki Materyali Üzerine Bir Araştırma. Ekoloji Çevre Dergisi, Yıl:11, Sayı:43, ISSN:1300-1361. İzmir.
  • Kesim, G. A. 1996. Düzce Açık Kenti ve Yeşil Alan Sorunları ve Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. A.İ.B.Ü. Yayınlar. No:5. A.İ.B.Ü. Basımevi. Bolu.
  • Mansuroğlu, S, G. 1997. Düzce Ovasının Optimal Alan Kullanım Planlaması Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Doktora Tezi. Adana.
  • Öztan, Y. 2004. Yaşadığımız Çevre ve Peyzaj Mimarlığı. Tisamat Basım Sanayii. ISBN: 0-13-96507-3-8. Ankara.
  • Özyuvacı, N. 1999. Meteoroloji ve Klimatoloji. İ.Ü. Orman Fakültesi Yayınları. Yayın No: 460. İstanbul.
  • Serpa, A. and A. Muhar, 1996. Effectes of Plant Size , Texture and Colour on Spatial Perceptions in Public Green Areas – A Cross- Cultural Study. Landscape and Urban Planning. 36 (1): 19-25.
  • Summit, J. and R. Sommer. 1999. Further Studies of Preferred Tree Shapes Environment Behavior. 31 (4): 550-576.
  • Var, M. 1997. Bitkilendirme Tasarımı. K.T.Ü. Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Basılmamış Ders Notları Trabzon.
  • Yaltırık, F. ve A. Efe. 1989. Otsu Bitkiler Sistematiği Ders Kitabı. İ.Ü. Basımevi ve Film Merkezi Müdürlüğü. İstanbul.
  • Yıldızcı, A. C. 1988. Bitkisel Tasarım. Atlas Ofset. İstanbul.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kıvırcık, Siyah Başlı Alman Et Koyunu, SBA x Kıvırcık F1 ve SBA x F1 G1 Koyunların Bandırma Çevre Koşullarına Fizyolojik Tepkileri

Ayhan CEYHAN, Cüneyt KAPTAN, Mehmet ADA, İsmail ERDOĞAN, Ali Mehmet TALUĞ

Kesikköprü Baraj Gölü Türkiye Zooplankton Kommünitesinin Shannon – Weaver İndeksi ile Analizi

Sibel YİĞİT

Bazı Yapay Mera Karışımlarında Ekim Yöntemleri ve Azot Dozlarının Fide Gelişmesine Etkileri

Altıngül PARLAK, Hayrettin EKİZ

Yerli ve Dış Kaynaklı Kahverengi Yumurtacı Hibritlerin Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması

Ahmet N. FATHEL, Okan ELİBOL

Bazı İran Üçgülü Trifolium resupinatum L. Hatlarında Tohum Verimi ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi

Akın ÖRSDÖVEN, Hayrettin KENDİR

Equation Pro Fungisit Uygulamasının Domates Lycopersicon esculentum Mill. Bitkilerinde Stomalar Üzerine Etkisi

İlkay ÖZTÜRK

Farklı Sıra Aralıkları ve Tohum Miktarlarının Korunganın Onobrychis sativa Lam. Kuru Ot ve Ham Protein Verimi Üzerine Etkileri

Mevlüt TÜRK, Necmettin ÇELİK

Farklı Azot ve Fosfor Dozlarının Pamuğun Verim, Verim Bileşenleri ve Bazı Erkencilik Kriterlerine Etkisi

Çetin KARADEMİR, Emine KARADEMİR, İlhan DORAN, Ahmet ALTIKAT

Bazı Yöresel Bakla Vicia faba L. Populasyonlarının Bitkisel Özellikleri ve Tane Verimlerinin Belirlenmesi

Aykut PEKŞEN, Cengiz ARTIK

Triazole Grubu Fungisitlerin Buğday Tohumlarında Çimlenme ve Çıkışa Etkileri

Fikret DEMİRCİ, Salih MADEN