Bazı Toprak Özelliklerinin Eldivan Yöresinde Yetiştirilen Kirazların Beslenme Durumu Üzerine Etkisi

Bu araştırmanın amacı Eldivan yöresinde yetiştirilen kirazların makro ve mikro besin elementleri bakımından beslenme durumunun belirlenmesidir. Bu amaçla yöreyi temsilen seçilen 14 üretici bahçesinden eş zamanlı olarak toprak ve yaprak örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile, hem toprak hem de yaprak örneklerinin N, P, K, Ca, Mg, ve Cu, Fe, Mn, Zn gibi makro ve mikro besin maddeleri kapsamları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre araştırma alanı topraklarının nötr ve hafif alkali pH’ya, sırasıyla kumlu killi tın, killi tın ve kil bünyeye, orta derecede kireç ve düşük organik maddeye sahip olduğu belirlenmiştir. N, K, Fe, Mn gibi bitki besin maddeleri toprak ve bitki örneklerinde yetersiz bulunmuştur, fakat yüksek düzeyde Mg ve yeterli düzeyde Cu ve Zn belirlenmiştir. Toprakların Ca, N ve Mn içerikleri ile bitkilerin Ca, N ve Mn içerikleri arasında önemli ilişkiler saptanmıştır P< 0.05
Anahtar Kelimeler:

Kiraz, beslenme durumu, Eldivan

The Effects of Some Soil Properties on Nutritional Status of Cherry Grown in Eldivan District

This research was conducted in order to determine the nutritional status of cherry grown in Eldivan district in terms of macro and micro nutrient elements. For this purpose, both soil and leaf samples were taken from the 14 plantations of commercial cherry growers. Some chemical and physical properties of soil, and macro and micro nutrients, such as N, P, K, Ca, Mg and Cu, Fe, Mn, Zn, contents of the both soil and leaf samples were determined. According to the results, soils of the research area were neutral and slightly alkaline in pH, sandy clay loam, clay loam, clayey in texture respectively, moderetaly in lime, and low in organic matter. Nutrients such as N, K, Fe, Mn were determined as insuffucient in soil samples also in leaf samples ,but Mg was designated at exessive and Cu, Zn were at sufficient levels. It was determined that both soil and leaf samples were contained insufficient amounts of N, K, Fe and Mn, but excess amount of Mg and sufficients amounts of Cu and Zn. Important relationships were established between the soils Ca,N, Mn contents and the plants Ca,N,Mn contents

___

  • Anonim 2002. Tarım İstatistikleri Özeti. DİE. Tarım İstatistikleri Şubesi. Ankara.
  • Alpaslan M., A. Güneş ve A. İnal. 1998. Deneme Tekniği. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 1501, Ders Kitabı: 455, Ankara.
  • Başar, H., A. Özgümüş ve A. V. Katkat. 1997. Bursa yöresinde yetiştirilen şeftali ağaçlarının azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile beslenme durumlarının yaprak analizleri ile incelenmesi. TÜBİTAK. Tr. J. of Agriculture and Forestry 21: 257-266.
  • Bozkurt, M. A., K. M. Çimrin ve S. Karaca. 2000. Aynı koşullarda yetiştirilen üç farklı elma çeşidinde beslenme durumlarının değerlendirilmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Tarım Bilimleri Dergisi 6 (4): 101-105.
  • Canözer, Ö., M. Çakır, G. Püskülcü ve Ü. Dikmelik. 1984. Ege Bölgesi Önemli Kiraz Çeşitlerinin Bitki Besin Element Durumları ve Toprak – Bitki İlişkileri. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları. İzmir.
  • Eyüboğlu, F., N. Kurucu ve S. Talaz. 1998. Türkiye Topraklarının Bitkiye Yarayışlı Bazı Mikro Elementler (Fe, Cu, Zn, Mn) Bakımından Genel Durumu. T.C. Başbakanlık K.H.G.M. Toprak ve Gübre Araş. Enst. Müd. Ankara.
  • Eyüboğlu, F. 1999. Türkiye Topraklarının Verimlilik Durumu. T.C. Başbakanlık K.H.G.M. Toprak ve Gübre Araş. Enst. Yayınları. Gen. Yay. No:220.
  • FAO, 1990. Micronutrient, assesment at the country level : An international study. FAO Soils Bulletin 63. Rome
  • Güleryüz M., İ. Bolat, L. Pırlak, A. Eşitken ve S. Erişli. 1996. Erzincan’da Yetiştirilen Hasanbey Kayısı Çeşidinin Beslenme Düzeyinin Belirlenmesi. TÜBİTAK. Tr. J. Agriculture and Forestry 20: 479-487
  • Güneş A., A.İnal ve M. Alpaslan. 1996. Effect of Salinty on Stomal Resistance, Proline, and Mineral Composition of Pepper. Journal of Plant Nutrition 19 (2): 389-396.
  • Jones Jr. J. B., B. Wolf and H. A. Mills. 1991. Plant Analysis Handbook. Micro-Macro Publishing Inc. USA.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. II. Bitki Analizleri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. No:453.
  • Kacar, B. 1994. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. III. Toprak Analizleri. Ankara Üniv. Zıraat Fak. Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları: 3, Ankara.
  • Köseoğlu, A. T. ve M. Acar. 1994. Uluborlu ve Senirkent (Isparta) Yörelerinde Yetiştirilen Kirazların Beslenme Durumlarının Belirlenmesi I. Makro Besin Elementleri. Tr. J. Agricultural and Forestry 18 : 417-422.
  • Köseoğlu, A. T. 1995. Uluborlu ve Senirkent (Isparta) Yörelerinde Yetiştirilen Kirazların Beslenme Durumlarının Belirlenmesi Il. Mikro Besin Elementleri. Tr. J. Agricultural and Forestry 19: 349-353.
  • Lindsay, W. L. and W. A. Norvel. 1969. Development of a DTPA Micronutrient Soil Test. Soil Sci. Am. Proc. 35: 600-602.
  • Reuter, D. J. and J. B. Robinson. 1997. Plant Analysis. An Interpretation Manual. Second Edition. CSIRO Land and Water. CSIRO Publishing. Australia.
  • Tarakçıoğlu , C., S. R. Yalçın, A. Bayrak, M. Küçük ve H. Karabacak. 2001. Ordu yöresinde yetiştirilen fındık bitkisinin (Corylus avellana L.) beslenme durumunun toprak ve yaprak analizleriyle belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi 9 (1): 13- 22.
  • Tovep, 1991. Türkiye Toprakları Verimlilik Envanteri. T.C.Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Gen. Müd.
  • Viets , F. G. and W. L. Lindsay. 1973. Testing soil for zinc, copper, manganese and iron. Soil Testing and Analysis. Ed: L.W. Walsh, J. D. Peaton. Soil Sci. Soc. America Inc. Madison. U.S.A.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mısır-Soya Birlikte Ekim Sisteminde Su-Verim ve Alan Eşdeğer Oranı İlişkisinin Belirlenmesi

Mehmet ŞİMŞEK, Yunus ŞILBIR, Sinan GERÇEK, Erkan BOYDAK, Yaşar KASAP

Tilapianın, Oreochromis niloticus Farklı Tuz Konsantrasyonlarındaki Sulara Direkt Transferinde Oluşan Sekonder Stres Yanıtı

Ayşe KARŞI, Hijran Yavuzcan YILDIZ

Tetranychus urticae Koch Acari: Tetranychidae ’nin Değişik Populasyonlarının İki Selektif Akarisite Karşı Duyarlılıkları ve Duyarlılık Mekanizmaları Üzerinde Araştırmalar

Recep AY, M. Oktay GÜRKAN

Güneş Enerjili Tünel Tipi Kurutucu ile Elmanın Kuruma Davranışlarının Belirlenmesi İçin Bir Deneysel Çalışma

Ahmet Konuralp ELİÇİN, Kâmil SAÇILIK

Farklı Oksinlerin Turp Raphanus sativus L. Yumrusunun Anatomik Yapısı ve Gelişimi Üzerine Etkileri

Savaş Şermin KAYA, H. Nurhan BÜYÜKKARTAL, Gönül ALGAN, Tunç ERCOŞKUN

Bazı Toprak Özelliklerinin Eldivan Yöresinde Yetiştirilen Kirazların Beslenme Durumu Üzerine Etkisi

Mustafa BAŞARAN, Mustafa OKANT

Debideki Değişimin Yeşilırmak Nehri Su Kalitesi Parametrelerine Etkisi

Ahmet KURUNÇ, Kadri YÜREKLİ, Fazlı ÖZTÜRK

Damla Sulama Yöntemi ile Sulanan Fasulyenin Phaseolus vulgaris L. Su Kullanım Özellikleri

Sezen ŞEHİRALİ, Tolga ERDEM, Yeşim ERDEM, Dinçer KENAR

Anadolu Mandalarında Sun’i Tohumlama Çalışmaları ve PRID Progesterone Releasing Intravaginal Device Uygulamanın Döl Tutma Oranı Üzerine Etkisi

Özel ŞEKERDEN, Antonio BORGHESE, Mustafa KÖROĞLU, Hayrettin URAS, Y. Ziya GÜZEY

Karadeniz Bölgesi Sahil Koşullarında Sıra Aralığının Yemlik Pancar Beta vulgaris var. crassa Mansf. ’ın Yumru Verimi ve Verim Ögeleri Üzerine Etkisi

Sabahattin ALBAYRAK, Necdet ÇAMAŞ