Ayaş Ankara 'ta Doğal Bir Meranın Bitki Örtüsü, Yem Verimi ve Mera Durumu

Ankara ili Aya ş ilçesindeki doğal bir meran ı n bitki örtüsü, yem verimi ve mera dururnunun belirlenmesi amac ı ile 1997 ve 1998 y ı lları nda yap ı lan bu çalışma Ankara- Beypazan Karayolu üzerinde bulunan, e ğ imi oldukça fazla toprak örtüsü yüzlek olan bir mera kesimi üzerinde yürütülmü ştür. Transekt metodu kullan ı larak yap ı lan vejetasyon incelemelerinden elde edilen sonuçlara göre, mera topra'g ı n ı n % 85.54'Iük bir k ı sm ı hiç bir bitki örtüsü ile kapl ı olmay ı p. ç ı plak bir halde bulunmaktad ı r. Vejetasyonu oluşturan türlerinin 9/.49.64'u bu ğdaygiller farnilyas ı , %38 39'u diğ'er familyalardan ve geri kalan %11.97'si ise baklagiller familyas ı bitkilerinden oluşmaktad ı r. Botanik kompozisyonda bulunan 42 bitki türünden, en fazla tekrar edenler koyun yuma'ğı %49 , kekik %28 ve sorguçlu güm.ii ş otu %15 olmuştur. Meran ı n yem verimi 102.12 kg/da kuru ot olarak bulunmu ş , mera durumu zay ı f olarak 3.71 saptanm ışt ı r. Bir büyükbaş hayvan birimine gerekli mera alan ı 42.30 da olarak hesaplanm ışt ı r.

Vegetation Composition, Forage Yield and Range Condition of A Natural Rangeland in Ayaş Ankara .

This study was conducted to find out the current vegetation composition, forage yield and range condition of a natural rangeland in Aya ş county near Ankara in 1997 and 1998. The work was done on a sloppy and shallow soil on the hills near Ankara — Beypazar ı highway. The results obtained using line intercept method showed that 85.54 % of the soil surface was exposed to erosion, being not covered by any plant unit. Vegetation was composed of grasses, other plant families and legumes with a portion of 49.64%, 38.39% and 11.97%, respectively. The most frequent plant species in the vegetation which was consist of 42 plant species were sheep fescue 49% , thyme 28% and june grass 15% . There were no differences between years for forage yield. Dry forage yield of the area was 102.12 kg/da as the mean of two years' sampl ı ng The degree of range quality was 3.71, thus range condition was classified as fair. It is also calculated that an Animal Unit needs 42.30 da of rangeland.

___

  • Akman, Y., O. Ketenoğ lu,1976. The Phytosociological and Phytoecological Investigation on the Aya ş Mountains. Communications. De La Facukte Des Scienpes De L'Universite D'Ankara. Serie 02: Botanique, Tome 20.
  • Alan, M. 1998. Bala Küredağı Orman içi Meras ı nda Bir Vejetasyon Etüdü. A.Ü. Fen Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi (Yay ı nlanmamış)
  • Almoğ iu, N. 1971. Devaml ı Otlatma ve Çeşitli Süreler Dinlendirmenin Mera Vejetasyonuna Etkileri Üzerinde Araştı rmalar. Ank. Çay ı r-Mera ve Zootekni Ara ş .Ens. Yay. No. 16. Ankara.
  • Anonim, 1997. Çay ı r-Mer'a Yembitkileri ve Karma Yem Komisyon Raporu. Türk Ziraat Yüksek Müh. Birliğ i ve Vakf ı , Çal. Kom. Rap. Diz. 3, Ankara.
  • Bak ı r, ö. 1970a. Vejetasyon etüd ve ölçmelerinde kullan ı lan baz ı önemli metotlann mukayesesi. A.Ü. Zir. Fak.Y ı l. 19: 550- 579.
  • Bak ı r, Ö. 1970b. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Arazisinde Bir Mer'a Etüdü. A.U. Zir. Fak. Yay. No. 382, Bil. Aras. ve Inc. No. 232, Ankara.
  • Bak ı r, O. 1987. Çay ı r Mer'a Arnenajman ı . A.Ü. Zir. Fak. Yay. No. 992. Ders Kit. 292.
  • Bak ı r, O., E. Aç ı kgöz, 1976. Yurdumuzda Yembitkileri Çay ı r ve Mer'a Tar ı m ı n ı n Bugünkü Durumu, Geli ştirme Olanaklar ı ve Bu Konuda Yap ı lan Araşt ı rmalar. Ank. Çay ı r-Mera ve Zootekni Ara ş .Ens. Yay. No. 61.
  • Bak ı r Ö., İ . Özkaynak, 1977. Yem Bitkileri İ sim Kı lavuzu. A.U. Zir. Fak. Yay. No. 648. Yar. Ders Kit. 202.
  • Büyükburç, U. 1983, Orta Anadolu Bölgesi Meralann ı n özellikleri ve Islah ı Olanaklar ı . Ank. Çay ı r-Mera ve Zootekni Araş .Ens. Yay. No. 80. Ankara.
  • Dasmann, R.F., IP. Milton and P.H. Freeman, 1973. Ecological Principles for Economic Development. International Union For Conservation of Nature and Natural Resources, Morges, Switzerland and the Conse Foundation. Washington D.C.
  • Davis, P.H. 1986. Flora of Turkey and The East Aegen Islands. Vol.1-9. Edinburgh University Press.
  • Düzgüneş , O., T. Kesici ve F. Gürbüz, 1983. Istatistik Metodlan. A.Ü. Zir. Fak. Yay. No. 861. Ders Kit. 229.
  • De Vries, D.M., T.H.A. De Boher and J.P.G. Dirvens, 1951 Evaluation of grassland by botanical research in the Netherlands. Proc. of the U.N. Sci. Con. on the Cons. and Uti. VoLVI.
  • Erkun, V. 1972. Bala Ilçesi Meralan Üzerine Ara ştı rmalar. T.C. Tar ım Bakanl ığı , Tarı m ve Hay. Gel. Proj. Gn. Md.
  • Genckan, M.S., R. Avcı oğ lu ve F. Okuyucu, 1990. Çay ı r meralar ı m ı z ı n durumu. Tar ı m Orman ve Keyi şleri Bakanl ı 'ğı Dergisi, Say ı 51.
  • Kendir, H. 1991. Ankara Ahlatl ı bel Kı raç Mera Floras ı ,ve Baz ı önemli Türlerin Da ğı l ış lan Üzerine Araşt ı rmalar. A.Ü. Fen Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi (Yay ı nlanmamış ).
  • Koç, A.., A. »kuş , 1996. Palandöken Dağ lar ı nda kayak pisti olarak kullan ı lan ve nispeten korunan mer'a ile otlat ı lan mer'an ı n bitki örtülerinin karşı laşt ı rı lmas ı . Türkiye 3. Çay ı r Mera ve Yembitkileri Kong. Erzurum.
  • Nalbantli, G.M. 1964. İ ç Anadolu'da Bir Köy Orta Mal ı Mer'an ı n Bitki örtüsü ve Otlatma Derecesi Üzerine Ara şt ı rmalar. Doktora Tezi (Yay ı nlanmamış ).
  • Ozmen, A.T. 1977. Konya ili Meralar ı n ı n Bitki Örtüsü Üzerinde Ara şt ı rmalar. Doktora Tezi (Yay ı nlanmam ış ).
  • Şı lb ı r, Y., T. Polat, 1996. Şanl ı urfa ili Tektek Da ğları nda korurı an ve otlablan alanlarda lup yentemine göre bitki türleri ve botanik kompozisyonlan üzerinde bir ara şt ı rma. Türkiye 3. Çay ı r Mera ve Yembitkileri Kong. Erzurum.
  • Tükel, T. 1981. Üluk ış la'da Korunan Tipik Bir Step Da ğ Mer'as ı ile Eş Orta Mal ı Mer'alann Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanmas ı Üzerine Ara şt ı rmalar. Doçentlik Tezi (Yay ı nlanmam ış).
  • Uluocak, N. 1978. Kı rklareli Yeresi Ormaniçi Mera Vejetasyonunun Nitelikleri ve Baz ı Kantitatif Analizleri. İ .1), Orman Fak. Yay. No. 2407, 0.F.Yay. No.253.
  • Yı lmaz, T. 1977. Konya Sorun Alanlarda Olu şan Meralann Bitki Örtüsü Üzerinde Ara şt ı rmalar TC Köy. ve Koop. Bak. Top. Su Gn. Md. Konya Bel. Top. Su. Ara ş . Ens. Md. Yay. No. 46. Rap. Ser. No. 32.