Arpa ve Buğday Hasadından Sonra Bazı Yem Bitkilerinin İkinci Ürün Olarak Yetiştirilme İmkanları

Bu araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında 20032004 yıllarında yürütülmüştür. Orta Anadolu’da sulanabilen alanlarda arpa ve buğday hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek uygun yem bitkilerinin belirlenmesi amacıyla kurulmuştur. Araştırmada materyal olarak hayvan pancarı, yem şalgamı, silajlık mısır ve sorgum kullanılmıştır. Farklı yem bitkileri üzerinde ekim tarihinin önemli bir etkisi olmuş ve arpa hasadından sonraki ekimlerde daha fazla verim ve ham protein oranı belirlenmiştir. Bu yem bitkilerinin sulanan şartlarda arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirilebileceği belirlenmiştir

Possibilities of Growing Some Forage Plants as Second Crop After Barley and Wheat Harvest

The research was carried out at the experimental field of Ankara University, Faculty of Agriculture, and Department of Field Crops in 2003-2004. The aim of the study was to determine different forage sown as second crop after barley and wheat harvest in the irrigated areas of middle Anatolia in Turkey. Four forage fodder beet, forage turnip, silage maize, silage sorghum were used as a research material. Effect of the seeding time on the different forage was significant and higher yield and crude protein content were obtained from the seeding time after barley harvest. These forage can be grown as a second crop after barley under irrigated conditions

___

  • Albayrak, S., N. Çakmak. 2006. Performances of forage turnip (Brassica rapa L.) cultivars under different nitrogen treatments. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1):44-48.
  • Avcıoğlu, R., H. Geren, Y. Elmalı ve O. Erkul. 1999. Farklı ekim zamanı ve sıklığının hayvan pancarı (Beta vulgaris var. rapacea Koch)’nda verim ve diğer bazı özelliklere etkisi üzerinde araştırmalar. Türkiye 3. Tarla Bitkileri kongresi, 113-118. 15-18 Kasım 1999, Adana.
  • Baytekin, H. 1992. GAP bölgesinde ikinci ürün silaj sorgum sudanotu ve sorgum-sudanotu melezi yetiştirme olanakları. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde İkinci Ürün Tarımı ve Sorunları Sempozyumu,26-28 Ekim 1992, Şanlıurfa.
  • Baytekin, H., İ. Gül ve G. Bengisu. 1995. Harran ovası sulu koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen silaj sorgumda farklı azot dozlarının verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi. Harran Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 1(3):212-226.
  • Birkenmaier, F., F. J. Schwarz, H. L. Muller and M. Kirchgessner. 1996. Feed intake and milk performance of dairy cows fed fodder beets together with grass silage. Archives of Animal Nutrition-Archiv Fur Tierernahrung 49(4):335-347.
  • Budak, B. ve H. Soya. 2003. İkinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin hasıl verimleri üzerinde bir araştırma. 5. Tarla Bitkileri Kongresi: 529- 532. 13-17 Ekim 2003, Diyarbakır.
  • Çelen, A. E., H. Geren, H. Soya ve E. Tan. 1998. Ege bölgesinde yazlık ikinci ürün yem bitkileri yetiştirme olanakları, Ege Bölgesi 1. Tarım Kongresi, 258-264. 07- 11.09.1998, Aydın.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu ve F. Gürbüz. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (istatistik Metotları II). s:295-381. Ankara Üniv. Ziraat Fak.Yay.:1021, Ders Kitabı.
  • Emeklier, H. Y. ve E. Kün. 1988. İç Anadolu da sulu koşullarda ikinci ürün dane mısır ve silaj mısır yetiştirme olanakları ve yem değerinin saptanması, Doğa-Tarım ve Ormancılık Dergisi 12(2): 178-189
  • Guillard, K. and D. W. Allinson. 1988. Yield and nutrient content of summer and fall-grown forage Brassica crops. Can.J.Plant.Sci.,68:721-731.
  • İptaş, S., A. Öz ve A. Boz. 2003. Tokat-Kozova koşullarında birinci ve ikinci ürün silajlık olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde verim ve bazı agronomik özelliklerin karşılaştırılması. 5. Tarla Bitkileri Kongresi:315-321. 13- 17 Ekim 2003 Diyarbakır.
  • Krousky, J. 1991. Sugar and fodder beet seed from the precultivated sugar-root seedling. Rostlinna Vyroba. 37(3):231-242.
  • Özaslan Parlak A. ve C. S. Sevimay. 2005. Effect of seeding after barley and wheat harvest on yield components of forage turnip (Brassica rapa L.) cultivars.Ankara Üniv. Ziraat Fak. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(3): 299-302.
  • Özen, N., A. Çakır, S. Haşimoğlu ve A. Aksoy. 1981. Yemler Ders Teksiri Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü. Erzurum.
  • Sağlamtimur, T. ve V. Tansı. 1989. Çukurova’da hayvan pancarında en uygun ekim zamanının saptanması üzerine bir araştırma. Çukurova Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi 1(4):62-75, Adana
  • Skultety, M., N. Skultetyova and E. Bencova. 1991. The quality of silages made of fodder beet and straw nutrient digestibility and dry matter intake. Zivocisna Vyroba 36 (5) 397-402.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ayçiçeği Helianthus annuus L. ’nin Olgunlaşmamış Embriyo ve Kotiledon Eksplantlarından Adventif Sürgün Rejenerasyonu

Ülkü BİNBOĞA MERAL

Erzincan Koşullarında Bazı Yerli ve Yabancı Kayısı Çeşitlerinin Düşük Sıcaklıklara Dayanım Derecelerinin Belirlenmesi 2003-2004 Dönemi

Yaşar ERTÜRK, Muharrem GÜLERYÜZ

Salisilik Asitin Tuz Stresindeki Buğdayın Triticum aestivum L. Büyümesi ve Bazı Fizyolojik Özellikleri Üzerine Etkileri

Diğdem KAYDAN, Mehmet YAĞMUR, Neşe OKUT

Kentsel Peyzajda Geleneksel Dokunun Sürdürülebilirliği: Bartın Örneği

Sevgi GÖRMÜŞ ÇETİNKALE, Sebahat AÇIKSÖZ

Mikrobiyal Fitazlar, Uygulama Alanları ve Biyoteknoloji

Meltem AŞAN

Fındık Yağı Metil ve Etil Esteri ile Diesel Yakıtı Karışımlarının Küçük Güçlü Bir Diesel Motorda Yakıt Olarak Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi

A.konuralp ELİÇİN, Doğan ERDOĞAN

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Dış Mekan Kullanım ve Yeterliliğinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Ömer ATABEYOĞLU, Yahya BULUT

Pestisit Kalıntı Analizlerinde Kalite Kontrol ve Kalite Güvencesi Prensipleri İçin Radyoizotop İzleme Tekniğinin Kullanımı

Osman TİRYAKİ, Dilan BAYSOYU

Arpa ve Buğday Hasadından Sonra Bazı Yem Bitkilerinin İkinci Ürün Olarak Yetiştirilme İmkanları

Altıngül PARLAK, Cafer Sırrı SEVİMAY

Kendilenmiş Mısır Hatlarının Tane Verimi ve Diğer Bazı Özellikler Bakımından Kombinasyon Yeteneklerinin Yoklama Melezlemesi Yöntemiyle Belirlenmesi

Nevzat AYDIN, Sabri GÖKMEN, Ahmet YILDIRIM