Almanya Orijinli K ış l ı k Kolza Brassica napus ssp. oleifera L. Çeşitlerinin Ankara Koşullar ı na Adaptasyonu

Bu araşt ı rman ı n amac ı ; Almanya kökenli k ış l ı k kolza çeşitlerinin Ankara koş ullar ı nda adaptasyon yeteneklerini saptamakt ı r. Araşt ı rma 1993-1994 y ı llar ı nda k ış l ı k 8 kolza çeş idinin Ceres, Cobra, Diadem, NPZ 71, NPZ 74; NPZ 82, NPZ 66, NPZ 62 verim ve verim komponentlerini belirlemek amac ı yla yürütülmü ştür. Denemenin yap ı ld ığı her iki y ı lda da bitkilerin k ış a rozet devresinde girmesini sa ğ lamak amac ı yla ekimler mümkün oldu ğ unca erken yap ı lm ışt ı r. Verim komponentleri olarak bitki boyu, anasapa ba ğ l ı yandal say ı s ı , anasaptaki kapsül say ı s ı . kapsül boyu ve kapsüldeki tohum say ı lar ı tarlada 'gözlenmi ştir. Tohum verimleri, bin tohum a ğı rl ı klar ı ve yağ oranlar ı hasattan sonra belirlenmi ştir. İ ki y ı l ı n ortalamalar ı na göre; en yüksek tohum verimi 322.01 kg/da ile NPZ 62 çe ş idinden, en yüksek yağ oran ı da % 37.12 ile NPZ 66 çe ş idinden al ı nm ışt ı r. Denenen bu çeşitlerin verim ve ya ğ oranlar ı sulama, çapalama, gübreleme gibi kültürel uygulamalar yap ı lmadan bile oldukça yüksek bulunmu ştur. Sonuçlar; bu çe şitlerin Ankara koş ullar ı nda rahatl ı kla yetiştirilebileceğ ini göstermektedir.

Adaptation of Winter Type Germany Originated Rapeseed Brassica napus ssp. oleifera L. Cultivars Under Ankara Conditions

The aim of this research was to determine the adaptation ability of winter type German originated rapeseed cultivars under Ankara conditions. This study was carried out to determine the yield and yield components of eight rapeseed cultivars Ceres, Cobra, Diadem, NPZ 71, NPZ 74, NPZ 82, NPZ 66, NPZ 62 under Ankara conditions in 1993-1994. In both years, the sowing was done as early as possible to enable plants to enter winter conditions in rosette stage. Plant height, numbers of axillary branches, numbers of pods on the main stern; pod length, number of seeds per pod was observed in the field as yield components. Seed yields, thousand seed weights and oil ratio were also determined after harvesting. According to the results of the average of two years, the highest seed yield 322.01 kg/da was obtained from cv. NPZ 62 and the highest oil ratio 37.12 % was determined in cv. NPZ 66. Yields and oil ratio of these rapeseed cultivars were found to be high even though agricultural applications such as irrigation, hoeing and fertilization were not applied. The results indicated that these cultivars could be grown easily under Ankara conditions.

___

  • Adolphe, D., 1987. Canola. The Universal Oilseed International Rapeseed Congress. 11-14 May 1987, Poznan-Polonya 1987.
  • Anonymous, 1995. FAO Production Yearbook, Roma 1995.
  • Anonymous, 1996. Tarı m İ statistikleri Özeti. T.C. Baş bakanl ı k Devlet istatistik Enstitüsü. S: 24- 25. Türkiye.
  • Başalma, D. 1991. Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) ve Yağşalgam ı (Brassica rapa ssp. oleifera L.)' ı nda Farkl ı Ekim Zamanları nı n Verim ve Verim Oğeleri ile Protein, Ya ğ ve Yağ Asitleri Deği ş imine Etkileri (Bas ı lmamış Doktora Tezi), s:84, Ankara.
  • Baydar, H. ve S.Y(ice, 1996. Kış l ı k ekimde yazl ı k ve kış l ı k kolza (Brassica napus L.) çeşitlerinin büyüme ve gelişme özelliklerinin karşı laştı nimas ı . TÜBITAK. Türk Tar ı m ve Ormanc ı l ı k Dergisi. C.20: 237-242.
  • Başalma. D. and Ö. Kolsar ı cı , 1997. Determination of yield and yield components of winter type Fcench rapeseed cultivars under Ankara conditions.Türk ve Alman Üniversiteleri iş birliğ inin Tar ı m Alan ı ndaki Bilimsel Araşt ı rma Sonuçlar ı Sempozyumu. 29 Eylül - 4 Ekim 1997 Antalya/Türkiye, Bask ı da.
  • Kolsar ı c ı , O. ve C. Er. 1988, Amasya ilinde kolza tar ı mı nda en uygun ekim zamanı , çeş it ve bitki s ı kl ığı tesbiti üzerine araştı rmalar. TÜBİ TAK, Doğ a Dergisi, C. 2: 163-177.
  • Mendham, N. J., J. Russell and G. C. Buzza, 1984.The contribution of seed survival to yield in New Australian varieties of oil-seed rapeseed (Brassica napus L.). Journal of Agricultural Science, Cambridge Voi. 103: 303-316.
  • Sağ lam, A. C. and İ . K. Atakiş i, 1995. A research on the adaptation and yield of some winter and summer rape (Brassica napus ssp. oleifera L.) grown under the ecological conditions of the Thrace Region.Türk ve Alman Sempozyumu 12-17 Eylül 1995. Ankara Üniversitesi. Verlag Ulrich E. Grauer Stuttgart 1995 , seite:95-100.
  • Turan, M. Z., H.R. Ekingen ve A.T.Göksoy, 1990. Farkl ı azot dozlarının kolzada verim ve verim ile ilgili baz ı özelliklere etkileri üzerinde bir ara ştı rma. Uludağ Üniv. Zir.Fak.Dergisi. Cilt 7:1-12, Bursa
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Agrotis segetum Den. and Schiff. Lepidoptera: Noctuidae Prepupa ve Pupalarında Başkalaşım Sırasında Kan Hücrelerinde Görülen Bazı Morfolojik Değişimler

Şerife BAYRAM, Neşet KILINÇER, Nihal OZDER

Hamburgerlerin Bazı Kalite Özelliklerine Mercimek Püresi ilavesinin Etkisi

M.murat HASBİOĞLU, A.hamdi ERTAŞ

Kulaklı Pulluk İmalatında İş Analizleri

Ercan GÖRÜR, İlknur DURSUN

Broyler Rasyonlarına Katılan A, D3 ve E Vitaminlerinin Gereksinim Sürelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma

Engin YENİCE, M.rifat OKUYAN

Amonyum .Sülfat ve Amonyum Nitrat ile Gübrelenen Ispanak Bitkisine Spinaceae oleraceae L. Yapraktan Kalsiyum Klorür Uygulanmas ın ın Verim ile Fiziksel ve Kimyasal Baz ı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

Bülent TOPCUOĞLU, Cihat KÜTÜK, Köksal DEMİR, Mustafa ÖZÇOBAN

Farklı Yöntemlerle Muamele Edilmi ş Ayçiçeği Sap ve Tablalar ı n ı n Yem Değerleri ve Kaba Yem Olarak Kullan ı labilme Olanaklar ı

B.zehra SARIÇİÇEK, Ali Vaiz GARİPOĞLU

Nohut Cicer arietinum L. 'ta Özellikler Arası İlişkiler ve Path Katsayısı Analizi Üzerine Bir Araştırma

Murat ERMAN, Vahdettin ÇİFTÇİ, H. Hüseyin GEÇİT

Yalova İ linde Farkl ı Özelliklerdeki Seralar İçin Is ıtma Gereksinimlerinin Belirlenmesi

Metin OLGUN, Berna KENDİRLİ, M. Yavuz ÇELIK

Ankara Ahlatl ı bel Kı raç Mera Floras ı ve Bazı Önemli Bitki Türlerinin Dağı lış ları Üzerine Araştı rma

Hayrettin KENDİR, Ömer BAKIR

Sorgum Sorgum bicolor L, Moench ' da Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Verim Öğelerine Etkisi

H. Yavuz EMEKLİER, N. Funda KÖKSOY