THE ONTOLOGICAL MEANINGS OF BORDERS IN TURKISH MORAL GEOGRAPHY AND ISIL NEWS

Moral coğrafyalar, mekânın topolojik anlamlarının yanı sıra, coğrafyanın ahlak ve kültürle bağlantısını da ortaya koymaktadır. Bu anlamda toposun nomosa dönüşmesini dile getirmektedir. Türkiye-Suriye sınır olaylarının Işid haberleri üzerinden ele alındığı bu çalışmanın temel sorunsalını sınırın ontolojik ve ahlaki boyutlarının araştırılması oluşturmaktadır. Türk politik geleneğinde sınır olgusu siyasal bir mesele olduğu kadar önemli bir ahlaki konuyu da kapsamaktadır. Bu bağlamda sınır ihlalleri bir tür kutsal olanın çiğnenmesini işaret etmektedir. Türk medyasında sıklıkla haberlere yansıyan sınır olayları, genellikle güvenlik çerçevesinde ele alınmakta ve bu güvenlik olgusu egemenlik ve devletin bizatihi ontolojik bütünlüğüne yapılmış saldırılar gibi kurgulanmaktadır. Devletin bütünsel ontolojik yapısının dış hatları sınırlar olarak tasavvur edilmektedir. Bu durum devletlerin siyasal egemenlik problemini ve devlet topraklarının kutsallığını da açığa vurmaktadır. Klasik devlet kuramları için Sine qua non olan sınır; aynı zamanda modern devletleri de tanımlayan en önemli parametrelerden biridir. Siyasal iktidarın şiddet kullanma yetkesi ülke toprakları içinde gerçekleşirken, bu yetkenin nerde başlayıp nerde son bulacağını belirleyen en temel şey ülkenin sınırları olmaktadır. Bu bağlamda Türkiye-Suriye sınırında son dönemde görülen sınır ihlalleri egemenliğin paylaşımına dönük bir durumu işaret etmektedir. Türk yazılı basınında Işid'in sınır ihlalleri devletin iktidar gücünü silikleştiren bir olgu olarak yansıtılmaktadır. Türk politik geleneğinde yer alan iktidar meselesinin çok katmanlı ve psikopatolojik yapısı Işid haberlerine yansımaktadır. Işid haberlerinde tecavüz etmek, taciz etmek, mahremiyeti çiğnemek gibi ifadelerle bu durum haber söylemine de yansımaktadır. Türkiye-Suriye sınır ihlalleri sadece fiziksel yada politik bir anlam ifade etmemekte aynı zamanda etik ve ahlaki bir durumu da işaret etmektedir. Bu çalışmada sınırın ontolojik yapısı Türk moral coğrafyası açısından ele alınmakta ve Işid haberlerindeki bu politik tortunun izi sürülmektedir

Türk Moral Coğrafyasında Sınırın Ontolojik Anlamları ve Işid Haberleri

Moral geography not only clarifies the topological features of place but also it puts forwards certain relationship of a geographical area between culture and values. In this regard, it suggests that topos turns into nomos. This paper focuses on the ontological and cultural aspect of a border upon receiving news related to ISIL news taking place near on Turkish and Syrian Border. In Turkish politics culture, a border discussion also points out the importance of ethical concerns as well as political concerns. Therefore, a possible border violation means that the sacred values are also offended. It is generally reflected in Turkish media that border violations are depicted as a security concern making it clear that the overall sovereignty and state ontology is in danger. It is usually conceived that the borders are the ultimate lines for the state ontology. This problem also discloses the problem of state’s political sovereignty and sacred of state territory. Borders that are known as “Sine qua non” for countries are also one of the main aspects that describe a modern nation. While the authority of a political power to use strong precautions is decided within the borders, it is also outlined by its borders to finish using that power. In this sense, the latest border violations between Turkey and Syria points out a struggle for the national sovereignty. The ISIL’s border violations are reflected as a thread for Turkey’s national security in Turkish media. The multi-perspective and psychopathological structure of political power in Turkish culture is clearly reflected in news related to ISIL. It is also reflected in news discourse with expressions like “abusing, attacking and offending of sacred values” on ISIL news. The border violations between Turkey and Syria is not only a physical or political violation, but it also suggest an ethical and moral struggle. In this article, the ontological structure of border with regards to Turkish moral geography is studied and the political residue of ISIL news is traced

___

  • Agamben, Giorgio (2013). Kutsal İnsan Egemen İktidar ve Çıplak Hayat. Çev. İsmail Türkmen, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Çetin, Halis (2012). Korku Siyaseti ve Siyaset Korkusu. İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Gürkaş, Ezgi Tuncer (2014). “Belirsizlik Mıntıkası ya da Daimi İstisna Hali Olarak Sınır: Güneydoğu Kampı İçinde Mardin-Kızıltepe İkiz Kampları”. Toplum ve Bilim Dergisi, (sayı: 131), 219-236.
  • Kristeva, Julia (2004). Korkunun Güçleri İğrençlik Üzerine Deneme. Çev. Nilgün Tutal. Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Mısır, Mustafa Bayram (2014). “Egemenlik”. içinde Siyaset Bilimi Kavramlar, İdeolojiler, Disiplinlerarası İlişkiler, Gökhan Atılgan, E. Attila Aytekin, Ed. Yordam Kitap, İstanbul, ss.55-69.
  • Niyazi, Mehmed 2007. Türk Devlet Felsefesi. Ötüken Neşriyat, İstanbul.
  • Oomen, T. K. 1995. “Contested Boundaries and Emerging Pluralism”. International Sociology, (Sep. 1997), (vol.10), 251-68.
  • Lee, R., Smith, D.M. 2004. Introduction: Geographies of Moralities of Geography, In. Geographies and Moralities: International Perspectives on Development, Justice and Place, R. Lee, D. M. Smith, Ed. Blackwell Publishing, USA.
  • Sibley, David. 1995. Geographies of Exclusion: Society and Difference in the West. Routledge, London.
  • Tuğrul, Saime (2010). Ezeli Kutsal Ebedi Kurban Çok Tanrılılıktan Tek Tanrılılığa Kutsal ve Kurbanlık Mekanizmaları. İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Tuğrul, Saime (2014). Canım Sana Feda Yeni Zamanların Kutsallık Biçimleri. İletişim Yayınları, İstanbul.
  • http://www.milliyet.com.tr/Milliyet-Tv/nevidyo/video-izle/ISID-Turkaskeri-onunde-sinir-ihlali-yapiyor--wBUWPp7fW2Ka.html. Erişim Tarihi: 29.03.2015
  • http://www.dunyabulteni.net/gunun-haberleri/316034/suructa-isid-depyd-de-sinir-ihlali-yapti. Erişim Tarihi: 20. 01. 2015
  • http://www.mynet.com/haber/guncel/isid-turkiye-topraklarinda-1501398- 1. Erişim Tarihi: 19.03.2015 http://www.milliyet.com.tr/Milliyet-Tv/video-izle/ISID-den-durbunlutaciz-1jCJjeLHrolD.html.
  • Erişim Tarihi: 29.03.2015