OKUL ÖNCESİ DÖNEM VELİLERİNİN DEĞERLER EĞİTİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Okul öncesi dönem velilerinin okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan değerler eğitimine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından belirlenmeye çalışıldığı bu araştırma nitel araştırma desenlerinden bir durum çalışmasıdır. Çalışmada veri toplamak amacıyla Malatya ili Battalgazi ilçesinde bulunananaokullarındaki 52 veli ile görüşülmüş ve değerler eğitimine yönelik görüşlerini toplamak için araştırmacı tarafından oluşturulmuş yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre alt sosyo-ekonomik bölgedeki veliler değerler eğitimi kavramını genellikle duymamışlardır. Çocuklarında olmasını istedikleri değerlerin başında yardımlaşma ve sorumluluk değeri gelmektedir. Orta ve üst sosyo-ekonomik bölgedeki veliler ise çocuklarının saygı değerini kazanmasını istemişlerdir. Velilerin bu konuda okuldan beklentileri şu şekilde belirlenmiştir; değerler eğitimi sürecine kendilerinin de dâhiledilmesi, sokaklardaki argo, küfür konuşmalarının önlenmesi ve madde bağımlılığına karşı okulun çocuklarını koruyucu, yönlendirici, eğitici ve ailelere yardımcı olmaları yönündedir. Ailelerinçocuklarının değer edinimineyönelik yaptıkları ise çocuklara rol model olma ve nasihat etme yönündedir. Veliler değerlerin ediniminde etki eden çevresel faktörleri; aile ortamı, sokaklar, akran grupları, televizyon ve internet olarak belirlemişlerdir. Bu faktörlerin olumsuz yönlerine karşılık aldıkları önlemler ise çocukların sınırlı sürede ve birinin gözetiminde sokağa çıkması, televizyon ve interneti belirli sürelerde ve belirli programları izlemesi ve kullanması olarak belirlenmiştir.

___

Allport, G. W.& Vernon, P. E. (1931). A Study ofValues. HoughtonMifflin.

Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S.& Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (6. Baskı). Sakarya yayıncılık.

Aslanargun, E. (2007). Okul-aile iş birliği ve öğrenci başarısı üzerine bir tarama çalışma. Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(18), 119–135.

Balat U.,G.& Dağal, B. A. (2009). Okul Öncesinde Değerler Eğitimi ve Etkinlik Örnekleri. Kök yayıncılık.

Balat U., G., Beceren, B. Ö.& Özdemir, A. A. (2011). The evaluation of parents’ views related to helping pre-school children gain some universal values. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 15, 908–912.

Berkowitz, M. W. (2002). The science of character education. Bringing in a New Era in Character Education, 508, 43–63.

Büyükbaykal, G. (2007). Televizyonun çocuklar üzerindeki etkileri. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 28.

Büyükkaragöz, S. (1990). Okula uyumsuzluk ve başarısızlıkta ailenin rolü. Din Öğretimi Dergisi, 23, 33-40.

Damon, W. (2013). Bringing in a New Era in Character Education. Hoover press.

Davey, L. (1990). The application of case study evaluations. Practical Assessment, Research, and Evaluation, 2(1), 9.

Dökmen, Ü. (2005). Küçük Şeyler. Sistem yayıncılık.

Epstein, J. L. (2002). School, Family and Community Partnerships: Caring for the Children We Share. SAGE publications.

Erikson, E. H. (1984). İnsanın Sekiz Çağı.(Çev. TB Üstün, V Şar). Birey ve toplum yayıncılık.

Fichter, J. (1990). Sosyoloji Nedir?(çev. N. Çelebi).Fletcher, A. (1997). Broadening the Bounds of Involvement: Transforming Schools with Student Voice.

Geçer,E. (2013). Medya ve Popüler Kültür: Diziler, Televizyon ve Toplum. Metamorfoz yayıncılık.

Gonzalez-Ramos, G., Zayas, L. H.& Cohen, E. V. (1998). Child-rearing values of low-income, urban Puerto Rican mothers of preschool children. Professional Psychology: Research and Practice, 29(4), 377-382.

Güngör, E. (2000). Degerler Psikolojisi Üzerine Arastirmalar. Ötüken nesriyat.

Gürses, İ.& Kılavuz, M. A. (2011). Erikson’un psiko-sosyal gelişim dönemleri teorisi açısından kuşaklararası din eğitimi ve iletişiminin önemi. Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, 20(2), 153-166.

İnal, G. (2006). ÖğretmenlerinAnaokulları ile Anasınıflarındaki Programlara Ailelerin Katılımı Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi (Afyon İli Örneği).Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi.

Kaymakcan, R.& Meydan, H. (2014). Ahlak Değerler ve Eğitimi. Dem yayınları.

Kızılçelik, S.& Erjem, Y. (1996). Açıklamalı Sosyoloji Terimler Sözlüğü.Saray kitabevleri.

Kuşdil, M. E.& Kağıtçıbaşı, Ç. (2000). Türk Öğretmenlerinin değer yönelimleri ve Schwartz değer teorisi. Türk Psikoloji Dergisi, 15, 42–76.

Lickona, T. (1992). Educating for Character: How our Schools can Teach Respect and Responsibility. Bantam books.

Little, P. M. D. (1998). Early Childhood Digest: Family Involvement in Early Childhood Programs–How to Choose the Right Program for Your Child.National instıtute on early childhood development and education of the office of educational research and improvement.

MacDonald, K. B. (1988). Social and Personality Development: An evolutionary Synthesis. Plenum press.

MEB (2013). Okul Öncesi Eğitim Programı.TTK Başkanlığı.

Merriam, S. B.& Tisdell, E. J. (2009). Qualitative Research: A Guide to Design and İmplementation (3rd Edition).

Jossey-Bass.Morrison, S. G. (2003). Fundamentals of Early Childhood Education (3rd ed.). Pearson Education Inc Upper Saddle River.

Özensel, E. (2003). Sosyolojik bir olgu olarak değer. Değerler Eğitimi Dergisi, 1(3), 217–239.

Palabıyıkoğlu, R. (1997). Medya ve Şiddet. Kriz Dergisi, 5(2), 123-126.

Sailor, D. H. (2004). Supporting Children in Their Home, School, and Community. Pearson press.

Schwartz, S. H. (1992). Universals in the content and structure of values: Theoretical advances and empirical tests in 20 countries. Advances in Experimental Social Psychology.

Schwartz, S. H.& Bilsky, W. (1990). Toward a theory of the universal content and structure of values: Extensions and cross-cultural replications. Journal of Personality and Social Psychology, 58(5).

Senemoğlu, N. (2010). Gelişim Öğrenme ve Öğretim Kuramdan Uygulamaya(16. Baskı). Pegem akademi.Stake, R. E. (1995). The Art of Case Study Research. Sage.

Şahin, F. T.& Ünver, N. (2005). Okul öncesi eğitim programlarında aile katılımı. Kastamonu Eğitim Dergisi, 13(1), 23–30.

Şahin, S. (2010). 0-6 yaş arası çocukların temel gelişimsel özellikleri: Fiziksel ve sosyal-duygusal gelişim, içinde İ. H. Diken (Ed.), Erken Çocukluk Eğitimi. Pegem akademi.Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı (2014). 19. Milli Eğitim Şurası. https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_12/10095332_-19_sura.pdf, Erişim tarihi: 15.03.2020.

Temel, F., Aksoy, A.& Kurtulmuş, Z. (2010). Erken çocukluk eğitiminde aile katılım çalışmaları, içinde F. Temel (Ed.), Aile Eğitimi ve Erken Çocukluk Eğitiminde Aile Katılım Çalışmaları(ss. 328–361). Anı yayıncılık.

Yalçın, A., Yemenici, F., Sabancı, H., Kalaycı, K. K., Halisdemir, M., Bakülü, N., Hazar, R. G., Köse, S.& Ünsal, Y. (2012). Okul Öncesinde Değerler Eğitimi ve Etkinlik Örnekleri.Pegem yayıncılık.

Yazıcı, K. (2006). Değerler eğitimine genel bir bakış. Türklük Bilimi Araştırmaları, 19, 499–522.

Yazıcı, S. (2007). Değerler eğitimi. Çoluk Çocuk Dergisi, 66, 27-29.
Tarih Okulu Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-5298
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Ahmet KARA
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK SPORUNUN BAŞARI DÜZEYİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER

Enes BELTEKİN, İhsan KUYULU

REHBERLİK SERVİSİ İHTİYAÇ ANALİZİ ENVANTERİNİN GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Cemal KARADAŞ

TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI’NDA YER ALAN KÖK DEĞERLER AÇISINDAN RAFADAN TAYFA ÇİZGİ FİLMİNİN İNCELENMESİ

Mehmet KURUDAYIOĞLU, Seda ŞAHİN

OSMANLI DEVLETİ’NDE AŞIRI SICAKLARDAN KAYNAKLANANSORUNLAR VE ALINAN TEDBİRLER (1876-1916

Burak KOCAOĞLU

ANADİLİ TÜRKÇE ÖĞRENCİLERİN İNGİLİZCE FİLLERİN EŞDİZİMİHATALARIÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Ali BIÇKI

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKIL YÜRÜTME SÜREÇLERİNDE HÖRİSTİKLERİN ROLÜ: BİLEŞİKLERİN ÇÖZÜNÜRLÜKLERİNE GÖRE SIRALANMASI

Gülen ÖNAL KARAKOYUN, Erol ASILTÜRK

TÜRKİYE’DE DARÜLFÜNUNDAN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ SÜRECİ VE 1933 ÜNİVERSİTE KANUNU SONRASI YÜKSEKÖĞRETİMDEKİ GELİŞMELER

Sefa Salih AYDEMİR

HAYAT BİLGİSİ DERSİNDE EĞLENME DÜZEYİNİ BELİRLEME ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Ufuk ULUÇINAR, Aslı GÜNDOĞAN, Cüneyit AKAR

TÜRKÇE DERSİNDE BİRLEŞTİRİLMİŞ İŞBİRLİKLİ OKUMA VE KOMPOZİSYON TEKNİĞİYLE KULLANILAN HİKÂYE HARİTASI YÖNTEMİ UYGULAMASINA İLİŞKİN NİTEL BİR ÇALIŞMA

Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ, Ebru BOZPOLAT

İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLKOKUL MATEMATİK DERSİNE VE MATEMATİĞE KARŞI TUTUMA ETKİSİ

Yalçın KARALI, Hasan AYDEMİR