KIRGIZİSTAN RESMİ HABER AJANSI ‘KABAR’DA TÜRKİYE’NİN TEMSİLİ

Devletler hem dünyaya kendilerini duyurmak hem de dünyadan haberdar olabilmek için tarihi süreç içerisinde kendi haber ajanslarını kurmuşlardır. İngiltere Reuters Haber Ajansıyla, ABD Associated Press ve United Press ile, Fransa Agence France Press ile Rusya İtar-Tass Ajansı ile dünyaya bağlanmakta, Türkiye ise 1920’de kurmuş olduğu Anadolu Ajansı ile sesini duyurmaktadır. Orta Asya’nın dünyaya ve farklı görüşlere en açık ülkesi durumundaki Kırgızistan’da 1937’de kurulan ve halen yayın hayatına devam eden Kabar Ulusal Haber Ajansı, Kırgızistan’ın sesi olarak uzun yıllardan beri faaliyet göstermektedir. Türkiye ile tarih boyunca sürekli iyi ilişkiler kurmuş olan Kırgızistan, resmi haber kanalı aracılığıyla da bu ilişkileri sıcak tutmaktadır. Araştırma, Kırgızistan’da yayın yapan Kabar Ulusal Haber Ajansı’nda Türkiye ile ilgili olan haberleri kapsamaktadır. 01 Ocak 2018 – 15 Nisan 2018 tarihleri arasında 3,5 aylık sürede Ajansta Türkiye ile ilgili haberler, toplam haberlerin % 16,54’ünü oluşturmaktadır. Bu oran Türkiye’nin, Kırgız Milli Haber Ajansı tarafından yakından takip edildiğini göstermektedir. Kırgızistan’da faaliyet gösteren Türk eğitim kurumlarının, yardım kuruluşlarının, Türk Büyükelçiliği ve Büyükelçiliğe bağlı birimlerin, ekonomik ortaklığı olan kuruluşların yapmış oldukları etkinlikler, sosyal, kültürel, dini ve siyasi faaliyetler Kabar.kg’da Türkiye’nin sürekli gündemde kalmasını sağlamıştır. Ajansta çıkan haber başlıkları ve haber içerikleri genelde olumlu olarak ele alınmış ve yorum yapılmaktan kaçınılmıştır. Haber yazım formatı, haber-fotoğraf ilişkisi ve haber dili açısından zayıf olmakla birlikte web sayfası tasarım açısından başarılı ve doyurucu niteliktedir.

Representative of Turkey in the Kyrgyz Official News Agency “KABAR”

States have established their own news agencies in the historical process in order to announce themselves to the world and to be aware of the world. In England the Reuters News Agency, in the USA Associated Press and United Press, in France Agence France-Presse, in Russia Itar-Tass news agency connect these countries to the world and in Turkey Anadolu Agency, which was established in 1920, is the voice of the country. Established in 1937, Kabar Kyrgyz National News Agency has been operating for many years as the voice of Kyrgyzstan, which is the most open country in Central Asia to the world and different opinions. Kyrgyzstan has set up permanent good relations with Turkey throughout its history and it keeps these relationships warm through its official news agency too. Our research covers the news related to Turkey at the Kabar News Agency in Kyrgyzstan. Between January 1, 2018 and April 15, 2018, during 3.5 months, the news related to Turkey constitutes 16.54% of the total news at this news agency. This rate shows that Turkey is closely monitored by the Kyrgyz National News Agency. Social, cultural, religious and political activities of Turkish educational institutions operating in Kyrgyzstan, Turkish charities, the Turkish Embassy and the Embassy affiliated units, organizations which have economic cooperation made Turkey to remain on the agenda in Kabar.kg. The news headlines and news content in the news agency were generally considered positive and comments were avoided. Although being weak in terms of news writing format, news-photo relation and news language, the web page of the agency is successful and satisfactory in terms of design.

___

  • Anadolu Ajansı, https://aa.com.tr/tr/politika/basbakan-yildirim-turkiyekirgizistanin- fetoye-karsi-somut-adimlarini-gormek-istiyor/1113940
  • Anadolu Ajansı, https://aa.com.tr/tr/gunun-basliklari/cumhurbaskanierdogan- son-fetocu-hain-hesap-verene-kadar-mucadele-surecek/1113127
  • Andican Ahat, (2013). “Bağımsızlıktan Günümüze Kırgızistan-Türkiye İlişkileri ve Geleceğe İlişkin Düşünceler”, Kırgızistan-Türkiye İlişkilerinin Geleceği Sempozyumu, Mayıs 2013, Stratejik Düşünce Enstitüsü, Bişkek, s.3-9.
  • ÇETİN Semih ve SERTKAYA Burak, “Kırgızistan ile Türkiye Arasındaki İlişkilerin Ekonomik ve Ticari Açıdan İncelenmesi”, SESSION 1C: Uluslararası Ticaret, İnternatıonal Conference on Eurasıan Economıes, 2011, s.61-67.
  • ERTEN Behzat, “Kırgızistan-Türkiye Ticari ve Ekonomik İlişkileri”, Kırgızistan-Türkiye İlişkilerinin Geleceği Sempozyumu, Mayıs 2013, Stratejik Düşünce Enstitüsü, Bişkek 2013, s.24-33.
  • Kabar.kg, http://kabar.kg/tur/news/ceenbekov-tbmm-ba-kan-kahramanile- goru-tu/
  • Kabar Uluttuk Malumat Agenttigi, 2017, Erişim:http://tyup.net/page/ kabar-uluttuk-maalymat-agenttigi
  • KAYA Ahmet, “Türkiye-Kırgızistan Ekonomi - Ticaret İlişkileri”, Kırgızistan-Türkiye İlişkilerinin Geleceği Sempozyumu, Mayıs 2013, Stratejik Düşünce Enstitüsü, Bişkek 2013, s.10-14.
  • SARIASLAN K. Melih, “Aksakalların Yönettiği Van’ın Ulupamir’i”,
  • TÜRKSOY Türk Dünyası Kültür Sanat Dergisi, S:22 (Ocak 2007), s.44-47.
  • ŞADIHANOV Emil, “Sovyetler Birliği'nin Dağılma Sürecinde Etkili Olan Bölge Sorunları ve Milliyetçilik Hareketleri”, Sosyoloji Konferansları Dergisi (Istanbul Journal of Sociological Studies), S:33 (2016), s.1-22.
  • Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan’ın Ekonomisi, © 2011, Erişim:www.mfa.gov.tr › Dış Politika › Bölgeler › Orta Asya › Kırgızistan
  • Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı,Türkiye-Kırgızistan Siyasi İlişkileri, © 2011, Erişim:www.mfa.gov.tr › Dış Politika › Bölgeler › Orta Asya › Kırgızistan