HAÇLI SEFERLERİ DÖNEMİNDE MÜSLÜMAN ŞAİRLERİN GÖZÜYLE “FRENK”LER

Haçlı Seferlerine katılan Hristiyanlar için Müslüman şairler, şiirlerinde çeşitlisıfat ve isimlendirmelere başvurmuş, en çok başvurdukları sıfat ise ‘Frenk’ olmuştur.Haçlı Seferleri dönemine şahit olan ve bu seferleri konu alan şiirlerinde ‘Frenk’lereyer vererek onlara karşı kendi ordularını savaşmaya teşvik edici satırlar kaleme alanArap şairlerin, Haçlıları küçümseyerek Müslümanların gözünde küçük düşürmeyi,Müslümanlara da moral vermeyi hedefledikleri görülmektedir. Müslüman şairleregöre Frenkler, taşan nehirleri bile korkutacak bir sele benzer şekilde akarak sürüklenendağlar gibi koca bir orduyla kopup gelmişler, ancak, hezimetten yine de kurtulamamışlardır.Çünkü Müslüman şairlere göre, zoru görünce savaşı bırakıp ardınabakmadan kaçıp giden korkak, âciz, çaresiz, zâlim, sözünde durmayan, yemininibozan, hilekâr, yalancı, kendi ordusuna ve yapılan anlaşmalara ihanet eden Frenkler,şirkin çocukları olup hain ve sadakatsizdirler. Bu sıfatların yanında daha pek çoksıfat kullanan Müslüman şairler, Frenklerin en çok sadakatsizlikleri ve ahde vefadanyoksun olmaları üzerinde durmuşlardır. Kısaca özetlenen konu, tarama yöntemiyleelde edilen sonuçların sınıflandırılması suretiyle ele alınacaktır.

FRANKS IN MUSLIM POETRIES IN CRUSADE TERM

In this study, we will investigate the negative opinions of Muslim poets toward“The Crusades.” Muslim poets assigned many names and adjectives in their poems toChristians who joined “The Crusades,” of which the most used name was “Franks.”Muslim Arabic poets mentioned the Franks in their poetries, trying to insult and demoralizethem and encourage Muslims to be against them. For them, the Frank armywas huge enough to scare overflowing rivers; however, they were strictly defeatedbecause for Muslim poets, the Franks were cowards, incapables, violators, rogues,liars, traitors, helpless and cruel people. Moreover, they considered the Franks “thekids of infidels” who attributed a partner to god because they were disloyal. In theiropinion, the Franks’ most evident traits were disloyalty.

___

  • Hillenbrand, Carole, Müslümanların Gözünden Haçlı Seferleri, Alfa Basım Yayım, İstanbul 2012.
  • Polat, İbrahim Ethem, Haçlılara Kılıç ve Kalem Çekenler, Vadi Yayınları, Ankara 2006.
  • _____________, “Arap Edebiyatı Penceresinden Orta Çağda Haçlı Seferlerine Karşı Türklerin Mücadeleleri”, Nüsha Şarkiyat Araştırmaları Dergisi A Journal of Oriental Studies, sayı 13 (Ankara Bahar 2004), s. 7-22.