XVII. Yüzyıl Sefer Menzillerinin Ekonomik Yönü ve Esnafın Katkısı

Osmanlı Ordusunun bir veya ihtiyaca göre daha fazla konakladığı sefer menzillerinde devletin ne şekilde zahire ve diğer ihtiyaç maddelerini organize ettiği, günlük ihtiyaçların karşılanması için Orducu esnafının nasıl bir fonksiyon üstlendiği ve sefer menzillerinde oluşan ekonomik faaliyetin nasıl şekillendiğini incelemeye çalıştık.

Economic Way Of The 17'h Century Campaigns Stages And Help Of Tradesmen

We discussed in this artiele that, how the government organized provisions and needing materials of the Ottoman Army at the stages military campaign, how was the role of the orducu (helper of military) tradesmen to provide daily needs of the army, and how was formed the economic activity of the campaign stages.

___

  • Çelik, Bülent, Osmanlı Seferlerinin Lojistik Sorunlarına Kentli Esnafın Getirdiği Çözümler: Orducu Esnafı, (basılmamış doktora tezi), Ankara 2002.
  • Ekin, ÜmitXVII.-XVill.Yüzyıllarada Osmanlı imparatorluğu'nda Ulaşım ve iletişim örgütlenmesi doktora tezi), Ankara 2000.
  • Üzerine Bir Araştırma, (Basılmamış Galland, Antoine, İstanbul'a ait günlük hatıralar, (çev. Nihat Sırrı Örik), I, Ankara 1987.
  • Tezbaşar, Ahmet, Mehter Tarihi, Teşkilatı ve Marşıarı, İstanbul 1975.
  • Türkmen, Mustafa Nuri, Kamaniçe Seferinin Lojistik Hazırlıkları, (Basılmamış doktora tezi), Ankara 2002.