Tarihin İz Dokunduğu ve Ses Verdiği Güzergah İpek Yolu

Tarih boyunca kentler, kültür ve medeniyetlerin doğduğu, geliştiği ve yayıldığı yerler olmuştur. Kentler, tarihsel süreçte insanların çeşitli gereksinimlerinin ürünü olarak sürekli bir gelişme göstermiştir. Bu gelişme sürecinde hem insanlığın birikiminin gelecek kuşaklara taşıyıcısı, hem de taşıdığı uygarlık birikimi ile insanoğlunun geleceğini şekillendiren en önemli faktörlerden biri olmuştur. Kentleri bir damar gibi birbirine bağlayan yollar; iletişimin sağlandığı, alışverişin sürdürüldüğü ve bilgilerin aktarıldığı yapı olmuştur. Antik çağlardan günümüze tarihin akışını değiştiren ve nice hadiselerin yaşandığı uluslararası yollarda vardır. Antik yolların binlerce kilometrelik güzergâhı günümüzün teknolojik imzasında modern görünüm ve vasıtalarla hala fonksiyonunu sürdürmektedir. Bu makalede tarihi süreç içerisinde İpek Yolu’nun yol ağlarının durumu, gelişimi ve muhtemel güzergâhları açıklanmaktadır. Çağlar boyunca işlevini sürdüren ve geniş coğrafyaya yayılan İpek Yolu’nun yol durumları ve zaman içerisinde geçirdikleri değişimlere yer verilmiştir.

___

  • ABILAFIA David, “The Pisan Bacini And The Medieval Mediterranean Ekonomy: A Historian’s viewpoint”, Papers in Italian Archaelogy 4, Part 4. Ed. C. Malone and S. Stoddart, Oxford, 1985. ACUN Hakkı, “Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları, Kültür Bakanlığı Sanat Eserleri Dizisi, Ankara, 2007.
  • ALYILMAZ Cengiz, İpek Yolu ve Orhun Yazıtları, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı:24, Erzurum, 2004.
  • BEDİRHAN Yaşar, “Türk Tarihinde İpek Yolu Hâkimiyeti ve Çin’in Türkistan’ı İlk İstilâ Projesi”, Konya Selçuk Üniv. Sosyal Bilimler Enst. Dergisi, Sayı: 4, Konya, 1999.
  • BEKİN Ahmet Rıza, İpek Yolu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yayınları, Ankara, 1981.
  • BEKİN Ahmet Rıza, İpek Yolu, Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara, 1982.
  • BOLAK A. A., Vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara, 1985.
  • CÜBEYR İbn, Endülüs’ten Kutsal Topraklara Seyahatname, Çev.İsmail Güler, Selenge Yayınları, İstanbul, 2003.
  • DİYARBAKIRLI Nejat, Dünden Bugüne İpek Yolu, Ötüken Yayınları, İstanbul, 2008.