MARQUİS LOUİS SAUVEUR DE VİLLENEUVE’NİN İSTANBUL ELÇİLİĞİ VE FAALİYETLERİ (1728-1741)

Elçilik faaliyetleri devletlerarası ilişkilerin yürütülmesi ve geliştirilmesindeki önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Nitekim bu tür faaliyetler iki devlet hükümdarını temsil ettiğinden dolayı diplomatik misyonlarının yanı sıra siyasi içerikler de taşımaktadır. Bu noktada iki devlet arasındaki ilişkilerin bilinmesi ve doğru tespit edilmesinde karşılıklı elçilik faaliyetlerinin önemi oldukça fazladır. Çalışmada XVIII. yüzyıl Osmanlı-Fransa ilişkilerinin gelişiminde Fransız elçisi Marquis Louis Sauveur de Villeneuve (1675-1745)’nin etkisi üzerinde durulmuştur. Elçinin 1728-1741 tarihleri arasındaki diplomatik faaliyetleri iki ülke arasında XVIII. yüzyılın başlarında bozulan dostça münasebetleri geri getirdiği gibi, 1740 yılında Fransa’ya yeni bir kapitülasyon verilmesini sağlamıştır. Bu noktada çalışmada Fransız elçisinin görevde kaldığı süredeki faaliyetleri ve iki devlet arasındaki ilişkilerin gelişimindeki etkilerinin tespiti amaçlanmaktadır. Yine araştırmada İstanbul’a gelen yabancı bir elçinin ihtiyaçlarının nasıl karşılandığı ile bu konuda Babıâli’de uygulanan diplomatik uygulamaların neler olduğu sorularına cevap verilmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgularda Marquis Louis Sauveur de Villeneuve’nin 1728-1741 yılları arasındaki elçilik faaliyetlerinde oldukça başarılı olduğu ve buna bağlı olarak görevde kaldığı süre boyunca Osmanlı yönetimince çok iyi bir şekilde ağırlandığı tespit edilmiştir. Döneme ait bu tespitler için arşiv vesikaları, kronikler ile diğer araştırma ve inceleme eserlerinden istifade edilmiştir.

___

  • Açıkgöz, Fatma Ünyay, “XVII. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nde Hediye Ve Hediyeleşme”, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Ankara 2012.
  • Akçay, Eray, “İBB Atatürk Kitaplığı, Muallim Cevdet, Nr. O. 34’te Kayıtlı Fransa’nın İstanbul Elçisi Marquis de Bonnac’ın Osmanlı Bürokrasisi İle Yazışmalarını İhtiva Eden Bir Mecmua (1716-1724)”, Marmara Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2014.
  • Akıncı, Gündüz, Türk-Fransız Kültür İlişkileri (1071-1859),Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum 1973.
  • Baysun, Cavid, “Ahmed Paşa (Humbaracı)”, İA., C. I, MEB. Yayınları, İstanbul 1989, s. 199.
  • Baysun, M. Cavid, “Belgrad”, İA. C. II. MEB. Yayınları, Eskişehir 1979, s. 475-480.
  • Bilici, Faruk, “XVII. Yüzyılın İkinci Yarısında Türk-Fransız İlişkileri: Gizli Harpten Objektif İttifaka”, Osmanlı, C. I, (ed. Güler Eren), Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 2001, s.480-492.