Macar Papaz Julian’in 1237 Tarihli Moğol Raporu

Bir Macar rahibi olan Julian, ananevi dinlerini yaşayan akrabalarını bulmak için Volga taraflarına gönderildi. Fakat buraya vardığında bazı meseleleri haber aldı. Bu haberlerin nedeni Moğol işgali ile ilgiliydi. Moğollar, 1235 senesinden sonra Cuci’nin oğullarının idaresine verilmiş toprakları istila etmeye karar vermişlerdi. Onlar ilk olarak 1235 senesinin sonunda Bulgar Hanlığı sınırlarına geldiler. Ordularını bir araya getirmelerinden sonra Bulgarya’yı işgale giriştiler. Bu istila sonucunda onların korkunç şanları da etrafa yayıldı. Papaz Julian, bilgilerini bu atmosfer içinde elde etti. Moğol işgaline dair bilgilerimizi kroniklerden ve arkeolojik delillerden elde etmemize rağmen onun raporu daha detaylı ve net bilgiler vermektedir. Mesela hiçbir kronik bize kaç tane Bulgar kentinin Moğolların eline geçtiğinden, ne kadar insanın Rusya’ya ve diğer ülkelere kaçtığından ve bu esnada bölgenin politik durumunun nasıl olduğu hakkında bilgi vermez, fakat Julian’ın raporunda bazı cevaplar buluyoruz. Dahası o, bazı kültürel konulara da değinir. Özellikle Moğollarla ilgili bazı satırlar dikkat çekicidir. Dahası bunlar Moğollarla ilgili batılıların ilk bilgilerini oluşturur. Julian, onların tarihinden, askeri durumlarından ve amaçlarından da bahsetmiştir. O, bunları Moğol tehlikesine karşı Katolik devletleri uyarmak için kaleme almışsa da anladığımıza göre bu rapor dikkate alınmamıştır

Hungarian Priest Julian’s Mongol Report Dated 1237

find Hungarian’s pagan relatives. Howewer, after his arriving in Volga he got some information regarding different issues. These information resulted from Mongol invasion. Mongols, after 1235, decided to invate the region given to under control of Juji’s sons. They firstly came to Bulgar Kahanate’s borderland in the late of 1235. After they gathered all of their troops attempted to invade Bulgaria. The result of this invade, their terrible fame spreaded. Priest Julian gained his information related to Mongols in such an asmophere. Although our knowledge about Mongol invasion mostly based on chronicles and archeological evidences, his report gives more detailed and clearer information. For example, any cronicle we can see any evidence how many Bulgarian cities passed into the hands of the Mongols, how many people fled to Russia and other countries and what was the political structure of the region in this time. Howewer, it is possible to find some answers to these questions in Julian’s report. In this report, he concentrates on some cultural issues as well. Especially, some parts of the report about Mongols were very striking. This report was the first source for western to get knowledge regarding Mongols as well. Julian, also, handles Mongols’ history, their military situation and their goals. Alhough, he handled the report in order to warn Catholic states against to threat, it seems that the states did not take the situation into consideration

___

  • Aninskiy, S.A.; “İzvestiya Vengerskih Missionerov XIII-XIV vv. O Tatarah i Vostoçnoy Evrope”, İstoriçeskiy Arhiv, Tom.III, İzdatel’stvo Akademi Nauk SSSR, Moskva- Leningrad 1940, ss.71-112.
  • Codex Diplomaticus Poloniae, Tomus Tertius, ed. J. Bartoszewics, Varsaviae 1858.
  • Fennel, G.; The Crisis of Medieval Russia 1200-1304, Longman Press, London-New York 1990.
  • Kargalov, V.V., “Osvoboditel’naya Bor’ba Rusi Protiv Mongolo-Tatarskogo İga I”, Voprosu İstorii, No.2/1969, ss.145-157.
  • Kaşçeyev, V.B., “Eşe raz Çislennosti Mongol’skogo Voyska v 1237 godu”, Voprosu İstorii, No.10/1993, ss.131-135.
  • Lavrent’evskaya Letopis, Izdavayemoye Arheografiçeskoy Kommissiyeyu Akademi Nauk SSSR, Tom Pervıy, Leningrad 1927.
  • Mıskov, E.P.; Politiçeskiye İstoriya Zolotoy Ordı(1236-1313), Volgograd 2003.
  • Moğolların Gizli Tarihi, çev. Ahmet Temir, TTK yay, Ankara 1995.
  • Monumenta Hungariae Historica, Tizenkettedik Kötet (Vol.XII), Pest 1869.
  • Nikonovskaya Letopis, Izdenoe Po Vısoçeyşemu Poveleniyu Arheografiçeskuyu Kommissiyeyu, Tom Desyatıy, Sanktpeterburg 1885.
  • Sinor, D.; “Le rapport du Dominicain Julien ecrit en 1238 sur le peril Mongol”, Comptes rendus des seances de l’annee-Academie des inscriptions et belles-lettres, Vol.146/no.4, 2002, ss.1499-1504.
  • Smirnov, A.P.; Voljskiye Bulgarı, Moskva 1951.