18. YÜZYıLDA BUR~A'DA PARA YAKlFLARI ve KREDI IŞLEMLERI

Bursa şer'iye sicillerinde yer alan vakıf muhasebe kayıtlarının incelenmesi sonrasında oluşturulan bu çalışma, para vakıflarının oluşumu ve işleyişi hakkında bilgiler sunmaktadır. Bir işletim sistemi olarak para vakıfları; vakfın kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için gelir elde etmek, önemli bir finansman kaynağı olarak nakit ve kredi ihtiyacını hukuksal bir ortamda karşılamak ve verdikleri krediler ile girişimcilik ve üretime sermaye sağlamak gibi önemli işlevleri yerine getirmektedirler. Vakıf paralarının idaresi bir mütevellfnin elinde bulunmakta, Bursa kadısının genel gözetimi altında çalışan mütevellf, vakıftan borç almak isteyenlerin gerekli teminata sahip olmaları durumunda kredi vermektedir.

-Bursa şer'iye sicillerinde yer alan vakıf muhasebe kayıtlarının incelenmesi sonrasında oluşturulan bu çalışma, para vakıflarının oluşumu ve işleyişi hakkında bilgiler sunmaktadır. Bir işletim sistemi olarak para vakıfları; vakfın kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için gelir elde etmek, önemli bir finansman kaynağı olarak nakit ve kredi ihtiyacını hukuksal bir ortamda karşılamak ve verdikleri krediler ile girişimcilik ve üretime sermaye sağlamak gibi önemli işlevleri yerine getirmektedirler. Vakıf paralarının idaresi bir mütevellfnin elinde bulunmakta, Bursa kadısının genel gözetimi altında çalışan mütevellf, vakıftan borç almak isteyenlerin gerekli teminata sahip olmaları durumunda kredi vermektedir.

___

  • (1546) Tarihli. İstanbul: Fetih Cemiyeti İstanbul Em'itüsü.
  • Ait Tereke Defterleri Barnes, John Robert. (1987). An Introduction OUoman Empire. Leiden: E. 1. BrilI. to Religious Foundations in the Bursa Şer'iye Sicilleri, B-18. Bursa Şer' iye SicilIeri,B-97. Bursa Şer'iye SicilIeri, B-154. Bursa Şer' iye SicilIeri, B-195. Bursa Şer'iye Sicilleri, B-208. Bursa Şer'iye Sicilleri, B-245. Çağatay, Neşet. (1971).
  • Vakıfların Sosyo-Ekonomik İşlevleri. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Çizakça, Murat. (1993). Risk Sermayesi
  • Sosyal Durumu Üzerine Bir Araştırma, Basılmamış KREDi iŞLEMLERi i I' i i ' Suraiya. (1994). Osmanlı'da Kentler ve Kentliler. (Çev. Neyyar Kalaycıoğlu). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Gerber, Haim. (1988). Economy and Society in an Ottoman City: Bursa, 1600
  • Jerusalem: Hebrew University Press. Gökbilgin, M. Tayyib. (1977). Osmanlı Müesseseleri Tarihine Genel Bakış. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları. Teşkilatı ve Medeniyeti Edebiyat Fakültesi Gözübenli, Beşir. (1994).
  • İnalcık, Halil - Quataert Donaıd. (1994). An Econonıic And Social History of The Ottonıan Enıpire 1300-1914. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. Pamuk, Şevket. (1999). Osmanlı İmparatorluğu'nda
  • Paranın Tarihi. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. Peçevi İbrahim Efendi. (1999). Peçevı Tarihi I. (Haz. Bekir Sıtkı Baykal).
  • Uzunçarşılı,i.Hakkı. (1988). Osmanlı Devleti Teşkiıatından Kapıkulu Ocakları
  • Türk Kültürü Araştırmaları: Prof. Dr. İsmail Ercüment Kuran'a Armağan, XXVII/I-2,277-284. Yediyıldız, Bahaeddin. (2003). XVIII. Yüzyılda Türkiye'de Vakıf Müessesesi
  • Bir Sosyal Tarih İncelemesi. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.