16. YÜZYIL OSMANLI-İSPANYA SAVAŞLARININ GÖLGESİNDE KEHANET OLGUSU: MIGUEL DE PIEDROLA ÖRNEĞİ

Erken Modern Dönem Akdeniz’inde Osmanlı ve İspanyol imparatorluklarının mücadelesinde yer alan binlerce İspanyol askerinden biri olan Miguel de Piedrola meslektaşlarından önemli bir noktada ayrılmaktaydı. Piedrola mütevazi koşullardan gelen bir asker olarak kariyerini İspanya ve İtalya’da genel valilere ve hatta krala danışmanlık yapan bir kâhin olarak sürdürmek niyetindeydi. Akdeniz dünyasında apokaliptik düşünce ve beklentilerin önemini koruduğu bir dönemde Piedrola özellikle İnebahtı Savaşı (1571) ve Tunus Kuşatması (1574) gibi olayları yorumlamış ve gelişmelerin nasıl sonuçlanacakları hakkında kehanetlerde bulunmuştu. Piedrola 1580’ler boyunca İspanya ve İtalya’da kehanetleriyle meşhur olmuş ve sadece halk nezdinde değil, İspanyol soylular arasında da önemli destekçiler kazanmıştı. Buna karşılık Piedrola giderek İspanya Kralı II. Felipe’nin mutlak idaresinden memnun olmayanların etrafında toplandığı bir figür olmaya başlamıştı. Kendisinin faaliyetleri zararsız görüldüğü sürece görmezden gelinmiş ancak kehanetleri dolaylı olarak iktidarı hedef almaya başlayınca Piedrola da Kutsal Engizisyon Mahkemesince Toledo’da yargılanarak mahkûm edilmişti. Böylece 1560 ve 1587 yılları arasında hem bir asker hem de bir kâhin olarak oldukça hareketli bir hayat geçiren Miguel de Piedrola Kastilya Meclisi’nin kendisini kraliyet kâhini olarak tayin etmeyi düşündüğü bir anda her şeyi kaybetmişti. Bu durumun temel sebebi ise İspanya’da kralın politikalarına muhalif bir grubun aracı haline gelerek İspanya ve Habsburg hanedanının sonuna dair kehanetleriyle II. Felipe’nin iktidarını hedef almasıydı.

___

  • Actas de las Córtes de Castilla, Vol. 9, Imprenta y Fund. De los Hijos de J. A. García, Madrid 1885.
  • Archivo del Museo Naval (AMN), Colección Navarrete, Cilt IV, fol. 134, dt. 13: “Relación breve y verdadera de la jornada de los Gelves”.
  • AMN, Articulo 6, MS. 397, Colección Sanz de Barutell, doc. 60: “Constantinopla. 15.I.1574. Cartas por las que avisa sobre la armada turca que irá contra Túnez y la Goleta”.
  • Archivo General de Simancas (AGS), Estado/Armada y Galeras, Leg. 447: “Relacion sobre jornadas en 1572”.
  • Kâtib Çelebi, Tuhfetü’l-Kibâr Fi Esfâri’l-Bihâr, Haz. İdris Bostan, Ankara 2008.
  • Vargas-Hidalgo, Rafael, Guerra y diplomacia en el Mediterráneo: Correspondencia inédita de Felipe II con Andrea Doria y Juan Andrea Doria, Ediciones Polifemo, Madrid 2002.
  • Vida y sucesos sumamente estraños del propheta, ni falso ni santo, como él se nombraba, Miguel Piedrola, natural de Logroño, Biblioteca Nacional de España, MSS/10470, fol. 1-117.
  • Zekeriyyazade, Ferah Cerbe Savaşı, Haz. Orhan Şaik Gökyay, İstanbul 1980.