Ortez ve Protez Biliminin Kısaca Gelişim Süreci

Geçmişten günümüze insanların doğa ile savaşları devam etmekte, doğal afetler ve kendiliğinden gerçekleşen bazı kazalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bazen kaza olarak adlandırılan bazen bile bile insanların isteyerek başına gelen birtakım olaylar mevcuttur. Karşılaşılan bu kazalarda insanlar bazen hasar almadan atlatırken kimi zamanda kalıcı hasarlar mevcut olabilmektedir. Bu hasarlar fizyolojik veya psikolojik anlamda olabilir. Sadece insanlar için geçerli değil diğer canlı varlıklar içinde bu durum geçerlidir. Kaza sonucunda kalıcı olarak bazı organlarımız kaybedilebilir. Kaybedilen organ veya organlar ile hayattaki işlevleri de yitirilmektedir. Canlılar bir süreden sonra başka insanlara ihtiyaç duymakta ve yaşamları zor bir hale gelmektedir. Çevre baskısı ve organ eksikliğinden kaynaklı dış gözlerden rahatsız oluş ile başlayan birçok psikolojik hastalığı da yanında getirmektedir. Bilim insanları bu durumu düzeltmek adına organların ve uzuvların yerini tutacak, işlevlerini yerine getirecek protez organlar ve uzuvlar geliştirmeye başlamışlar. Günümüze kadar devam eden ve halen de gelişime devam eden protez organ ve uzuv çok gözde ve mucizevi bir buluş olarak tarihe geçmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Ortez, Protez, Protez Gelişim

Brief Development Process of Orthotics and Prosthesis Science

From past to present, people's wars with nature continue, and they are faced with natural disasters and some spontaneous accidents. There are some events that are sometimes called accidents and sometimes deliberately happen to people. In these accidents, people sometimes get through without any damage, but sometimes there are permanent damages. These damages can be physiological or psychological. This is true not only for humans, but also for other living beings. Some of our organs may be permanently lost because of an accident. With the lost organ or organs, their functions in life are also lost. Living things need other people after a while and their lives become difficult. It brings with it many psychological diseases that start with the discomfort from the external eyes due to environmental pressure and lack of organs. In order to correct this situation, scientists have started to develop prosthetic organs and limbs that will replace organs and limbs and perform their functions. Prosthetic organs and limbs, which continue to this day and still continue to develop, go down in history as a very popular and miraculous invention.

___

  • Alsancak, S. (2000). Ortez Protez Tarihçesi. Ankara Üniversitesi Dikimevi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yıllığı Cilt 1 Sayı 1.
  • Ege, R. (1994). Kongre Açış Konuşması. In I. Ulusal Protez ve Ortez Kongre Kitabı. Ed Erdem H., s / 6-8, Estetik Matbaacılık. Ankara.
  • Şener, G., Alsancak S. (1994). Dünya ve Türkiye’ de Protez-Ortez Okulları. In: I. Ulusal Protez ve Ortez Kongresi Kitabı. Ed Erdem H.,S/267-271.Estetik Matbaacalık, Ankara.
  • URL-1, (2021). http://izmitortopedi.com.tr/protezin-tarihcesi/ (01.02.2021).
  • Zimmerman, K.W. (1998). One Leg İn Grave. The Miracle of the Transplantation of the Black Leg. Elsevier, Maarssen.