Kadın Kahramanlarımızdan Bir Milis; Gördesli Makbule

Bulunduğumuz coğrafya tarih boyunca pek çok savaşlara sahne olmuş ve bu topraklar uğruna pek çok bedel ödenmiştir. Toplumumuz şu an refahı yaşıyorsa bunu hiç şüphesiz ecdatlarının ödediği bedellere borçludur. Bu toprakların kıymetini bilmek adına kendi canını bu uğurda feda etmiş kahramanlarımızın yaşamlarını, fedakârlıklarını, değerlerini bilmek önemli ve gereklidir. Bu sebeple eğitim müfredatımızda da milli mücadele dönemine ve milli mücadele kahramanlarımıza yer verilmiştir. Bu çalışmada, nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesi kullanılarak; Türk milletinin özgürlük, bağımsızlık, vatanseverlik, millî birlik ve beraberlik anlayışı ile her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğini kavrama gibi pek çok değer bu kahramanlarımız sayesinde kazandırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı;  İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim programlarında yer alan tarih, Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi gibi derslerin müfredatında bireylere kazandırılmak istenen Türk milletinin özgürlük, bağımsızlık, vatanseverlik, millî birlik ve beraberlik anlayışı ile Türk milletinin her türlü zorluğun üstesinden gelebileceği düşüncesini Gördesli Makbule’nin hayatından anekdotlarla kazandırmak, milletimiz için önemli bir yeri olan kahramanımızı güncel bir şekilde gün yüzüne çıkartarak tarihimizde yerini alması amaçlanmıştır. Türk tarihinin her döneminde olduğu gibi milli mücadele döneminde de pek çok kadın kahramanımız bulunmaktadır. Manisa’da cephe önünde savaşan kadınlarımızdan birisi olan Gördesli Makbule küçüklüğünden ailesi tarafından bir savaşçı olarak yetiştirmiş, ata binmesini, tımar etmesini ve atıcılığı daha küçük yaşta öğrenmiştir. Küçüklüğünden beri savaş ortamında büyüyen Makbule, kahramanlık türküleriyle büyümüş, sevdiklerini savaşlarda kaybetmiş, kalbinde düşmana öfke, büyük bir cesaret ve vatan sevgisi oluşmuştur.

A Militia of Our Female Heroes; Gördesli Makbule

Our geography witnessed many wars throughout history and paid my prices for this land. The reason why our country is prosperous right now is thanks to the price paid by their ancestors for this land. It is important and necessary to know the lives, sacrifices made and values of our heroes, who sacrificed their lives for the sake of maintaining the peace in this country. That's why, in the national education curriculum, the national struggle period and the heroes of the national struggle are included. In this study, document review of the qualitative research designs was used to explain and teach the fact that the Turkish society can overcome any difficulty thanks to values such as freedom, independence, patriotism, national unity and solidarity through these heroes. The aim of this study is; to teach the idea that the Turkish nation can overcome any difficulty thanks to the values it adopted such as freedom, independence, patriotism, national unity and solidarity, which is within the scope of the courses taught in primary schools, secondary schools and higher education such as history, Ataturk’s principles and history of Turkish revolution, using the anecdotes of Gördesli Makbule, and to bring to light this hero who has an important place for our nation and to bring her to a place in our history she deserves. As in every period of Turkish history, there were many heroines during the national struggle period. Gördesli Makbule, one of our women who fought on battlefront in Manisa, was raised as a warrior by her family. She took training on horse riding, grooming and shooting at a young age. Growing up in the war environment since his childhood, Makbule grew up amidst heroic folk songs; she lost his loved ones in battles. In her heart anger, great courage and love of her country were formed due to all these.

___

  • Aksakal, A. (2008). Salihli Hikâyeleri. Manisa: Salihli Sanayi ve Ticaret Odası Yayınları.
  • Albayrak, M. (1998). Milli Mücadele Dönemi’nde Batı Anadolu Kongreleri. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayını.
  • Bayar, C. (1997). Ben De Yazdım Milli Mücadele’ye Giriş. İstanbul: Sabah Kitapçılık ve Ticaret.
  • Büyük Larousse Ansiklopedisi. (1986). C.8, s.4691.
  • Çakır, U. (2016). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Görsellerinin Bazı Özellikler Açısından İncelenmesi. Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 3-13.
  • Çelebi, M. (1993). Milli Mücadelede İtalyan İşgalleri. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 9, s.26.
  • Çiçek, İ. (1998). Gördesli Mücahide Makbule ve Silah Arkadaşları; Kadın Efe. Manisa: Salihli Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Gülmez, N. & Önder, M. Alaşehir Kongresi’nde Bir Belediye Başkanı; Ali Galib. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(3), s.25-26.
  • Günay, V. (2013). Alaşehir Yöresinde İşgal Günlerinin Hüzünlü Bir Türküsüne Dair Bazı Bilgiler, Tarih İncelemeleri Dergisi, 18, s.141.
  • Konukçu, E. (2000). Alaşehir Kongresi:16-25 Ağustos 1919, Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi.
  • Köklü, H. (1998). Nusret, Manisa; İşgalden Kurtuluşa, Ankara: Akademi Yayınları.
  • Onay, A, T. (2007). Milli Mücadele Yazıları, İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Sarıhan, Z. (2009). Kurtuluş Savaşı Kadınları, Bursa: Nilüfer Belediyesi Yayınları.
  • Semiz, Y. (1994). Mondros Mütarekesi'nden Sonra Karadeniz 'de Umumi Vaziyet ve Atatürk'ün Samsun'a Çıkış. Ata Dergisi, 6, s57.
  • Su, M. K. (1982). Manisa ve Yöresinde İşgal Acıları. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Şahin, C. & Mustafa Ş. (2013). Osmanlı Son Dönemi İle Milli Mücadele Yıllarında Türk Kadınının Sosyal, Siyasî ve Askerî Faaliyetleri. NEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2, s.53-72.
  • Taner, Vehbi, “Kazım Özalp (1882-1968).” Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, S.31, (2010).
  • Türkmen, Z. (2002). İstanbul’un İşgali ve İşgal Dönemindeki Uygulamalar. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi. 18(53), s. 322.
  • Walder, D. (1971). Çanakkale Olayı, İstanbul: Örgün Yayınları.
  • Yalçın, E. S. (2008) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Ankara: Berikan Yayın.
  • URL-1 http://www.tarihiolaylar.com/tarihi-olaylar/izmir-in-isgali-15-mayis-1919-392 (E.T. 15.08.2016)
  • URL-2 AYIŞIĞI, Metin, Milli Mücadelede Manisa, http://w3.balikesir.edu.tr/~metinayisigi/manisa.htm (E.T. 21.09.2016)
  • URL-3 http://www.manisagunebakis.com/index.php?pages=yazarg &yazarid=2&yaziid=59 (E.T. 04.12.2016)
  • URL-4 GÜNSAY, M. Turhan, Miralay Bekir Sami Bey, http://www.yenidenergenekon.com/57-miralay-bekir-sami-bey-gunsav (E.T. 02.01.2017)
  • URL-5 http://www.kozanbilgi.net/gordesli-makbule.html (E.T. 24.01.2017)
  • URL-6 http://www.kaveci.net/cokertme-turkusu-hikayesi (E.T. 25.01.2017)