POLİTİKADA YENİ YAKLAŞIMLAR: MACHİAVELLİ ÖRNEĞİ

Çalışmanın temel amacı, “Machiavelli örneği”nin modern düşüncenin yol açmış olduğu bir sonuç olduğunu göstermektir. Hatta eğer Aydınlanma düşüncesi ve Machivellici düşünce arasındaki ilişki çok bariz bir şekilde görülebilir olsaydı, bu ikisinin bir döngüsellik içinde çift-yönlü olarak birbirlerini etkiledikleri gerçeği itiraf edilmek zorunda olurdu. Leo Strauss bu konuda, Aristoteles ve Platon gibi klasiklerin başını çektiği klasik politik felsefe geleneğinin ayırıcı özelliğinin, onun, “politik yaşam”a bağlı olması olduğunu iddia etmektedir. Buna bağlı olarak bu fenomenin, klasik ve politik felsefe gelenekleri arasında bir ayrışma noktası olduğu söylenebilir. Peki bu ayrışma noktası olan “politik yaşam” sözcük grubu ne ifade etmektedir? “Politik yaşam” tamlaması insan ırkına haz veya acı nesnelerini sağlaması konusunda yardımcı olan bir fenomeni imlemektedir. Machiavellinin “politik yaşam” olarak belirlediği yapı, bunlara ek olarak ve örtük olarak, “geleneksel” olarak yapılagelen ananevari ritüellerin politik yaşamda tasfiyesini konu almaktadır. Ancak Machiavellici girişimin asıl en büyük özelliği politik felsefe ve politika biliminin problemi olan ve bahsetmiş olduğu bilgi türünün, düşüncenin ve kültürün temel bileşenlerinden olduğunu söylemesidir.

NEW APPROACHMENT AT POLITICS: THE CASE OF MACHIAVELLI

Basically this paper wishes to show that the “Case of Machiavelli” is a case which modern thought caused. Furthermore, if the relation between Enlightenment and Machiavellian thought were clearer, it must be admitted that both these two facts affect each other within circularity. Leo Strauss claims, Classical political Philosophy that is being pioneered by classics like Aristotle and Plato, bound with the political life. As a consequence, it can be said that there is a magnificent cleavage between classical and modern political philosophy. What is being meant by saying “political life”? The concept “Political life” indicates a phenomenon which includes something that provides to the humanbeing pleasure or displeasure. Ultimately, Machiavelli’s main ideas and attitude at politics are gathering into the brief structure that contains to reject the traditional behaviours. But, the Machiavellian approachment to the Politics determines the measures of the science of politics instead of tradition of politics.

___

  • Cassirer, E. (1946). The Myth of State. New Haven : Yale University Press.
  • Cichoki, M. A. (2014). The Concept of the Political Whole In Light of the Current Crisis In the West: Carl Schmitt Revisited. Kronos Philosophical Journal, 96-101.
  • Croce, B. (1973). Materialismo Storico ed Economia Marxistica . Bari: Laterza.
  • Doyle, P. (1955). A History of Political Thought. London: Jonathan Cape Thirty Bedford Square.
  • Fontana, B. (1993). Hegemony and Power: On the relation between Gramsci and Machiavelli. London: University of Minesota Press.
  • Gramsci, A. (1977). QUADERNI DEL CARCERE Volume terzo Quaderni 12-29 Edizione critica dell’Istituto Gramsci A cura di Valentino Gerratana. Torino: Giulio Einaudi editore.
  • Karatekelli, B. A. (2018 Autumn, issue 26). THE PUBLIC USE OF REASON IN KANT AND ITS NECESSITY FOR (THE) ENLIGHTENMENT. FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi), 135-147.
  • Machiavelli, N. (1989). Machiavelli: The Chief Works and Others, Volume One (Trans. A. Gilbert). Durham and London: Duke University Press.
  • Sabine, G. H. (1961). A History of Political Theory. New York: Holt, Rinehart and Winston.
  • Schmitt, C. (1972). Le Categorie del Politico (Trad.di P. Schiera). Bologna: Società editrice il Mulino.
  • Schmitt, C. (2007). The Concept of The Political (trans. G. Schwab). Chicago and London: The University of Chicago Press.
  • Strauss, L. (1988). What is Political Philosophy. London: University of Chicago Press.
  • Strauss, L. (1989). Three Waves of Modernity. In H. Gilden, An Introduction to Political Philosophy: Ten Essays by Leo Strauss (pp. 81-98). Detroit: Wayne State University Press.
  • Wolin, S. S. (2004). Politics and Vision: Continuity and Innovation in Western Political Thought. Princeton: Princeton University Press.
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi