KUŞAKLARIN DEĞİŞEN YÜZÜ VEY KUŞAĞI İLE ORTAYA ÇIKAN YENİ ÇALIŞMA TARZI: MOBİL YAKALILAR

Aynı dönemlerde yaşayan, ortak özelliklere sahip bireylerin oluşturduğu grupları kuşak olarak tanımlayabiliriz. Yirmi birinci yüzyılda kuşak sınıflandırılması; Gelenekselciler, Bebek Patlaması, X, Y ve Z Kuşağı olarak yapılmaktadır. İnsanların algıları, beklentileri, öncelikleri, hayata bakış açıları ve nihayetinde de davranışları zaman kavramına bağlı olarak değişmektedir. Birbirlerine yakın dönemlerde dünyaya gelen insanların benzer özelliklerinin olması ve her bir kuşağın farklı özelliklere sahip olması, araştırmacıların kuşak kavramı ve kuşakların özelliklerine olan ilgisinin yoğunlaşmasına neden olmuştur. Günümüz şartlarında, bir arada çalışmak zorunda olan dört kuşak bulunmaktadır. Bu kuşakların birbirleri ile yaşadıkları problemler kuşkusuz sosyal yaşam ve çalışma yaşamı açısından organizasyonların tüm çalışma düzenlerini etkileyebilecek niteliktedir. Ayrıca bu kuşakların iş görme algısı farklılıkları, yeni çalışma alışkanlıklarının çıkmasına neden olmaktadır. Günümüz çalışma hayatına en son katılan kuşak olan Y kuşağının kişilik özelliklerinden kaynaklanan, heran her yerde çalışabilme arzusu ile birlikte mobilite kavramı gündeme gelmiştir.Bu çalışmanın amacı, kuşak kavramını tanımlamak, kuşak sınıflandırması ve kuşakların farklılaşan özelliklerini inceleyerek, bu farklılıklar arasında dikkat çekici olan Y kuşağının teknoloji kullanımını, alışkanlıklarını, mobil ve mobilite algılarını ve bununla birlikte iş yaşamında ortaya çıkan yeni kavram olan mobil yakalılar kavramını açıklamaktır

GENERATION'S CHANGING SIDE AND THE NEWLY ARISEN WORK STYLE AFTER Y-GENERATION: MOBILE COLLARS

Living in the same period, the group of individuals with common characteristics can be defined as the generation. In the twenty-first century generation classification is made as Traditionalists, the Baby Boomer, Gen X, Y, and Z. People's perceptions, expectations, attitudes to life, and consequently their behaviors change over time. People having similarities due to being born in the same era, and each generation having different characteristics have effected many researchers to work on the subjects of generation term and characteristics of generations. In present conditions, there exists four different generations whose members have to work side by side in one workplace. No doubt that problems arise from interactions of these generations has the potential to influence all operational functions of organization from the point of social and business life. Additionally, these generation's differences because of their perceptions on how to work have caused new working habits to arise. Resulting from personality characteristics of Gen Y which is participated in the latest today's working life, anytime, anywhere with the desire to work in the concept of mobility has been on the agenda. The purpose of this study, the term generation is defined, and then variety of generations and what might be differences of generations are examined. Among the differences, noticeable ones are generation's technology use, habits, their perceptions on mobile and mobility. Besides these, the new term arises in business life "mobile workers" are explained

___

  • ALWIN, D.F., Generations X, Y And Z: Are They Changing America, American Sociological Association, Contexts, 42(1), 2002, ss. 42- 51.
  • BYNNER, J., Interdisciplinary Perspectives On Analysing The Life Course, Seminar 2, Theorising Across Disciplines, “Life Course Change And Social Change. Insinghts From Cohort Comparisons.” Centre For Longitudinal Studies, Institute Of Education, University Of London, Cambridge, July 2001, www.ccsr.ac.uk/research/iplc/Bynner.doc (09.01.2014).
  • DOĞAN, B. ve Özer, F., Neoliberal Akılsallık Y Kuşağı ve Sosyal Sermaye: Türkiye’de X ve Y Kuşaklarının İç ve Dış Gruplara Olan Güveni, 21. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, 2013.
  • FORTES, M.: "Age, Generation and Social Structure", ed. D. Kertzer and J. Keith, Age and Anthropological Theory, London, Cornell University Press 1984. Generation Differences In Workplace Ethics, A Supplemental Report of The 2011 National Business Ethics Survey, Ethics Resource Center, 2013.
  • HEWLETT, S.A.; Sherbin, L. ve Sumberg, K., How Gen Y&Boomers Will Reshape Your Agenda, Harward Business Review, July-August 2009, ss. 1-8.
  • JIANRUI,J, The Y Factor: Managing The New Generation Of Soldiers, Journal Of The Singapore Armed Forces, 39(4), 2011, ss.53-59.
  • JOSHI, A., Dencker, J.C., and Franz, G.. Generations in Organizations. Research in Organizational Behavior, 31, 2011. ss. 177-205.
  • KAPOOR, C. ve Solomon, N.,Understanding and Managing Generational Differences in The Workplace,Worldwide Hospitality and Torism These, 3(4), 2011, ss.1-5.
  • KELEŞ, N.H., Y Kuşağı Çalışanlarının Motivasyon Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi , 3(2), 2011, ss. 129-139. KURAN, E., Bir Kuşağı Anlamak, http://isyasami.yenibiris.com/yri-- .aspx?pageID=238&nlD=70364&NewsCatID=327&AuthorID=152 (10.01.2014)
  • LEHTO, Y.X.; Jang, S.; Francis, A. ve O’Leary , J., Exploring Tourism Experience Sought: A Cohort Comparison of Baby Boomers and the Silent Generation, Journal of Vacation Marketing, 14, 2008.
  • LOWER, J., Brace Yourself Here Comes Generation Y, Critical Care Nurse, 28 (5),2008, ss. 80-85.
  • MENGI, Z., Yazan: Zeynep Mengi Kaynak: Www.Yenibiris.Com/Hurriyetık) 2011