Peyzaj tasarımda yeni bir süreç: GeoTasarım

Bilgisayar teknolojisinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve ArcGIS programının geliştirilmesi ile birlikte "GeoTasarım" olarak adlandırılan yeni bir süreç ortaya çıkmıştır. GeoTasarım, politikacıların ve yerel yöneticilerin bilinçli kararlar verip uygulayabilmeleri için tasarımcılar ve plancılar tarafından coğrafi mekân teknolojilerinin rolünün bir projenin analiz, tasarım ve aynı zamanda uygulama aşamaları boyunca daha doğru ve daha iyi çözümler üretip görselleştirmek için formüle edilerek genişletildiği süreçtir. GeoTasarım, peyzaj mimarlığı, coğrafya, şehir bölge planlama vb. farklı bilim dallarına hitap etmektedir. Bu nedenle, Türkiye`de daha doğru ve daha iyi tasarım önerileri ve çözümleri sunup uygulamak için GeoTasarımın tanıtılması, öğretilmesi ve uygulanması önemlidir. Bu çalışmanın amacı GeoTasarım kavramını açıklamak, tarihi gelişimini anlatmak, GeoTasarımın önemi ve peyzaj tasarımında kullanımı hakkında bilgi vermektir.

A new process in landscape design: GeoDesign

With rapid increases in computer processing power and the release of ArcGIS, a new process, named as “GeoDesign”, has emerged. GeoDesign formalizes and expands the role of geospatial technologies in design workflows, as well as across the entire life cycle of a project by designers and planners to analyze and visualize more accurate and better solutions to make informed policy decisions and implementations by policy makers. GeoDesign addresses landscape architecture, geography, urban planning, and many other disciplines. Hence, it is important emphasizing and applying GeoDesign in Turkey to have more accurate and better design suggestions and solutions. The purpose of this paper was to describe the concept of GeoDesign, to explain its historical development, to provide information about the importance of GeoDesign, and to define its use in landscape design.

___

  • Abukhater, A., Walker, D., 2010. Making Smart Growth Smarter with GeoDesign. In: Esri (Ed.), Changing Geography by Design: Selected Readings in GeoDesign, Esri, Redlands, CA, pp. 24-32.
  • Akpınar, A., 2012. LA 525 GIS Training Class. Washington State University, Spokane.
  • Artz, M., 2010. Changing Geography by Design. In: Esri (Ed.), Changing Geography by Design: Selected Readings in GeoDesign, Esri, Redlands, CA, pp. 3-7.
  • Bensghir, T. K., Akay, A., 2006. Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri: Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Çağdaş Yerel Yönetimler, 15: 31-46.
  • Chrisman, N., 2006. Charting the Unknown: How Computer Mapping at Harvard Became GIS. Esri Press.
  • City of Los Angeles., 2007. Los Angeles River Revitalization Master Plan. Los Angeles: City of Los Angeles.
  • Dangermond, J., 2010. Designing Our Future. In: Esri (Ed.), Changing Geography by Design: Selected Readings in GeoDesign, Esri, Redlands, CA, Redlands, CA: ESRI, pp. 9-19.
  • Ervin, S., 2011. Object Oriented GeoDesign. Redlands, California: GeoDesign Summit. http://video.esri.com/ watch/195/object-oriented-geodesign, Accessed: 10.02.2014
  • Esri., 2010. Changing Geography by Design: Selected Readings in GeoDesign. Redlands,CA: ESRI.
  • Esri, 2013. Geodesign in Practice: Designing a Better World. Redlands, CA: ESRI. http://www.esri.com/library/ ebooks/geodesign-in-practice.pdf, Accessed: 10.02.2014.
  • Jombach, S., Kollanyi, L., Molnar, J., L., Szabo, Á., Toth, T., D., 2012. GeoDesign Approach in Vital Landscapes Project. Digital Landscape Architecture, 211-218.
  • Kader, Ş., Kupık, M., 2008. Peyzaj Mimarisinde Tasarım ve Proje Uygulama. İstanbul: İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.
  • Kunzmann, K., 1993. GeoDesign Chance oder Gefahr? In: B. f. Raumor (Ed.), Planungskartographie und Geodesign. Heft.
  • Manone, M., 2011. Defining GeoDesign. GeoDesign in the Curriculum: Promising Practices and Pedagogies in GeoDesign Education: http://geodesigneducation.com/ 2011/04/20/definitions-of-geodesign. Accessed: 10.02.2014.
  • McHarg, I., 1969. Design with Nature. New York: The Natural History Press.
  • Miller, W.R., 2012. Introducing Geodesign: The Concept. Redlands, CA: Esri.
  • Steinitz, C., 1995. A Framework for Landscape Planning Practice and Education. Process Architecture, 127.
  • Steinitz, C., 2012. A Framework for Geodesign: Changing Geography by Design. Esri Press.
  • Stokman, A., von Haaren, C., 2010. Integrating Science and Creativity for Landscape Planning and Design of Urban Areas. In: U. Weiland, & M. Richter (Ed.), Urban Ecology – a global Framework. Oxford: Blackwell Publishing.
  • Tecim, V., Kıncal, C., 2004. Coğrafi Bilgi Sistemleri: Bölgesel Planlamada Etkin Bir Bilişim Teknolojisi. 3. Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilişim Günleri, Fatih Üniversitesi, İstanbul, s. 1-13.
  • Vargas-Moreno, J., C., 2008. Participatory landscape planning using portable geospatial information systems and technologies: the case of the Osa region of Costa Rica. In: Graduate School of Design (Ed.), Cambridge, MA, USA: Harvard University.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
Sayıdaki Diğer Makaleler

Water reflections on the social dimension of place: Different waterscapes and related activity patterns

Tuğba DÜZENLİ, SEMA MUMCU, SERAP YILMAZ, Ali ÖZBİLEN

Sakarya ili mobilya imalatçılarında iş sağlığı ve iş güvenliği üzerine bir inceleme

TARIK GEDİK, Ahmet İLHAN

Ağlasun yöresi kızılçam (Pinus brutia Ten.) ağaçlandırmalarında tek ağaçlarda çap artımının modellenmesi

Serdar CARUSA, Yalçın GÜLDENA

Odunun işlenmesinde yüzey pürüzlülüğü üzerine etkili faktörler

SEBAHATTİN TİRYAKİ

Geri kazanılmış sekonder liflerin yeniden kullanılması üzerine bir inceleme

H. Turgut ŞAHİN

Seydişehir İlçesi, Toros Göknarı meşcerelerinde Heterobasidion abietinum tarafından kaynaklanan çürüklüğün gövde içindeki gelişimi ve mücadelesi

Tuğba LEHTİJÄRVİA DOĞMUŞ, Ayşe Gülden KAYAB ADAY, Funda OSKAYC, Asko LEHTİJÄRVİD

Bartın İli örneğinde yeşil alanların ulaşılabilirliğinin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma

Ercan GÖKYER, Bayram Cemil BİLGİLİ

Development of an institutional model for emission trading system:An approach to the carbon market of Turkey

Çağlar BAŞSÜLLÜ, AHMET TOLUNAY

Peyzaj tasarımda yeni bir süreç: GeoTasarım

ABDULLAH AKPINAR

Afyonkarahisar–Ömer–Gecek–Gazlıgöl jeotermal suları ile emprenyeli karaçam (P. nigra Arnold.) ve kızılçam (P. brutia Ten.) diri odunlarında bazı özelliklerin incelenmesi

Ahmet Ali VAR, Ahmet GENÇ, İbrahim KARDAŞ