İnsani Müdahale ve Kosova Örneği

Balkanlar stratejik konumu, siyasal, dinsel, çok etnikli ve kültürel yapısı ile tarih boyunca çatışma alanlarından biri olmuş, Soğuk Savaşın ardından Yugoslavya’nın dağılmasıyla yeni devletler ortaya çıkmıştır. Sırp-Arnavut etnik çatışması 1990’lı yılarda ortaya çıkmış bir devlet içi çatışma örneğidir. Çalışmanın odağında ‘‘İnsani Müdahale ve Kosova Örneği,’’ yer almıştır. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti içinde Kosova, Voyvodina ile birlikte doğrudan Belgrad Yönetimine bağlı iki özerk eyaletten biriydi. Tarihsel arka planı da göz önünde bulundurularak, Yugoslavya’nın dağılmasından itibaren Kosova’nın bağımsızlığa giden süreci değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın hipotezi, çatışmalarda sivillerin kaybı ve etnik temizliğe varan sorun, ülke sınırlarını aşınca uluslararası boyut kazanmış, NATO’nun insani müdahalesi ile neticelenmiş ve sonrasında Kosova, dünya siyasi sahnesinde küçük bir devlet olarak yerini almıştır. Konu, Batılı devletlerin bir uluslararası örgüt vasıtasıyla soruna dahil olması, NATO’nun alan dışı müdahalesi, Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukuk perspektifinden değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.

___

  • ACAR, Z. Selin, ‘Doktrinleşme Sürecindeki İnsani Müdahale: NATO’nun Kosova Müdahalesi ve Koruma Sorumluluğu Kavramı’, Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, C. 6. Sayı 1, 2015, ss. 113-131.
  • AKGÜN, Sibel, ‘Kosova’da Yeniden Yapılandırma Çalışmaları Kapsamında Bugünkü Durum’, Akademik Bakış, C. 5. No: 17, 2012-a, ss. 249-268.
  • AKGÜN, Sibel, ‘Kosova Türkleri’nin Tarihten Bugüne Kimlik Mücadelesi’, Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Karadeniz Araştırmaları, Sayı 34, Yaz, 2012-b, ss. 11-36.
  • AKSOY, Metin, POLİSİ, Armand ve BÜYÜKÇİÇEK, Mehmet,‘Kosova: Kimin Barışı’ Barışı Konuşmak: Teori ve Pratikte Çatışma Yönetimi, (der.) Nezir Akyeşilmen, ODTÜ Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara, 2013.
  • ALİLİ, Teoman, ‘‘Yugoslavya Dersleri’’, 4. Baskı, E Yayınları Tic. Ltd. Şti., İstanbul, 2017. ARI, Tayyar, ‘‘Uluslararası İlişkiler Teorileri’’, 9. Baskı, Aktüel Basım Yayım Dağıtım Ltd. Şti., Bursa, 2018.
  • ARIBOĞAN, D. Ülke, AYMAN, Güler ve DEDEOĞLU, Beril, ‘‘Uluslararası İlişkiler Sözlüğü’’, (der.) Faruk Sönmezoğlu, (yay. ed.) Hande, O. Özdağ, 5. Baskı, Der Yayınları, İstanbul, 2017.
  • ARMAOĞLU, Fahir, ‘‘20. Yüzyıl Siyasi Tarihi’’, 18. Baskı, Alkım Kitabevi, İstanbul, 2012. ARSAVA, Füsun, ‘Self Determinasyon Hakkı ve Kosova’, Uluslararası Hukuk ve Politika, Cilt: 5, No: 17, 2009, ss. 1-21.
  • ATEŞ, Davut, ‘‘Uluslararası Politika’’, 1. Baskı, Dora Basım-Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa, 2013.
  • AYTOĞU, O. Çağatay, ‘‘Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları Doğrultusunda İnsani Müdahale’’, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku Anabilim Dalı, 2016.
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-7129
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kurumların Aktifinde İki Yıl Süreyle Bulunan Taşınmazların Cebri İcra Yoluyla Satılması Durumunda Katma Değer Vergisi İstisnası

Volkan ÖZÇELİK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Kuvvetler Ayrılığı İlkesi

Bayram DOĞAN, Ali Fuat GEYİK

TANZİMAT DÖNEMİ OSMANLI KANUNLAŞTIRMA USULÜ VE MECLİSLERİN ROLÜ(1838-1876)

Samed ATASOY

AHLAK KURALLARININ TÜRK HUKUK SİSTEMİNE ETKİSİ

Yavuz GÜLOĞLU

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDE KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ

Bayram DOĞAN, Ali Fuat GEYİK

HAKLARIN ÇATIŞMASI VE DENGELENMESİ BAĞLAMINDA ÇOCUKLARA YÖNELİKZORUNLU AŞI UYGULAMASI (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ekseninde Bir İnceleme)

Fatmagül KALE ÖZÇELİK

İştirak Halinde İşlenen Suçlarda Gönüllü Vazgeçmeden Yararlanmak İçin Gösterilmesi Gereken Gayret

Ahmet BOZDAĞ

MEHMED HİLMİ EL-AKHİSÂRÎ’NİN “RİSÂLE FÎ BEYÂNİ’R-RİBÂ VE BEYÜ’L-FÂSİD”ADLI RİSÂLESİ VE TAHKİKİ

Salih KORKMAZ

GELİR VE SERVET ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLERE İLİŞKİN MODEL ANLAŞMA’NIN15’İNCİ MADDESİ: “ÜCRET GELİRİ”NDE VE 16’NCI MADDESİ: “YÖNETİCİLERE YAPILANÖDEMELER”DE ÇİFTE VERGİLENDİRMENİN ÖNLENMESİ VE TÜRK VERGİHUKUKU’NDAKİ DURUMU

Sude CAN SÖNMEZ

Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilere İlişkin Model Anlaşma’nın 15’inci Maddesi: “Ücret Geliri”nde ve 16’ncı Maddesi: “Yöneticilere Yapılan Ödemeler”de Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve Türk Vergi Hukuku’ndaki Durumu

Sude CAN SÖNMEZ