Ege Bölgesi dalyanlarının genel bir durum değerlendirlmesi

Bu çalışmada Ege Bölgesi'ndeki kıyısal dalyanlar incelenmiş, dalyanların fiziko-kimyasal özellikleri, coğrafi özellikleri, sosyal yapısı, ekonomik yapısı avcılık ve yetiştiricilik aktiviteleri ile ilgili veriler derlenmiş ve gerekli analizler yapılarak yorumlanmıştır. Ayrıca dalyanlarda ortaya çıkan sorunlar belirlenmiş ve ilgili çözüm önerileri sunulmuştur. Ön inceleme sırasında araştırma programına alman 29 adet dalyandan ancak 10 tanesinin üretim yapılabilir durumda olduğu belirlenmiştir. İnceleme kapsamında yer alan dalyanlarda toplam üretim 504.89 ton olarak hesaplanmıştır. Dalyanlardan en çok sağlanan türlerin kefal, levrek ve çipura olduğu görülmektedir. Dalyanlarda derinliğin azalması dalyan verimini etkileyen önemli bir olumsuzluk olarak saptanmıştır. İncelenen dalyanlarda ortalama derinlik 1.53 m tespit edilmiş, sığlaşmanın ciddi boyutlara ulaştığı belirlenmiştir. Doğal balık yatakları olarak değerlendirilen dalyanlarda başat faaliyetin balıkçılık olduğu saptanmıştır. Balıkların doğal göçüne dayanan kuzuluk avcılığı yanı sıra dalyan içinde uzatma ve kargılı ağlar, serpme , pinter ve paragatla avcılık yapılmaktadır. İncelemeye alman dalyanların tümünde dalyanlardan denize geçen balığın yakalanmasına imkan tanıyan tek yönlü kuzuluk sitemleri bulunmaktadır. Dalyanların %60'ında kullanılan kargı materyal her yıl değiştirmek zorunda olup ek işçilik ve malzeme maliyeti yaratmaktadır. Bu bağlamda dalyanlarda bir yıldan daha fazla kullanılabilen modern kuzuluk sistemlerinin kullanılmasının teşviki yaralı olacaktır. Dalyanlarda yetiştiricilik aktivitelerinin desteklenmesi de oldukça önemlidir. Bu bağlamda üretim artabilecek ve tam kontrollü bir üretim gerçekleşeceğinden dalayanlardan makro düzeyde fayda sağlanabilecektir.

Present status of coastal lagoons in Aegean Region

In this study the physical, chemical, geographical, social, administrative, economic properties and fisheries actitivities of coastal lagoons located in Aegean region, were researched. The collected data were analyzed and summarized. In our preliminary research 10 of 29 coastal lagoons were active. The total production was 504.89 tonnes in 2000-2001. The most captured fish were mullet, sea bass, and sea bream. The average depth was found as 1.53 m. in researched lagoons. The primary aktivity is fishing in the natural fish bases. The fishing is being made by traps that utilize natural migration of fish as well as nets and longlines. There were only one way trap systems in the whole researched lagoons. The trap material has to be restored every year in 60% of the lagoons. This maintenance increases the expenses as well. Incentives for establishment of modern trap systems would be beneficial. Incentives for aquaculture in lagoons also have major importance. The production would increase and macro utilization from lagoons would be possible with full controlled production.

___

Alpbaz, A.G., 1990. Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Yüksekokulu Yayınları, No:20, Bornova-İzmir, s:335.

Angelis, R., Fishing Installations in Saline Lagoons, FAO Technical Papers, No:34, Rome, pp: 3-11.

Ardizzone, G.D.,Cataudella, S., Rossi, R., 1988. Managment of Coastal Lagoon Fisheries and Aquaculture in Italy, FAO Technical Paper, No:299, Rome-Italy, pp:93.

Elbek, A.G., Tolon, MX, 1999, Macro Approach to Coastal LagoonManagement and Necessity of Rehabilitation in Turkish Coastal Lagoons, 1. Balkan Aquaculture Conference, 17-20 Semtember 1998, Thessaloniki, Greece.

N'Goran, Y.N., 1998. Fishing Statistics in Aby Lagoon (Cote d'Ivoire) Evolution of Effort and Capture From 1979 to 1990, Journal Ivoirien d'oceanologie et de limnologie, Vol:3,No:l,pp:25-37.

Ravagnan, G., 1978. Coastal Aquaculture Systems for Fish and Crustacea in the Mediterrenean, Unep, Vol:15-4, pp:l-51, 14-18 March, Athens.

STM., 1997. Türkiye Kıyılarındaki Lagünlerin Yönetim ve Geliştirme Stratejileri ve Islahı, Tarımsal Sanayi Projesi (WB/3077-TV 1997), Ankara.

TOK., 1984. Ege Denizi ve Akdeniz Kıyılarında Deniz Ürünleri Yetiştiriciliğine Uygun Alanlar, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Proje ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Ankara, pp:63.

Tolon., M.T.,1998. Kaybedilen Balık Alanları-Dalyanlarımız, Ziraat Mühendisleri Odası.
Su Ürünleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1590
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Aynur Lök
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doğu Kardeniz Bölgesi, Trabzon sahil şeridinde Noctiluca scintillans Kofoids & Swezy'in mevsimsel değişimi

Ali Muzaffer FEYZİOĞLU, Nükhet SİVRİ

İzmir Körfezi'nde ısparoz balığı (Diplodus annularis L.,1758) avcılığında kullanılan monoflament galsama ağlarının seçiciliğinin araştırılması

ALİ KARA

Mersin Körfezi'ndeki Liza ramada (Risso,1862) populasyonunun büyüme parametreleri

MUSTAFA GÖÇER, Gürkan Ekingen

Seyhan Baraj Gölü'nde kafes koşullarında yetiştirilen üç Tilapia [Tilapia rendalli (Boulenger,1896), Tilapia zilli (Gervais,1848), Oreochromis aureus (Steindacher,1864)] türünün besinsel kompozisyonlarının belirlenmesi

MAHMUT ALİ GÖKÇE, SUAT DİKEL, Mehmet ÇELİK, OĞUZ TAŞBOZAN

Geleneksel ve kesimli dip trol ağları ile donam dirençlerinin teorik olarak hesaplanması

F. Ozan DÜZBASTILAR, ZAFER TOSUNOĞLU, M.Hakan KAYKAÇ

Seyhan Baraj Gölü balıkçılığındaki yeni gelişmeler üzerine bir değerlendirme

CANER ENVER ÖZYURT, DURSUN AVŞAR

Olta balıkçılığında düz ve çapraz iğnelerin av etkinliği üzerine bir araştırma

M.Hakan KAYKAÇ, ALİ ULAŞ, Cengiz METİN, ZAFER TOSUNOĞLU

Balıkçılık araştırmalarında kullanılan markalama-etiketleme materyalleri ve yöntemleri

OKAN AKYOL, Tefik CEYHAN

Tubifex tubifex Müller,1774 (Annelidae)'in besin kompozisyonu

MAHMUT YANAR, Yasemen YANAR, M. Ayçe GENÇ

Türkiye'de su ürünleri yetiştiriciliği ve yetiştiricilikte alternatif yem kaynakları

A. Yıldırım KORKUT, ÖNDER YILDIRIM