Uluslararası ilişkiler ve spor

Bu araştırma, siyasi gücün yaratılması sırasında kütlesel etkisi ve kabul edilebilirliliği nedeni ile sporun uluslararası ilişkilerde kullanıldığını ve sporun diplomasiyi ve diplomasinin de sporu kabul ettiğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırmanın evreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyon üyesi 60 milletvekili, özerk statüdeki 65 Federasyon Başkanı ve Genel Sekreterleri, üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde görevli yaklaşık 100 öğretim elemanı ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Yönetim Bilimi Bölümünde görevli 50 öğretim elemanıdır. Bunlardan 57 milletvekili, 32 federasyon başkanı ile federasyon genel sekreteri ve 51 öğretim elemanı, toplam 140 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; "Uluslararası İlişkiler ve Spor Etkileşim Anketi" kullanılmıştır. Veri analizinde frekans, aritmetik ortalama, yüzde, standart sapma, t-testi ve ikiden fazla gruplarda tek yönlü varyans analizi (Anova), farkın hangi gruplarda olduğunun belirlenmesinde ise, Tukey istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda; çalışmaya katılanların kıdem, yaş ve eğitim durumlarına göre uluslararası ilişkiler ve spor etkileşiminde anlamlı bir fark bulunmazken, cinsiyetlerine ve Unvanlarına göre uluslararası ilişkiler ve spor etkileşiminde fark bulunmaktadır.

International relations and sport

This research intends to show that during the creation of the political power, the sport is used in international relations because of its mass effect and its acceptance and moreover this research aims to demonstrate that the sport accepts diplomacy and diplomacy also accepts the sport. The universe of the research consists of 60 members of parliament who are members of commission of the Grand National Assembly of Turkey, 65 Presidents of the Federation and General Secretaries in autonomous status, approximately 100 instructors who are officers in the Department of International Relations of the Faculty of Economics and Administrative Sciences of the universities and 50 teaching staff who are officers in the Department of Physical Training and Sport College, Department of Management Science. 57 members of parliament, 32 presidents of the federation and general secretaries of the federation and 51 instructors of these; in total 140 persons form the sample of the research. As data collection tool, "Survey of International Relations and the Sports Interaction" is used. For data analysis, SPSS 15.0 packet programme was used (t-test, Anova, Tukey). In the result of analysis data; there were not found any significant differences in the international relations and in the sports interaction according to the seniority, the age and the educational status of the persons who were participate in the study, but there were found differences in the international relations and in the sports interaction according to the sex and the title of them.

___

  • 1.MORSE, E. (2003) "Sport in International Relation", Newyork, p.: 1-10.
  • 2.SUNAY, H. (2010) Sporda Organizasyon, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • 3.BAKIR, A., AYDIN, C. (2008) İstatistik, 2.Baskı, Nobel Yayın, Türkiye.
  • 4.MAGUİRE, J. (1990) More then a Sporting a Touchdown : The Making of American Footbal in England, 1982-90, Sociology of Sport Journal, p.: 7,3.
  • 5.SÖNMEZOĞLU, F. (2000) Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika Analizi, Filiz Kitabevi, İstanbul, p.: 323-473.
  • 6.ROMANOV, A.O. (1973) Mezhdunarodnoye sportivnoye dvizhenie, Moscow, p.:185.
  • 7.ARNAUD, P., RIORDAN J. (2006) Sport and International Politics, London, 2nd Ed., p.:14-29.
  • 8.ARI, T. (1999) Uluslarası İlişkiler ve Dış Politika, Üçüncü Basım, Alfa/Aktüel Kitabevleri, İstanbul, p.: 254-342.
  • 9.NORMAN, M. (2000) "Imagine There's No Racism", London, p.: 15.
  • 10.RIORDAN, J. (2006) Sport and International Politics - The impact of fascism and communisim on sport, London, 2nd Ed., p.: 77.
  • 11.CLARK, K. (2000) "Soccer stretches Taleban rules", 12 Aug 2000, http://news.bbc.co.uk, Erişim : 15 March 2001.
  • 12.DE LOS REYES, E. (1921) El Ejercito y su influencia pn la Educacion Fisica Nacional, Manresa, p.:66.
  • 13.BARTSON, R. (2002) Modern Diplomacy, Harlow : Longman.
  • 14.GALTUNG, J. (1984) Sport and International Understanding, Springer, Berlin, p.: 12-19.
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-284X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spor federasyonları yöneticilerinin stratejilerinin stratejik planlama uygulamalarına ilişikin görüşlerinin değerlendirilmesi

Tolga SÖZEN, HAKAN SUNAY

Yatılı ilköğretim okulu 6. 7. ve8. sınıf öğrencilerinin spor yapma durumlşarına göre yalnızlık ve umutsuzluk düzyelerinin incelenmesi (Hatay ili örneği)

HÜSEYİN KIRIMOĞLU, Gülşen ÇOKLUK FİLAZOĞLU

Sporcularda dehidrasyon performans üzerine etkileri ve vücut hidrasyon düzeyinin izlenmesi

ERKAN DEMİRKAN, Mitat KOZ, Mehmet KUTLU

SPOR FEDERASYONLARI YÖNETİCİLERİNİN STRATEJİK PLANLAMA UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Tolga SÖZEN, Hakan SUNAY

ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE SPOR

Gözde ALGÜN DOĞU, Hakan SUNAY

TÜRKİYE’DEKİ GENÇLİK VE SPOR İLE İLGİLİ KAMU KURUMLARI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GENÇLİK POLİTİKALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE BİR MODEL ÖRNEĞİ

Murat ŞENTUNA, Müberra ÇELEBİ

Uluslararası ilişkiler ve spor

Gözde DOĞU ALGÜN, HAKAN SUNAY

SPORCULARDA DEHİDRASYONUN PERFORMANS ÜZERİNE ETKİLERİ VE VÜCUT HİDRASYON DÜZEYİNİN İZLENMESİ

Erkan DEMİRKAN, Mitat KOZ, Mehmet KUTLU

Türkiye'deki gençlik ve spor ile ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının gençlik politikalarının değerlendirilmesi ve bir model örneği

Murat ŞENTUNA, MÜBERRA ÇELEBİ

YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE OKULU 6. 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SPOR YAPMA DURUMLARINA GÖRE YALNIZLIK VE UMUTSUZLUK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ (HATAY İLİ ÖRNEĞİ)

Hüseyin KIRIMOĞLU, Gülşen FİLAZOĞLU ÇOKLUK, Yunus YILDIRIM