Türkiye'de Elit Bayan ve Erkek Voleybolcuların Spora Başlamasına Etki Eden Unsurlar ve Spordan Beklentileri

Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de elit bayan ve erkek voleybolcuların voleybol sporuna yönlenmelerine neden olan unsurlar ile beklentilerini belirlemektir. Veriler anket yoluyla elde edilmiştir. Uzman görüşleri alınarak oluşturulan anketin alfa güvenirlilik katsayısı .80 olarak hesaplanmıştır. Araştırma 2003-2004 voleybol sezonunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye I., II. ve III. Lig play-off bayan ve erkek liglerinde mücadele eden yaklaşık 2000 sporcudur. Örneklem olarak ise araştırmaya 11 farklı ilde I., II., ve III. Lig play-off liglerinde mücadele eden 30 voleybol kulübünden 200 sporcu alınmıştır. Anketten elde edilen veriler frekans ve yüzdelerle açıklanmış ve yorumlanmıştır. Ayrıca, araştırmaya katılan sporcuların cinsiyetlerine, öğrenim durumlarına ve lig statülerine göre görüşleri arasındaki farkın önemli olup olmadığını tespit etmek amacıyla tek yönlü varyans analizi yapılmıştır, farkın önemli olduğu durumlarda ise çoklu karşılaştırma tekniklerinden Fischer’in testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda Türkiye’de elit düzeyde voleybol oynayan sporcuların öncelikle voleybol sporuna başlamada beden eğitimi öğretmeni ve ailenin etkisinin yüksek, televizyon ve basın-yayın organları gibi kitle iletişim araçlarının ise voleybola yönlenmedeki etkisinin oldukça az düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Türkiye’de voleybol sporuyla uğraşma nedeni olarak voleybol sporunu sevmek ve başarı kazanmaktan zevk duymanın etkili olduğu saptanmıştır. Öte yandan voleybolcuların, voleybol sporuyla ilgilenmek suretiyle sağlıklı olmak ve sağlığını korumak ile iyi bir sporcu olarak hayatını spordan kazanmak beklentilerinde oldukları belirlenmiştir.

The Factors Affecting Turkish Elite Men and Women Voleyball Players' Starting Sports and Their Expectations

The aim of this study is to realize the reasons and expectations of volleyball, which has became an elite sport for women and men in Turkey. The data in this study was collected by a questioneer. The reliability coeffinciency of the questioneer which is been constructed by the guidence of experts is calculated is alpha .80. The population of the study consists of 2000 sportmen who are playing in 11 different provinces. The analysis of the data was conductes through frequences and percentages. In order to review the difference among the sportsmen’s opinions according to sex, educational background and league status, one way ANOVA was conducted. In case the difference was significant, Fischer’s test ANOVA technique was used, The result of research revealed that physical education department and family had great effect for sportmen to start playing volleyball, where as TV – press had little effect on dealing with this sport. Besides the reason for dealing with volleyball in Turkey were indicated to be attarted by this sport and the pleasure of being soccessful. On the order hand, the expectations of volleyball players were indicated to be healthy, maintain their health and make their living as succesfull sportmen.

___

1.Sunay, H., “Türkiye’de Sporun Yaygınlaştırılması Kapsamında Çağdaş Spor Yöneticilerinin Rolü ve Önemi”, 7. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, s.263-264, Antalya, 2002.

2.Bengü, M., Voleybol, Adam Yayıncılık, s.16-17, İstanbul, 1983.

3.Vurat, M., Voleybol Teknik, Bağırgan Yayınevi, s.38-39, Ankara, 2000.

4.Frühner, B., International Volleytech, p.25, (3), New York, 1995.

5.Gravelle, L., Searle, L., Jean, P.ST., Personality Profilles of The Canadian Women’s National Volleyball Team, Canadian Volleyball Association Technical Journal, p.13-17, 1983.

6.Koruç, Z.,Bayar, P., “Hentbolcu, Voleybolcu, Atlet ve Taekwondocuların Kişilik Örüntüleri Üzerine Bir Araştırma”, Spor Bilimleri II. Ulusal Kongre Bildirisi, s.20-23, Ankara, 1992.

7.Sunay, H., Saracaloğlu, A.S., “Türk Sporcusunun Spordan Beklentileri İle Spora Yönelten Unsurlar, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt:1, Sayı:1, s.43-48, Ankara, 2003.

8.Kılcıgil, E., Sosyal Çevre - Spor İlişkileri (Teori ve Elit Sporculara İlişkin Bir Uygulama), Bağırgan Yayınevi, s.14-61, Ankara, 1998.

9.Kalyon, T.A., Spor Hekimliği Sporcu Sağlığı ve Sakatlıkları, 4.Baskı, Gata Basımevi, s,1-3, Ankara, 1997.

10.Ergen, E., Spor Hekimliği Sporda Sağlık Sorunları ve Sakatlıkları, Milli Eğitim Basımevi, s.14-15, Ankara, 1986.
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-284X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye'de Elit Bayan ve Erkek Voleybolcuların Spora Başlamasına Etki Eden Unsurlar ve Spordan Beklentileri

Barış BAYRAKTAR, HAKAN SUNAY

SPOR OKULU ÇALIŞMALARI İLE BASKETBOL ANTRENMANLARININ 10-13 YAŞ GRUBU ERKEK ÇOCUKLARIN FİZİKSEL, FİZYOLOJİK VE ANTROPOMETRİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Utku YÖRÜKOĞLU, Mitat KOZ

Spor Okulu Çalışmaları ile Basketbol Antrenmanlarının 10-13 Yaş Grubu Erkek Çocukların Fiziksel, Fizyolojik ve Antropometrik Özelliklerine Etkisi

Utku YÖRÜKOĞLU, Mitat KOZ

Elit ve Elit Altı Cirit Atıcılarının Atış Tekniklerinin 3 Boyutlu Doğrusal Kinematik Analizi

ÇİĞDEM BULGAN, BERGÜN MERİÇ BİNGÜL, MENŞURE AYDIN, AYDIN ÖZBEK

ANTRENÖRLERİN VE SPORCULARIN CİNSİYETLERİNE GÖRE LİDERLİK GÜCÜ ALGILARI

Erkut KONTER

Türkiye'de Elit Bayan ve Erkek Voleybolcuların Spora Başlamasına Etki Eden Unsurlar ve Spordan Beklentileri

Hakan SUNAY, Barış BAYRAKTAR

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOLUNDA SINIFLAMALARA GÖRE SERBEST ATIŞTA BİLEK HAREKETİNİN BİYOMEKANİKSEL ANALİZİ

Metin HAVUÇ, Bergün MERİÇ, Menşure AYDIN, Çiğdem BULGAN, Aydın ÖZBEK

Tekerlekli Sandalye Basketbolunda Sınıflamalara Göre Serbest Atışta Bilek Hareketinin Biyomekaniksel Analizi

Metin HAVUÇ, Bergüm MERİÇ, MENŞURE AYDIN, ÇİĞDEM BULGAN, AYDIN ÖZBEK

ELİT VE ELİT ALTI CİRİT ATICILARININ ATIŞ TEKNİKLERİNİN 3 BOYUTLU DOĞRUSAL KİNEMATİK ANALİZİ

Çiğdem BULGAN, Bergün MERİÇ, Menşure AYDIN, Aydın ÖZBEK

Antrenörlerin ve Sporcuların Cinsiyetlerine Göre Liderlik Gücü Algıları

ERKUT KONTER