Niğde Üniversitesindeki 20-25 Yaş Arası Futbol Oynayan, Futbolu Bırakan ve Düzenli Spor Yapmayan Öğrencilerin Solunum ve Antropometrik Parametrelerinin İncelenmesi

Araştırmanın amacı; Niğde Üniversitesindeki 20-25 yaş arası futbol oynayan, futbolu bırakan ve düzenli spor yapmayan öğrencilerin antropometrik ve solunum parametrelerinin incelenmesidir. Çalışmaya Niğde Üniversitesinde öğrenim gören futbol oynayan (FO), futbolu bırakmış (FB) ve düzenli spor yapmamış (DSY) 60 öğrenci dahil edilmiştir. Bu çalışmada veriler deneysel ölçüm metotlarıyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi ve post-hoc testlerinden “duncan” tekniği kullanılmıştır. Seçilen denek grupları arasında vücut ağırlık, karın yağ, uyluk yağ oranı, biiliak çap, femurbikondüler çap, normal göğüs çevresi, karın çevresi, diz çevresi, baldır çevresi, FEV%, ve MVV değerleri arasında p0,05 önem seviyesinde anlamlı farklılıklar saptanmamıştır. FO, FB ve DSY grupların antropometrik ve solunum değerlerinin normal sınırlarda olduğu görülmekle beraber p0,05 önem seviyesinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. FO’ların FB’a, FB DSY’a oranla daha az vücut yağ yüzdesine daha iyi çap, çevre ve solunum parametreleri ölçümlerine sahip oldukları gözlendi. Sonuç olarak bu çalışma Niğde Üniversitesinin FO’ın FB’a, FB’ın DSY’a oranla solunum ve fiziksel uygunluk yönünden daha iyi durumda olduklarını ortaya çıkarmaktadır.

___

  • 1. Wade, A., The F.A. Guide To Training And Coaching Heineman, London. 1979.
  • 2. Gürses, Ç., Olgun, P., Relationship Physical Fitness And Somatatyp İn Turkish Nationality Athletes Turkish Sport Found, Ankara, 1984.
  • 3. Astrand., P.D., Rodahi, K., Textbook of Work Physiogology, McGraw-Hill Book Company, New York, 1986.
  • 4. Zorba, E., Zorba, E., Ziyagil, M,A., Çolak, H., Kalkavan, A., Kolukısa, Ş., Torun, K., Özdağ, S., 12-15 Yaş Grubu Futbolcuların Antropometrik Ve Fiziksel Uygunluk Değerlerinin Sedanter Grupla Karşılaştırılması, T.F.F. Futbol Dergisi 1995.
  • 5. Zorba, E., Fiziksel Uygunluk, Neyir Matbaası, Ankara, 2000.
  • 6. Ziyagil, M.A., A Comparison Of Various Physical Fitness Variables Among Konyaspor, Tulsa Roughneck And Gençlerbirliği Soccer Teams, MasterTesis, METU, Ankara, 1989.
  • 7. Baumgarthner, A.T., Equipment İmprovements And Additional norms For The Modifield Pull Up Test, Res. Quart For Exercise and Sport, 55, 64-68, 1984.
  • 8. Zorba, E., Ziyagil, M.A.: Vücut Kompozisyonu ve Ölçüm Metodları, Baskı;Erek Ofset, Trabzon, 1994.
  • 9. Arslan, C., Fırat Üniversitesinde Spor Yapan ve Yapmayan Erkek Öğrencilerin Seçilmiş Bazı Fizyolojik Özelliklerinin Ölçümü Ve Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü., Sağ. Bil. Enst. Ankara, 1989.
  • 10. Birinci, M., Türkiye Birinci, İkinci, Üçüncü Ve Amatör Liglerinde Oynayan Futbolcuların Bazı Fizyolojik ve Antropometrik Özelliklerinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, KTÜ, Sağ. Bil. Enst.Trabzon, 1997.
  • 11. Çetin H.,N., Toplum Sağlığı İçin Spor, Baskı Tekten Ofset, Niğde, 2000.
  • 12. Mathews, K. D., The physiologica Basis Of Physical Education And Athletic Wb., Saunders Company, Philadelphia, 1976.