Ankara'da 14-16 yaş arası basketbolcuların basketbola başlama nedenleri ve beklentileri

Bu araştırmanın amacı; Türkiye’de basketbol branşında yarışan 14-16 yaş arası sporcuların basketbol sporuna başlamalarına neden olan etkenleri ve bu spordan beklentilerini belirlemektir. Araştırmada veriler anket yoluyla elde edilmiştir. Anketin güvenirlilik katsayısı (Cronbach Alpha) .95 olarak hesaplanmıştır. Araştırma 2007-2008 basketbol sezonunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni, Ankara 14-16 yaş alt yapı takımlarında aktif olarak basketbol oynayan kadın ve erkek yaklaşık 450 sporcudur. Örneklem olarak ise; araştırmaya Ankara ilinde ilgili yaş grubunda mücadele eden 16 spor kulübünden toplam 169 sporcu alınmıştır. Veriler, frekans ve yüzdelerle açıklanmış ve yorumlanmıştır. Ayrıca, araştırmaya katılan sporcuların cinsiyetlerine ve yaş düzeylerine göre görüşleri arasındaki farkın önemli olup olmadığını tespit etmek amacıyla tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Farkın önemli olduğu durumlarda ise çoklu karşılaştırma tekniklerinden Fischer’ in önemli farklar testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda Ankara’da 14-16 yaş arası basketbol branşıyla uğraşan sporcuların öncelikle basketbol sporuna başlamada ailenin ve sporcunun arkadaş çevresinin etkisinin en yüksek; televizyon ve basın yayın organları gibi kitle iletişim araçlarının ise basketbola yönlenmedeki etkisinin oldukça az düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Ankara’da basketbol sporuyla uğraşma nedeni olarak basketbol sporunu sevmek ve başarı kazanmaktan zevk duymanın etkili olduğu saptanmıştır. Öte yandan sporcuların milli takıma seçilme beklentilerinin de olduğu belirlenmiştir.

Reason to begin between the ages of 14-16 the branches of basketball players and their expectations in Ankara

The aim of this study is to realize the reasons and expectations of basketball; which is between 14-16 male and female in Ankara. The data in this study was collected by a questioneer. The reliability coeffinciency of the questionee rwhich is been constructed b yth eguidence of experts is calculated is ,95. The population of the environmen tare about 450 sportmen; The population of the study consists of 169 sportmen who are playing in 16 different provinces.The analysis of the data was conducted through frequences and percentages. In order to review the difference among the sportsmen’s opinions according to gender and age. In case the difference was significant, Fischer’s test ANOVA technique was used.The result of research revealed that family had great effect for sportmen to start playing basketball, whereas TV- press had little effect on dealing witht his sport. Besides the reason for dealing with basketball in Ankara were indicated to be attracted by this sport and pleasure of being succesfull. On the other hand, the expectations of basketball players were indicated to be healty, maintain their health and make their living as succesfull sportmen.

___

  • 1. FRÜHNER, B., International Basketball, (1995), Sayı: 3, Almanya
  • 2. SUNAY, H., SARACALOĞLU, A. S.,“ Türk Sporcusunun Spordan Beklentileri İle Spora Yönelten Unsurlar, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sayı:3, Ankara.
  • 3. BAYRAKTAR, B ; SUNAY, H., “Türkiye’de Elit Düzeyde Kadın ve Erkek Voleybolcuların Spora başlamasında Etken Eden Unsurlar ve Voleybolcuların Spordan beklentileri” Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Spormetre Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, s. 91, 2006, Ankara
  • 4. ŞİMŞEK, D.,’’Orta Öğretimde Atletizm Yapan Sporcu Öğrencilerin Atletizm Branşına Yönelme Nedenleri ve Beklentileri’’, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2005, Ankara.
  • 5. YILDIRIM, Y., SUNAY, H., “Türkiye’de Performans Tenisi Yapan Sporcuların Tenise Başlama Nedenleri ve Beklentileri” Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Cilt. 7, Sayı:3, Eylül, 2009, Ankara.
  • 6. WHITEHEAD, S.H., BIDDLE, J.H., O’DONOVAN, T.M., NEVILL, M.E.,‘Social-Psychological and Physical Environmental Factors in Groups Differing by Levels of Physical Activity : A Study of Scottish Adolescen Girls’’ Pediatric Exercise Science, Vol. 18, Iss. 2, 2006.
  • 7. WALD, J.,‘’ Parental Motivations for Enrolling Their Children in a Private Gymnastic Program’’ Sport Journal, Vol. 6 , No.3, 2003.
  • 8. YILDIZ, G.,H., “ Ortaöğretim Kurumları Spor Alanında Okuyan Öğrencilerin Spora Başlama ve Alanı Seçme Nedenleri İle Beklentileri ‘’ Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2006, Ankara.
  • 9. ALİBAZ, A., GÜNDÜZ, N., ŞENTUNA, M.,‘’ Türkiye ‘ de Üst Düzey Taekwondo, Karate ve Kick-Boks Sporcularının Bu Spor Branşına Yönelmelerine Teşvik Eden Unsurlar , Yapma Nedenleri ve Geleceğe Yönelik Beklentileri’’, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, s. 91, 2006, Ankara.
  • 10. ALTUNOK, S.,’’Sporcuların Raket Sporlarını Seçmelerinde Etkili Olan Faktörler’’ Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Lisans Tezi, 2004, Ankara.