MALATYA'DA SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN SPOR TESİSLERİNİN YETERLİLİK DÜZEYİNİN İNCELENMESİ.

Sporu oluşturan bileşenlerden biri de spor tesisleridir. Topluma en iyi şekilde spor hizmeti verilmesinde spor tesislerinin niteliği önemli bir kriterdir. Sporun yaygınlaştırılmasında spor tesislerinin sayı ve criterion. Expanding of sport, the number and variety çeşitliliğinin, toplumun spora ilişkin beklenti ve of sport facilities, expectations and needs of the ihtiyaçlarının belli bir politika çerçevesinde ele alınması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı; Malatya’da sporun yayınlaştırılmasında spor tesislerinin yeterlilik düzeyi ve halkın spor eğiliminin incelenmesidir. Bu çalışmaya Malatya il merkezinde bulunan değişik meslek, yaş ve cinsiyet gruplarından oluşan toplam 2020 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan deneklere anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde frekans ve yüzde dağılımları hesaplanarak değişkenler arasında ilişki olup olmadığı Ki-Kare testi uygulanarak test edilmiştir. Araştırma sonucunda, Malatya’da yaşayan halkın çoğunluğunun spora ilgi duyduğu, ilgi duyulan spor branşları arasında futbolun ilk sırada yer aldığı, spor yapılmasına engel teşkil eden etmenlerin başında yeterli spor tesisinin olmamasının yer aldığı, kamu kurum ve kuruluşların yeterince spor tesislerine sahip olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca Malatya‘da kitle sporunun yaygınlaştırılması için spor tesislerinin ve spor kulüplerinin sayısının arttırılması gerektiği, halkın ilgisini çekecek spor organizasyonlarının düzenlenmesi ve mahallelerde semt sahalarının sayısının artırılmasının önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır

MALATYA'DA SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN SPOR TESİSLERİNİN YETERLİLİK DÜZEYİNİN İNCELENMESİ.

___

Avşar B. (1994). Kitle sporunun teşviki açısından tesis politikaları Sakarya ili uygulaması. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Ayan S. (2002). Kırıkkale ilinde sporun 7. yaygınlaştırılması için uygulanan spor tesis ve politikalarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kırıkkale Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Burton NW, Turrell G. (2000). Occupation, hours worked and leisure-time physical activity. Preventive Medicine, 31(6), 673–681.

Can Y, Soyer F, Güven H. (2000). 1.Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi: Spor hizmetlerinde verimliliği etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Ankara. Gazi Üniversitesi.

Fişek K. (1985). Yüz Soruda Türkiye Spor Tarihi:

Ceyhun S, Serarslan MZ. (2000). Kamuya ait spor salonlarının işletmeciliğindeki verimlilik. Spor Araştırmaları Dergisi, 4 (3), 16-23.

Çetin HN. (1986). Türkiye’de sporun yaygınlaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Devecioğlu S. (1996). Fırat havzasındaki spor teşkilatlarının sporun yaygınlaştırılmasına katkıları. Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Devlet Planlama Teşkilatı. (1990). Geleneksel Spor Dallarının Geliştirilmesi Özel İhtisas Raporu. Ankara. D.P.T.Yayınları.

Erkal EM. (1981). Sosyolojik Açıdan Spor, Filiz Kitabevi, İstanbul İstanbul: Gerçek Yayınevi.

Genç V. (1994). Kitle sporu teşviki ve tesis politikası Kayseri ili uygulaması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Gordon CG, Scott J. (1976). Leisure and Lives: Personel Expressivity Across The Life Span , in Handbook of Aging and The Social Sciences, (Eds: R. Bimstock, E. Shanas),Van Nostrand Reinhold Co., New York.

Gökdoğan D. (2007). Kahramanmaraş ilindeki öncelikli spor branşlarının tespiti ile bu branşların seçimine etki eden sebeplerin araştırılması ve kitle sporunun yaygınlaşması açısından değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Guthold R, Ono T, Strong KI, Chatteerji S, Morabia AM. (2008).Worldwide variability in physical inactivity: a 51- country survey. American Journal of Preventive Medicine, 34 (6), 486–494.

Harmandar İH. (1994). Kitle sporu teşviki açısından spor tesis politikası uşak ili örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

İşler H. (2001). Beden Eğitimi ve Spor El Bilgileri Kitabı. Niğde, Lazer Ofset Matbaa, 1. Baskı.

Konter E. (1996). Sporda Stres ve Performans. İzmir: Saray Medikal Yayıncılık Başsaray Basımevi.

Koruç Z, Bayar P. (1992). Kitle Sporu ve Spor Psikolojisi. C.İ.O.Araştırması. İstanbul. Marmara Üniversitesi Basımevi.

Malatya Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü. (2011). Tesisler Servisi Bölümü. Malatya.

McPherson BD, Curtis JE, Loy JW. ( 1989). Social Significance of Sport. UK: Human Kinetics Europe Ltd, 181.

Pherson B., Kozlik C. (1979). Canadian Leisure Patterns By Age: Disengagement, Continuity or Ageims? , in Aging in Canada: Social Perspectives, ( Ed: V. Marshall ), Ontario

Ramazanoğlu F, Ramazanoğlu N. (2000). Spor tesislerinin planlandırılması ve işletmesi. Spor Araştırmaları Dergisi. 4 (3).

Robinson J. (1967). Time expenditure on sports across ten countries , International Review of Sport Sociology, 2, 67-87.

Spor Şurası. (1990). Türk sporcusunu uygulama politikası. GSGM. Ankara.

Şahin M. (2007). Karaman ilindeki öncelikli spor branşlarının tespiti ile bu branşların seçimine etki eden sebeplerin araştırılması ve kitle sporunun yaygınlaşması açısından değerlendirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ünal B. (2001). Çanakkale ilindeki mevcut spor tesislerinin tespiti ve halkın spora yönlendirilmesi açısından değerlendirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Wilmore J.H. (1977) Atletic Training and Physical Fitness, Allen and Bacon.,Boston.

Yalçınkaya M, Saracaloğlu A, Varol R. (1993). Üniversite öğrencilerinin spora ilişkin görüşleri ve beklentileri. Spor Bilimleri Dergisi, 4, 2-13.

Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Süleyman BULUT
Sayıdaki Diğer Makaleler

Determine the effects of long term playing soccer on lumbar spine degeneration: A preliminary study

Feza KORKUSUZ, Yaşar SALCI, Ömür Serdal ALTUNSÖZ

MALATYA'DA SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN SPOR TESİSLERİNİN YETERLİLİK DÜZEYİNİN İNCELENMESİ.

Özgür KARATAŞ, Ali Serdar YÜCEL, Tamer KARADEMİR, Yunus Emre KARAKAYA

SERBEST ZAMAN DOYUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE GEÇERLİLİK GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI.

Hüseyin GÖKÇE, Kamil ORHAN

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN DERSTE KARŞILAŞTIKLARI İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI VE BU DAVRANIŞLARA KARŞI KULLANDIKLARI YÖNTEMLERE İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ.

Yunus ARSLAN, Fatma SAÇLI, Gıyasettin DEMİRHAN

Serbest zaman doyum ölçeğinin Türkçe geçerlilik güvenirlik çalışması

Hüseyin GÖKÇE, Kamil ORHAN

MALATYA'DA SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN SPOR TESİSLERİNİN YETERLİLİK DÜZEYİNİN İNCELENMESİ.

Özgür KARATAŞ, Ali Serdar YÜCEL, Tamer KARADEMİR, Yunus Emre KARAKAYA

Beden eğitimi öğretmenlerinin derste karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışları ve bu davranışlara karşı kullandıkları yöntemlere ilişkin öğrenci görüşleri

Fatma SAÇLI, Yunus ARSLAN, Gıyasettin DEMİRHAN

UZUN SÜRE FUTBOL OYNAMANIN BEL OMURLARINDAKİ DEJENERASYONA ETKİSİ: BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI.

Ömür Serdal ALTUNSÖZ, Yaşar SALCI, Feza KORKUSUZ

Malatya’da sporun yaygınlaştırılması açısından spor tesislerinin yeterlilik düzeyinin incelenmesi

Özgür KARATAŞ, Ali Serdar YÜCEL, Yunus Emre KARAKAYA, Tamer KARADEMİR