Vedat Türkali'nin Güven Adlı Romanı’nda Şahıs Kadrosu Perspektifinden II. Dünya Savaşı'nın Topluma Etkileri

Romanlar ele aldıkları dönemin tanıklığını yapan edebî metinlerdir. Bu tanıklık, roman kişileri, olay örgüsü ya da tematik doku aracılığıyla olabileceği gibi eserin dil ve üslup özellikleri açısından da gerçekleşebilir. Gerçekçi yaklaşıma sahip yazarlar, yaşanan gerçekliğe mümkün olduğunca sadık kalınması gerektiği inancıyla, romanın çağının tanıklığını yapmasına daha fazla özen gösterirler. Türk romanında bireysel gerçekçiliğin ve toplumsal gerçekçi çizginin önemli isimlerinden olan Vedat Türkali de romanlarının konu edilen tarihsel süreci yansıtmasına özen göstermiştir. Yazar, özellikle roman kişilerinden yola çıkarak, onların bireysel gerçekliğini derinlemesine incelerken, bir yandan da onları toplumsal panoramanın parçaları olarak sunar. Kişiler aracılığıyla çizilen bu panorama, belli tarihi süreçleri gerçekçi ya da farklı açılardan görebilmek açısından önemli bir katkı sağlar. Vedat Türkali, Güven romanında II. Dünya Savaşı'nın yarattığı sıkıntılı günleri ve ekonomik darboğazı şahıs kadrosu vasıtasıyla gerçekçi bir şekilde çizer. Bu çalışmada yaşanan bu sancılı sürecin şahıs kadrosuna yansıyış biçimi, kişilerin değerlendirmeleri, tepkileri üzerinden anlamlandırılmaya çalışılacak.

THE EFFECTS OF WORLD WAR II ON THE COMMUNITY FROM THE PERSPECTIVE OF NARRATIVE PERSON IN VEDAT TÜRKALİ'S NOVEL GÜVEN

Novels are literary texts that testify to the period in which they handle. This testimony may occur through novel persons, plot or thematic texture, as well as in terms of the work’s language and style features. Realistic writers believe that novels should testimony to the their ages. Hence, they try to remain faithful to the reality as far as possible. Vedat Türkali, one of the important names of individual realism and social realistic line in Turkish novel, also pays attention to reflect the historical processes in his novels. By starting from the novel persons, on the one hand, author examines their individual reality profoundly and on the other hand, he also presents them as parts of the social panorama. This panorama drawn through these persons makes a significant contribution to be able to seeing certain historical processes from realistic or different point of views. In Güven, Vedat Türkali realistically portrays the troubled days of World War II and the economical difficulties through the narrative persons. In this study, the reflection style of this problematic process on the narrative persons will be evaluated through their considerations and reactions.

___

Çavdar Tevfik (1983). “Demokrat Parti”,Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi C: VIII, İstanbul: İletişim Yayınları.

Çılgın Sınar, Alev (2003). Türk Roman ve Hikâyesinde İkinci Dünya Savaşı, İstanbul: Dergâh Yayınları.

Hilav, Selahattin (1995). Edebiyat Yazıları, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları

Moran, Berna (2011). “Edebiyat Kuramları ve Eleştiri”, İstanbul: İletişim Yayınları.

Oktay, Ahmet (2008). “Toplumcu Gerçekçiliğin Kaynakları Sosyalist Realizm Üstüne Eleştirel Bir Çalışma, İstanbul: İthaki Yayınları.

Timuçin, Afşar (1974). “Romanda Romancının Yeri”,Yeni Ufuklar, nr. 254.

Türkali, Vedat (2009). Güven II, İstanbul: Everest Yayınları.

Türkali, Vedat (2011). Güven I, İstanbul: Everest Yayınları.