Kentlilesme Surecinde Kitle Kulturu Olusumunda SosyoDemografik Değişkenlerin Rolu Televizyon Yonelim Orneği

___

  • l ) Burada sözü edilen bilgi patlamasl, toplumu şu yönlerden etkilemektedir. a. Bilginin daha hızh ve daha kapsamlı olarak dağılımı b. Bireylerin bilinçIenmelerinin sağlanması ve bu yolIa toplumsal değişmelere daha fazla katılım, c. Dengeli Ve çoğulcu bir etkiteşim düzena ile demokratikleşmenin gelişimine katkı sağlanması, d. Global bir toplumun yaratılması sürecinde bireylerin bilgilendirilerek bilinçlenmelerinin sağlanması, e. Uluslararasl topluluklann yaratılmasında bilginin eşitsiz dağılımı, f. .Kent yan kent alanlannda haber ve bilgiye doyum, $'. Ulusal küıtürün ve ulusal gelişmenin elde edilmesinde uluslararası haber ajansları yoluyla haberlerin dağılımı. Bkz. Sean Mc Bride, Many voices One World, London, Kegan page Ltd, ss. 97-98.
  • 2) Wilbur Schram, Mass Media and National Development, Stanford Üniversity Press, 1964, s. 69.
  • 3) Sean Mc Bride, a.g.e., s. 98.
  • 4) Edward Shils, "Mass Society and it's Culture", Culture of the Millions, edit: Norman Jacobs, Boston, Beacon Press, .l964, s. 2-27.
  • 5) Alfred e. smıtıı, communication and Culture in the Codes of Human interaction, New York, Hold Rinehard Winston, 1966, s. 411-413.
  • 6) TRT Yayın Planına göre; sosyo demografik değişkenler açısından geleneks€l ilişki ve etkileşimlerden gelen bireylere de uygun olabilecek olan program içeriği l. Kanalda yer almaktadır. Buna göre; eğitim % 39, haber % 12, eğlence g6 26, drama programları % l 7 oranında yer alırken, diğer programlar 96 6 oranındadır.