ANNALES TARİHÇİLERİNİN SOSYO-TARİHSEL MEKÂN VE SOSYOTARİHSEL ZAMAN KAVRAYIŞLARI: ELEŞTİREL BİR SOSYOLOJİK ANALİZ

Annales tarihçilerinin tarih anlayışı, esasen disiplinler-arası (ya da daha doğrusu, disiplinler-üstü) bir perspektife dayanmakta ve Rankeci tarih anlayışından kopuşla karakterize olmaktadır. Bilhassa, mekân ve zamanı sosyo-tarihsel analizin bir nesnesi olarak inşa etmek suretiyle Annales tarihçileri, bu perspektifin gelişiminde önemli bir rol oynamışlardır. Nitekim bu durum, Annales tarihçilerinin hem mekân ve zamana atfettikleri tarihsel statüye hem de tarihsel olgulara atfettikleri sosyolojik statüye işaret etmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı; Annales tarihçilerinin tarih anlayışını tartışmak, bu anlayışın dayandığı temel önvarsayımları göstermek ve bu anlayışın sosyolojik analiz açısından taşıdığı öneme dikkat çekmektir

Annales Historians’ Conceptions of the Socio-Historical Space and the Socio-Historical Time: A Critical Sociological Analysis

Annales historians’ conception of history is mainly based on an interdisciplinary (or more accurately, trans-disciplinary) perspective and characterized by its detachment from Rankean conception of history. Especially, by constructing space and time as a subject of socio-historical analysis, Annales historians played an important role in developing this perspective. Indeed, this implies both the historical status attributed by Annales historians to space and time, and the sociological status attributed by them to historical facts. Consequently this study’s aim is to discuss Annales historians’ conception of history, to show its main presuppositions and to point out its importance from the point of sociological analysis

___

ARTHUR, Christopher J. (2007) “Sermaye ve Yöntem”, çev: Özlem Tezcek-Özgür Öztürk, Praksis (16), 225-231.

BERR, Henri (1998) “Foreword: The Effect of Environment on Man and Man’s Exploitation of the Earth” (içinde), A Geographical Introduction to History (L. Febvre), London: Routledge.

BLOCH, Marc (1994) Tarihin Savunusu ya da Tarihçilik Mesleği (Çev: M. Ali Kılıçbay), Ankara: Gece Yayınları.

BRAUDEL, Fernand (1980a) “History and the Social Sciences: The Longue Durée” (içinde), On History (Çev: Sarah Matthews), London: Weidenfeld and Nicolson.

BRAUDEL, Fernand (1980b) “Is There a Geography of Biological Man?” (içinde), On History (Çev: Sarah Matthews), London: Weidenfeld and Nicolson.

BRAUDEL, Fernand (1990) Akdeniz: Mekân ve Tarih (Çev: Necati Erkurt), İstanbul: Metis Yayınları.

BRAUDEL, Fernand (1996) Uygarlığın Grameri (Çev: M. Ali Kılıçbay), Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.

BURKE, Peter (2000) Tarih ve Toplumsal Kuram (Çev: Mete Tunçay), İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları (2. Baskı).

BURKE, Peter (2002) Fransız Tarih Devrimi: Annales Okulu (Çev: Mehmet Küçük), Ankara: Doğu Batı Yayınları.

CHIROT, Daniel (1999) “Marc Bloch’un Toplumsal ve Tarihsel Manzarası” (Çev: Ahmet Fethi) (içinde), Tarihsel Sosyoloji (Der. Theda Skocpol), İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları (2. Baskı).

FEBVRE, Lucien (1973) “A New Kind of History” (içinde), A New Kind of History (ed. Peter Burke), London: Routledge & Kegan Paul.

FEBVRE, Lucien (1995) Rönesans İnsanı (Çev: M. Ali Kılıçbay), Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.

FEBVRE, Lucien (1998) A Geographical Introduction to History (Çev: E.G. Mountford & J.H. Paxton), London: Routledge.

GUREVICH, Aaron I. (2001) “Tarihçinin Çifte Sorumluluğu” (içinde), Tarihçinin Toplumsal Sorumluluğu (der. François Bédarida), çev. Ali Tartanoğlu ve Suavi Aydın, Ankara: İmge Kitabevi.

HOBSBAWM, Eric (1999) Tarih Üzerine (Çev: Osman Akınhay), Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

IGGERS, Georg G. (2000) Bilimsel Nesnellikten Postmodernizme Yirminci Yüzyılda Tarihyazımı (Çev: Gül Çağalı Güven), İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

LAI, Cheng-Chung (2000) “Braudel’s Concepts and Methodology Reconsidered”, The European Legacy (Vol. 5, No. 1), 65-86.

LE ROY LADURIE, Emmanuel (1979a) “Writing the History of the Climate” (içinde), The Territory of the Historian (Çev: Ben and Siân Reynolds), Sussex: The Harvester Press.

LE ROY LADURIE, Emmanuel (1979b) “The History of Rain and Fine Weather” (içinde), The Territory of the Historian (Çev: Ben and Siân Reynolds), Sussex: The Harvester Press.

McLENNAN, G. (1985) “Braudel ve Annales Paradigması” (Çev: Deniz Erksan) (içinde), Tarih ve Tarihçi (Der. Ali Boratav), İstanbul: Alan Yayıncılık.

ÖĞÜTLE, Vefa Saygın (2007) Köylüler Savaşı ve Thomas Münzer Tarihyazımında Temel Gelenekler ve Marksist Yol İzleri”, Praksis (17): 69-112.

RANKE, Leopold von (1953) Reform Devrinde Alman Tarihi I (Çev: C. Köprülü), İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

THOMPSON, E. P. (1967) “Time, Work-Discipline, and Industrial Capitalism”, Past and Present (38), 56-97.

WEBER, Max (1997) Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu (Çev: Zeynep Aruoba), İstanbul: Hil Yayınları.