Ataerkillik ve cinsiyet bağlamında gizil bir iktidar çatışmasının örneği olarak içgöçlerin analizi

Göç ve kentleşme, günümüz Türkiye 'sinin yaşadığı değişme sürecinin en önemli belirleyenlerinden birisi olmuştur. Bu sürecin çok boyutlu bir değişme endeksi olmasına bağlı olarak, akademik çalışmaların yoğun şekilde dikkatini çekmiştir. Bu irdelemelerin bir örneği olarak çalışmamız Aydın ilindeki Güneydoğu kökenli göçmenler üzerinde yapılmış bir alan araştırmasının verilerine dayanmaktadır. Araştırma 1980 öncesi kente yerleşen göçmenlerle 1980 sonrası kente yerleşen ve kentin mekânsal yapılanmasına dayalı olarak çok farklı yaşam alanlarında konuşlanan/ yerleşen bireylerle yapılmış bir çalışmadır. Bu çalışmayla sürecin failleri olan bireyler cinsiyet ekseninde karşılaştırılmış ve bu uzun süreç, göçü yaşayan farklı kuşakların karşılaştırılması yoluyla, cinsiyetler bağlamında var olan iktidar çatışması somut göstergeler dâhilinde tartışmıştır. Çalışmanın temel amacı ise, göç sürecinin kendi içindeki farklı dönemleri boyunca 'sosyal değişme perspektifininkendi içinde nasıl bir süreç yaşadığı ve bu sürecin cinsiyetler yönüyle nasıl algılandığının irdelenmesidir.

Immigration along with urbanization has been one of the most significant indications of the process of development which Turkey has experienced. This process has attracted the attention of many academic researchers since it is a multi-dimensional change index. This essay, being an example to such studies, is based on the data of an environmental research on the immigrants coming from the south-east region of Turkey and settled in Aydın. The study has been done through the immigrants settling in Aydın before 1980 and those, after 1980, settling various parts of the city due to the city s having different districts of settlements. In this study, the individuals who became effective doers in the process have been compared to each other in respect of gender and also the process has been discussed via the comparison between generations; and the present conflict of authority between genders has been studied through the concrete signs. The main purpose of the study is to investigate thoroughly 'the perspective of the social change centered on the gender 'throughout the different phases in itself and to study how this change has been perceived with respect to the two genders.

___

AKŞİT, Bahattin 2006 Köy, Kırsal Kalkınma ve Kırsal Hanehalkı/Aile Araştırmaları: 1923-2002 Yılları Arası Eleştirel Bir Yazın Taraması; 'Değişmeyen Mekan' içinde: s. 123-164, Dost Kitabevi, Ankara.

AYDIN, Melike 2001 ' Serpil Sancar: Hegemonik Erkeklik Farklı Erkeklik Kimlikleriyle Bir Tür Pazarlık, İlişki, Uzlaşma ve İşbirliği İçinde Yaşıyor', Varlık, Sayı: 1221, Haziran 2009, İstanbul.

BAKHTİN, Mikhail 2001 Bir Eylem Felsefesine Doğru, Avesta Yayınevi, İstanbul.

DEMİR, Gülsen ve Kadir ŞAHİN 2008 Kentle Bütünleşen ve Bütünleş(e)meyen Göçmenlerin Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Farklılıkları Işığında Kentle Bütünleşme Süreci, TÜBİTAK 1001 Projesi Raporu.

ERMAN, Tahire 1998a 21. Yüzyıla Girerken Köyden Kente Göçmüş Kadın ve Özellikle Gecekondu Kadını, 20. Yüzyılın Sonunda Kadınlar ve Gelecek Konferansı Bildirileri Kitabı, TODAİ İnsan Hakları Araştırma ve Derleme Merkezi Yayın No: 16, Yorum Matbaası, Ankara

ERMAN, Tahire (1998b) Kadınlara Bakış Açısından Köyden Kente Göç ve Kentteki Yaşam, 75. Yılda Kadınlar ve Erkekler Kongresi Bildiri Kitabı, s. 211-224, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul.

ERMAN, Tahire 2000 Kentteki Göçmenin Bakış Açısından Kent/Köy Kimliği "Niçin Köylüyüz Hala?" Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt: 51, Sayı 1, 2000, Ankara.

GÖKÇE, Birsen; vd. 1993 Gecekondularda Aileler Arası Geleneksel Dayanışmanın Çağdaş Organizasyonlara Dönüşümü, T.C. Başbakanlık Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Yayınları, 1993, Ankara.

KAĞITÇIBAŞI, Çiğdem 1998 Türkiye'de Kadının Statüsü: Kültürler Arası Perspektifler, 75.. Yılda Kadınlar ve Erkekler Kongresi Bildiri Kitabı, s. 143-154, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul.

KARPAT, H. Kemal 2003 Türkiye'de Toplumsal Dönüşüm, İmge Kitabevi, Ankara.

KILIÇASLAN, Seher Cesur; Terzioğlu, R. Günsel 2008 Farklı Kültürlerde Göç Olgusunun Kadın Rollerine Etkisi, Bir Bilim Kategorisi Olarak "Kadın" Uluslar arası Sempozyumu: Edebiyat, Dil ve Kültür Çalışmalarında Kadın Bildiri Kitabı, s.174-179, Gülen Ofset, Ekim 2008, Eskişehir.

KOĞACIOĞLU, Dicle 2009 Gelenek Söylemleri ve İktidarın Doğallaşması: Namus Cinayetleri Örneği, Cogito, Sayı:58, s. 350-384, İstanbul.

MONKACHI, Nejma 2003 Sınırdaki İki Örnekten Hareketle Göç(ler) Sosyolojisini Yeniden Düşünmek: Kazablanka'daki Fransızlar ve Paris'teki Amerikalılar, Toplumbilim Dergisi: Göç Özel Sayısı, Sayı: 17, s. 57-72, İstanbul.

MUTLUER, Nil Haziran 2009 Erkekliğin Sınırlarını Anlamaya Kendimizden Başlamak, Varlık, Sayı: 1221, İstanbul.

ÖĞÜT, Hande Haziran 2009 'Erkek Olmak: Büyük İmkansızlık', Varlık, Sayı: 1221, İstanbul

SCHICK, İrvin Cemil 2000 Batının Cinsel Kıyısı: Başkalık Söyleminde Cinsellik ve Mekansallık, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.

ŞENYAPILI, Tansı 1978 Bütünleşmemiş Kentli Nüfus Sorunu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yayınları, Yayın No: 27, Ankara.

TÜİK 2009 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi - 2009 Yılı Nüfus Sayımı Sonuçları.

URHAN, Veli 2007 M. Foucault ve Bilgi/İktidar İlişkisinin Soykütüğü, Uludağ Üniversitesi Felsefe Dergisi, Sayı: 9, Güz 2007, s.99-118, Bursa.

YEL, Ali Murat 2007 Bourdieu ve Din Alanı: Sermaye, İktidar, Modernlik; 'Ocak ve Zanaat' içinde s. 559-580; İletişim Yayınları, İstanbul.