Teknopark Firmalarının Uluslararasılaşma Kapasiteleri Nasıl Artırılır? Yöneticiler için Bazı Çıkarımlar

Uluslararasılaşma kapasitesindeki artış, yalnızca ihracatla sınırlı olmayan teknoloji transferi, ortak proje geliştirme, ticari-teknolojik işbirlikleri, eğitim ve öğrenim gibi faktörlere bağlı birçok dolaylı etkiler oluşturmaktadır. Tüm bu faaliyetler firmaların kapasitelerini arttırmakta ve onların verimlilik, büyüme ve kalkınma rakamları üzerinde ileriye yönelik pozitif etkiler oluşturması beklenmektedir. Bu çerçevede bu makalede T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturmuş ve Gazi Teknopark tarafından üç yıl süreyle 20 firmalık bir bilişim kümesi özelinde yürütülmüş olan hususi bir uluslararasılaşma programının etkileri analiz edilmektedir.

How to Increase the Internationalization Capacity of Science & Technology Park Firms: Some Lessons for The Managers

The influence of the increase in internationalization capacity cannot be limited to export only since it also generates indirect impacts stemming through technology transfer, joint project development, trade technology partnerships, training, education and so on. All these activities increase the capabilities of the firms and are expected to have a positive influence on the future productivity, growth and development figures. Within this scope, this paper analyses the impacts of a specific internationalization program which is created by the Turkish Ministry of Trade and run by the Gazi Science and Technology Park (STP) on an ICT cluster of 20 companies for a period of three years.

___

  • Albors, J. & J.L. Hervas-Oliver & A. Hidalgo (2009), “Analysing high technology adoption and impact within public supported high tech programs: An empirical case”, Journal of High Technology Management Research, 20(2), 153-168.
  • Barbolla, A.M.B. & J.R.C. Corredera (2009), “Critical Factors for Success in University-Industry Research Projects”, Technology Analysis & Strategic Management, 21(5), 599-616.
  • Bozeman, B. & H. Rimes & J. Youtie (2014), “The evolving state-of-the-art in technology transfer research: Revisiting the contingent effectiveness model”, Research Policy, 44(1), 34-49.
  • Bozeman, B. (2000), “Technology Transfer and Public Policy: A Review of Research and Theory”, Research Policy, 29, 627-55.
  • Cansız, M. (2017), 2023’e Doğru Türkiye Teknoparkları, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü.
  • Fazlıoğlu, B. & B. Dalgıç & A.B. Yereli (2019), “The Effect of Innovation on Productivity: Evidence from Turkish Manufacturing Firms”, Industry & Innovation, 26(4), 439-460.
  • Konak, A. (2018), “Yüksek Teknoloji İçeren Urun İhracatının İhracat Hacmi ve Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisi; Seçilmiş OECD Ülkeleri ve Türkiye Örneği”, Yönetim, Ekonomi, Edebiyat, İslami ve Politik Bilimler Dergisi, 3(2), 56-80.
  • Stock, G.N. & M.V. Tatikonda (2000), “A typology of project-level technology transfer processes”, Journal of Operations Management, 18, 719-37.
  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı [STB] (2019), Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Ankara, , 30.07.2019.
  • Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği [TGBD] (2019), Dünyadaki Teknoparklar, Ankara, , 30.07.2019.
  • Vohora, A. & M. Wright & A. Lockett (2004), “Critical junctures in the development of university high-tech spinout companies”, Research Policy, 33, 147-175.
  • Yereli, A.B. (2016), “Türk Dünyasında Teknolojik İşbirliğinin Önemi ve Teknoparklar”, Yeni Türkiye, Bilim ve Teknoloji Özel Sayısı II, Temmuz-Aralık, (89), 409-416.
Sosyoekonomi-Cover
  • ISSN: 1305-5577
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Sosyoekonomi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mükelleflerin, Vergi Aflarının Nedenleri ve Vergi Afları ile İlgili Görüşlere Katılma Düzeyleri: Kosova Örneği

Zeki DOĞAN, Enis ABDURRAHMANİ

Kayıt Dışı Ekonominin Mali Kökenlerinin Panel Eşik Modeli ile İncelenmesi: Düzenlemelerin Etkinliği Bağlamında Kamu Kesimi Büyüklüğünün Etkisi

Nazmiye TEKDEMİR, Pelin VAROL İYİDOĞAN

Hisse Senedi Getirileri, Bitcoin Getirileri ve Riskten Kaçınma Arasındaki İlişki: Çok Değişkenli Bir GARCH Modelinden Kanıtlar

Ayşen SİVRİKAYA, Perihan İREN, Tolga UMAY

Türkiye’de Bebek Ölüm Hızının Sosyoekonomik Belirleyicileri

Birol YETİM, Şenol DEMİRCİ, Murat KONCA, Gülnur İLGÜN, Yasin ÇİLHOROZ

Maastricht Kriterleri Avrupa Birliği’nin Geleceğinin Teminatı mı? Almanya - Britanya - İspanya - Yunanistan Analizi (1998-2018)

Çağdaş BEKTAŞ, Özgür SARAÇ

Türkiye’deki Sığınmacı İstihdamının Beşerî Sermaye Açısından Değerlendirilmesi

Edip AYGÜLER, Mustafa Çağrı AYALP, Deniz YETKİN AKER, Sema BUZ

Gelişmekte Olan Ülkelerde Optimal Rezerv Düzeyini Değerlendirmeye Yönelik Yeni Göstergeler: Türkiye Üzerine Ampirik Bir Analiz

Esra N. KILCI

Türk Şeker Üretiminin Özelleştirme Öncesi ve Sonrası Teknik Etkinliğinin Değerlendirilmesi

Yetkin ÇINAR, Kazım ATICI, Cem MENTEN

Finansal Derinleşmenin Gelir Dağılımına Etkisi: BRICS-T Örneği

Abdullah Miraç BÜKEY, Osman AKGÜL

Türkiye’de Petrol Fiyatları ve Sanayi Sektörleri Arasında Volatilite Yayılımı ve Korelasyon: Riskten Korunma ve Portföy Çeşitlendirme Üzerine Etkileri

Vasıf ABİOĞLU