İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARININ ÖRGÜTSEL ADALET ALGILAMALARININ İLETİŞİM DOYUMLARINA OLAN ETKİSİ

Örgütler için en önemli değer sahip oldukları insan kaynaklarıdır. Örgütler ve yöneticileri hayatta kalabilmelerinin bu unsura verilen önemle ilişkili olduğunu artık kavramaya başlamışlardır. Örgütsel adalet ve iletişim doyumu ise insan kaynakları üzerinde önemli etkileri olan kavramlardır. Bu araştırma çalışanların örgütsel adalet algılamalarının iletişim doyumlarına olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Belirtilen amacı gerçekleştirmek üzere Türkiye’de bir İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan 128 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda; çalışanların örgütsel adaletin boyutlarına ilişkin algılamaları ile iletişim doyumları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARININ ÖRGÜTSEL ADALET ALGILAMALARININ İLETİŞİM DOYUMLARINA OLAN ETKİSİ

In view of the organizations, the critical sources they possess are their human resources. Organizations, and their managers as well, have come to realize that, their subsistence depends to the importance attached on this factor. Organizational justice and communication satisfaction are, on the other hand, are such concepts, which are quite influential on the human sources. This research has been conducted in order to determine the sort out the influence of the employees' organizational justice perceptions on their communication satisfactions. In order to achieve the aforementioned goal, a questionnaire study was conducted among 128 persons, who are employed in a Provincial Health Directorate in Turkey. In conclusion, a positivedirectional, and statistically meaningful relationship has been determined between their perceptions regarding the aspects of the organizational justice and their communication satisfactions

___

  • Doğan, Hulusi. “İşgörenlerin Adalet Algılamalarında Örgüt İçi İletişim ve Prosedürel Bilgilendirmenin Rolü”, Ege Academic Review. 2:2, 2002, 71-78.
  • Downs, Cal W. ve Hazen, Michael D. “A Factor Analytic Study of Communication Satisfaction”, Journal of Business Communication. 14:3, 1977, 63- 73.
  • Elovainio, Marko, Kivimäki, Mika ve Vahtera, Jussi. “Organizational Justice: Evidence of a New Psychosocial Predictor of Health”, American Journal of Public Health. 92:1, January 2002, 105-108.
  • Eroğlu, Erhan ve Özkan, Gülden. “Örgüt Kültürü ve İletişim Doyumu ile Bireysel Özellikler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Bir Uygulama Örneği”, Selçuk Üniversitesi İletişim Dergisi. 5:4, 2009, 50-61.
  • Folger, Robert ve Cropanzano, Russell. “Organizational Justice and Human Resource Management”, Sage Publications, USA, 1998.
  • Geçikli, Fatma, Serçeoğlu, Neslihan ve Üst, Çağla. “Örgüt İçi İletişim ve