Ortak Bir Avrupa Para Birimin Katılımcı Ülkelerde Ekonomik Aktörlere ve Pazarlara Etkileri

Avrupa Birliği, genel anlamda savaş sonrası Avrupa´da barış ve istikrarın sağlanması ve korunmasına yönelik stratejik bir çabanın ürünüdür. Birçok sorunlara ve engellere rağmen Avrupa´da siyasi ve ekonomik birliğin kurulmasına yönelik bu süreç halen devam etmektedir. Birliği oluşturan ülkeler arasında birleşme yönünde ciddi bir çaba söz konusudur. Bir yandan iç birliğini sağlamayı ve iç uyumu gerçekleştirmeyi amaçlayan Birlik, diğer yandan Birlik dışında yer alan diğer Avrupa ülkelerinin üyelik yönünde yoğun talebi ve ilgisi ile karşı karşıya kalmıştır. Birliğin iç uyumu ve birleşmeyi sağlamaya yönelik olarak son yıllarda gözlenen en önemli çalışmalarından biri, 7 Şubat 1992 tarihinde Birlik üyesi Devlet ve Hükümet başkanlarınca Maastricht´de imzalan ve üye ülkelerin onayı ile 1993 başında yürürlüğe giren Maastricht Anlaşması´dır. Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında para birliğinin sağlanması, anlaşmanın en önemli önermeleri arasında yer almaktadır. Bu çalışma, Avrupa ortak para birminin katılımcı ülkelerde yer alan ekonomik aktörler ve pazarlar açısından ne tür etkilere sahip olacağını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, öncelikle Avrupa´da ortak para birimi oluşturulması yönündeki çalışmalara yer verilmektedir. Avrupa´nın ortak para birimi olmasına karar verilen „Euro“ konusunda açıklamalar yapılmakta ve ortak para biriminin karakteristik özellikleri ele alınmaktadır. Daha sonra Euro´nun katılımcı ülke pazarlarında yer alan ekonomik aktörler üzerindeki etkileri incelenmektedir. Bu kapsamda finans pazarı ve döviz pazarı üzerine etkiler analiz edilmektedir. İzleyen bölümde ise Euro´nun ekonomik aktörler olarak tüketiciler ve işletmeler üzerindeki etkileri incelenmektedir.

Die Auswirkungen einer Einführung der Einheitlichen Europäischen Währung für Wirtschaftliche Akteure und Märkte in den Beteiligten Ländern

European Union is the result of a strategic effort to maintain and protect the peace and the stability in post-war Europe. Although there have been many problems and obstacles, the process towards a political and economic union in Europe is still under way. There is serious effort for the unification among the member countries. While the Union has tried to maintain domestic accommodation and integration, at the same time it has faced an intensive demand and interest for the membership from the countries outside the Union. One of the most important steps for the Union’s integration and unification was the Maastricht Treaty, which was signed by the Heads of Governments or States of member countries on February 7 in 1992 and which came into force after the ratification of member countries. Monetary Union among the member countries was the most significant proposal of the Treaty. This article aims at analysing what effects the European single monetary unit will create in terms of economic actors and markets in the member countries. In this study the effort towards the establishment of a single European monetary unit is told. Explanation about the Euro, which was decided to be the Europe’s common monetary unit is made and its characteristics is given. Then the Euro’s effect on economic actors in member countries is analysed. In this respect, the effects on financial markets and foreign exchange market are evaluated. In following chapter, Euro’s effects on consumers and businesses as economic actors are looked into.