MEHMET AKİF ERSOY’UN SPORCU KİŞİLİĞİ, SPORUN AKİF’İN KİŞİLİĞİ VE MISRALARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Güçlü bir ahlak yapısı, sağlam bir bünye, mısraları kadar güçlü yumruğu ve bitmek bilmeyen bir vatan sevgisi. Mehmet Akif Ersoy. Sanat ve fikir dünyasının seçkin şahsiyetlerinden biri O kuşkusuz. Mısraları ile Türk Milletine bağımsızlık ve istiklal yolunda milli benliğin ve milli duyguların uyanması sırasında tarih sahnesine çıkmış, Misak-ı Milliye’nin en büyük kahramanlarında birisidir. Ayrıca sahip olduğu ahlak yapısı ile gençlere örnek olabilecek bir şahsiyettir. İşte tüm bu olgu ve sıfatlardan yola çıkarak Mehmet Akif Ersoy’un kişilik özelliklerinin kaynaklarına inmek, araştırmak ve okumak bize zor günlerde yol gösterici bir harita, insan olarak iyi bir edep ve sağlam bir ahlak katacaktır.

THE SPORTIVE PERSONALITY OF MEHMET AKIF ERSOY AND THE EFFECTS OF SPORTS ON AKIF’S PERSONALITY AND VERSES

Mehmet Akif Ersoy, who had a high morale, a healthy body, a strong personality like his verses and everlasting patriotism, was one of the esteemed characters of the intellectual life. Being one of the most important heroes of the National Pact with his verses, Mehmet Akif Ersoy appeared on the history scene during the rise of national identity and national sentiment on the way of the independence of the Turkish People. Furthermore, he was a perfect role model for the teenagers with his high-level of moralistic value. Regarding this whole phenomenon and the attributes, looking into the sources of the personality of Mehmet Akif Ersoy and reading about him will serve us as a compass in hard times and make us have good manners and a high morale as human-beings

___

  • Arığ, V.N. (1988). Atatürk ve Güreş, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Atabeyoğlu, C. (1981). Atatürk ve Spor, İstanbul: Hisarbank Kültür Yayınları.
  • Çapan, M.Ş. (1991) Akif’in Sporcu Kişiliği ve Asım’da Tiplediği İnsanların Beden Yapısı Üzerine Bir Araştırma, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi, Elazığ. 5(1): 99-109.
  • Duymaz, R. (2006). Mehmet Akif Ersoy’un Şahsiyetinin Kaynakları, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, 7(73).
  • Düzdağ, M.E. (2006). Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı ve Eserleri, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, 7(73).
  • Gören, M. (2004). Bir Spor Devrimcisi: Atatürk, Bütün Dünya, Başkent Üniversitesi Kültür Yayını, Sayı: 2004/11, Ankara.
  • Kutay, C.(1963). Necid Çöllerinde Mehmet Akif, Tarih Konuşuyor Serisi Yayınları: VII. s.283. İstanbul
  • Pepe, K. (2008). Mehmet Akif Ersoy Spor Sevgisi ve Gençlik İdeali, I. Uluslararası Mehmet Akif Sempozyumu, 19-21 Kasım, Burdur
  • Tuncel, F. (2003). Atatürk, Gençlik ve Spor, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spormetre, Ankara; 1(1): 9-10.
  • Turan, E. (2003). Atatürk İçin Spor Hobi Değildi, Künye Dergisi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, İstanbul.
  • Yağcı, R. (2010). İslam’da Spor, Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Diyanet Avrupa aylık dergisi. s.129 Dergah ofset, İstanbul.
  • Yardım, M.N.(2006). Mehmet Akif Ersoy’un Çocukluk Yılları, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, özel sayı 7(73). Ankara.