KLÂSİK TÜRK ŞİİRİNDE ÂŞIĞIN EN ZOR İMTİHANI “UNUTMAK”: FUZÛLÎ’NİN “UNUT” REDİFLİ GAZELİ

122Klâsik Türk Şiirinde Âşığın En Zor İmtihanı “Unutmak”: Fuzûlî’nin “Unut” Redifli GazeliYrd. Doç. Dr. Nagehan UÇAN EKEMuğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiEdebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünucaneke@gmail.comÖz Şairler şiirleri aracılığıyla yaşanan, düşünülen, tasarlanan gerçekliği eserin ortaya konulduğu devrin zihniyet, estetik zevk ve anlayışından hareketle yorumlayıp dönüştürerek insana ait bir hâli somut olarak gözler önüne sererler. Klâsik Türk şiirinin üzerinde en çok kalem oynatılan nazım şekli olan gazellerde de şairler, sevgiliye duyulan sonsuz aşkı her yönüyle terennüm etmişlerdir. Bir aşk ve ıstırap şairi olan Fuzûlî’nin şiirlerindeki lirizmin esasını da aşkın elemleri, ıstırapları, hicranın ve yalnızlığın acıları teşkil eder. Hicran gecesinde ayrılık acısıyla ciğeri kebap olan Fuzûlî için belki de tek kurtuluştur “unutmak”. Geçmişin bilinçli terki sayılan “unutmak”, gerek beşerî gerekse tasavvufî açıdan âşığın en zor imtihanıdır. Bu çalışmada, Fuzûlî’nin “unut” redifli gazeli örnekleminde Klâsik Türk şiirinde âşığın “unutmak” karşısındaki konumu ve tutumu tespit edilecektir.

___

  • Fuzûlî. (2012). Türkçe Dîvân. haz. Prof. Dr. İsmail Parlatır. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Göksel, N. Unutma, Parodi ve İroni. Erişim Tarihi: 20.05.2016, http://www.flsfdergisi.com/sayi1/131-140.pdf
  • Kortantamer, T. (1982). Türk Şiirinde Ses Konusunda ve Ses Gelişmesinin Devamlılığı Üzerine Genel Bazı Düşünceler-I. Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi. Sayı (1). 71-83.
  • Kurnaz, C. (1997). Dîvân Şiirinde Belge Redifler. Dîvân Edebiyatı Yazıları. Ankara: Akçağ Yayınları. 265-276.
  • Mazıoğlu, H. (1997). Fuzûlî Üzerine Makaleler. Ankara: TDK Yayınları.
  • Tarlan, A. N. (2005). Fuzûlî Dîvânı Şerhi. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Tolasa, H. (2001). Ahmet Paşa’nın Şiir Dünyası, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Uludağ, S. (2005). Tasavvuf Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • Yavuz, M. (2016). Hatırlamak mı Zor, Unutmak mı? (Beyin Anıları Nasıl Ayrıştırıyor?). Erişim Tarihi: 26.05.2016. http://www.ntv.com.tr/saglik/hatirlamak-mi-zor-unutmak-mi-beyin-anilari-nasil-ayristiriyor,UEFwcpOIikia4L8ZOvIhWg