Çok Ortaklı Anonim Şirketlerde Hissedarların Yönetime Tam Katılımlarının Sağlanabilmesi Amacıyla Vekaleten Oy Kullanma Sistemi’nin Güncel Yasa ve Gelişmeler Işığında Değerlendirmesi ve Bazı Öneriler

Sermaye piyasası alanında hızlı gelişim ve değişim ile birlikte halk kitlelerli de şirketlerde pay sahibi olmaya başlamış ve böylelikle aile tipi anonim şirketlerin yerini binlerce pay sahibi olan halka açık anonim şirketler almaya başlamıştır. Bu durum pay sahiplerinin ilgisizliği, güç boşluğu ve azınlık hissedar haklarının temsili gibi temel sorunlara yol açmıştır. Genel kurul toplantılarına az sayıda paydaş ilgi göstermekte ve bunun sonucunda genel kurul toplanamamakta, toplansa dahi becerikli bir azınlığın hakimiyetine girebilmektedir. Bu duruma güç boşluğu denilmektedir.

___

  • Mustafa, Can, “Anonim Şirketler’in Genel Kurul Toplantılarında Oluşan Güç Boşluğu ve Giderilmesi Yollarından Vekaleten Oy Kullanma”, Doktora Tezi, Konya, 1998 (R. Poroy, Ü. Tekinalp ve F. Çamoğlu, Ortaklıklar ve Kooperatif Hukuku, 8. Baskı, İstanbul, Arıkan ,2000) Kemal Özmen, Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında Uygulanacak Elektronik Genel Kurul Sistemi Hakkında Tebliğ, Erişim Tarihi 05.12.2017https://kooperatiflerkanunu.com/2012/08/29/ anonim-sirketlerin-genel-kurullarinda-uygulanacak-elektronikgenel- kurul-sistemi-hakkinda-teblig/ Güreli Yeminli Mali Müşavirlik, Vekaleten Oy Kullanma ve Cagrı Yoluyla Vekalet Toplanması Tebligi Hükümleri, Erişim Tarihi: 10.12.2017 http://www.gureli.com.tr/vk/sirkuler/2013-sirkuleri/spksirkuleri/ spk-sirkuleri-32-vekaleten-oy-kullanilmasi-ve-cagriyoluyla- vekalet-toplanmasi-tebligi-ii-30-1-).