Sağlıkta bir geri ödeme yöntemi olarak global bütçe ve Türkiye

Ülkelerin gelişme yolunda verdiği mücadelede sağlıklı bireyler ve bu sağlıklı bireylerin oluşturduğu sağlıklı toplumlar anahtar rol oynamaktadır. Bu bağlamda büyük önemi olan sağlık hizmetleri sistemlerinin finansmanı, o sistemin işleyişi üzerinde son derece etkilidir. Bu çalışmada öncelikle sağlık hizmetlerinde geri ödeme sistemlerine genel olarak değinilmiştir. Bir geri ödeme sistemi, sağlık hizmeti sunucularına, kişilere sundukları sağlık hizmetlerinin bedelinin, ödeyici kurum ve kuruluşça nasıl geri ödeneceğini belirleyen mekanizmadır. Bu mekanizmaların işleyiş ilkelerine, güçlü ve zayıf yönlerine değinilmiştir. Ardından bu sistemlerdenolan global bütçe ele alınmıştır. Sunulan hizmetlerin ücret ve kalitesini tayin eden genel bir harcama sınırı şeklinde tanımlanan global bütçenin mantığı irdelenmiştir. Çalışmanın son kısmında ise, global bütçeninkemizdeki uygulama alanlarına, bu alanlar içerisindeki düzenlemelere ve uygulama süreci boyunca yaşanan gelişmelere yer verilmiştir.

Global budget as a reimbursement method in health and Turkey

In the struggle that countries give on the way of development, healthy individuals that form a healthy nation play a key role. Financing of health care services is very important in this context and very influentaloperation of that system. In this study first health care reimbursement methods were touched upon in general. A reimbursement system is a mechanism determining how the costs of health care services provided to individuals by health care providers will be puchased by the payer organization. The working principles, strong and weak sides of these mechanisms are adressed. Second, one of these systems, the global budget is dealed. The logic of global budget defined as a general spending limit that determines the price and the quality ofservices provided is examined. In the last part of the study, the implementation areas, the regulations in these areas and the experience throughout the execution process of global budget are discussed.

___

  • Akyürek, Çağdaş E. (2007), Sağlık Hiz- metlerinde Talep ve Öngörü Yöntemleri: Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastane- si Poliklinik Hizmetlerinin Öngörülmesi (Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Kurumları Yönetimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi).
  • Altman, Stuart H. ve Alan B. Cohen (1993), “The Need for a National Global Budget”, Health Affairs, 12 (1): 194-203.
  • Barnum, Howard, Joseph Kutzin ve He- len Saxenian (1995), “Incentives and Provider Payment Methods”, Internatio- nal Journal of Health Planning and Ma- nagement, 10 (1): 23-45.
  • Belek, İlker (2009), “Sağlığın Politik Ekonomisi, Sosyal Devletin Çöküşü” (İs- tanbul: Yazılama Yayınları).
  • Casto, Anne B. ve Elizabeth Layman (2006), Principles of Healthcare Reim- bursement (Michigan: American Health Information Management Association).
  • Choi, Nackheon (2011), “Provider Res- ponses and Financial Incentives in the Health Care System” (Boston University Graduate School of Arts and Sciences, Doktora Tezi).
  • Çelik, Yusuf (2011), Sağlık Ekonomisi (Ankara: Siyasal Kitabevi).
  • Dredge, Robert (2004), “Hospital Glo- bal Budgeting”, (Washington, The World Bank).
  • Enthoven, Alain C. ve Richard Kronick (1989) “A Consumer – Choice Health Plan for the 1990s: Universal Health Insurance in a System Designed to Pro- mote Quality and Economy, First of Two Parts”, New England Journal of Medici- ne, 320 (1): 29-37.
  • Folland, Sherman, Allen C. Goodman ve Miron Stano (1997), “The Economics of Health and Health Care” (New Jersey, Prentice Hall).
  • Jegers, Marc, Katrien Kesteloot, Diana De Graeve ve William Gilles, (2002), “A Typology for Provider Payment Systems in Health273. Care”, Health Policy 60: 255-
  • Özgen, Hacer ve Mehtap Tatar (2008), “Sağlık Hizmetleri Finansmanında İnfor- mal Ödemeler”, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 11 (1): 103-132.
  • Saltman, Richard B. (1994), “A Con- ceptual Overview of Recent Health Care Reforms”, European Journal of Public Health, 4: 287-293.
  • Tiryaki, Derya ve Mehtap Tatar (2000), “Sağlık Sigortası: Teori ve Uygulama”, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 5 (4): 123-136.
  • Uğurluoğlu, Ece ve Hacer Özgen (2008), “Sağlık Hizmetleri Finansmanı ve Hak- kaniyet”, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergi- si, 11 (2): 133-159.
  • Waters, Hugh ve Peter Hussey (2004), “Pricing Health Services for Purchasers: A Review of Methods and Experiences”, (Washington, The World Bank).