YENİ ÇALIŞANLARI İŞLETMEDE TUTMANIN YOLU: ÇALIŞAN ORYANTASYONU, PERAKENDECİLİK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN ORYANTASYONU VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Bu çalışmanın konusu, çalışan oryantasyonudur. Çalışanların yeni işyerlerine ve işlerine alıştırılması, birçok organizasyonda en çok ihmal edilen fonksiyonlardan biridir. Etkin bir oryantasyon programı veya böyle bir programa sahip olamamak, yeni çalışanların hızlı bir biçimde verimli hale gelmesinde önemli bir farklılık meydana getirecektir ve bu programlar organizasyon için uzun dönemli diğer etkilere sahiptirler. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, bir alan araştırması ile çalışan oryantasyonunun önemine işaret etmektir. Çalışmanın sonuçları, bu araştırma grubundaki çalışanlar için, çalışanların eğitimcinin performansı, eğitim içeriğinden elde ettikleri tatmin düzeyi ile örgütsel bağlılıkları arasında doğru bir orantı olduğuna işaret etmektedir.

The topic of this paper is the employee orientation. Orienting employees to their new workplaces and their jobs is one of the most neglected functions in many organizations. An effective orientation program - or the lack of one - will make a significant difference in how quickly a new employee becomes productive and these programs has other long-term impacts for organizations. In this context, the aim of this paper is to point importance of employee orientation with a field study. This field study’s results indicate that there is a direct proportion between employee’s satisfaction level about trainer performance, training contents and organizational commitment for this research group.