Marksist eleştiri ve Nazım Hikmet'in ‘Galip Usta' şiirine yansıyan hayatlar

Marksist bakış açısında toplumlar sınıflara ayrılır ve bu sınıflar arasında sürekli bir çatışma vardır. Öz düşüncesi, olayları ekonomik sebeplerle açıklamak olan Marksist Felsefe’de, insanın en büyük ihtiyacının hayatını kazanmak olduğu üzerinde durulur. Tarihi ve olayları sınıfsal çatışmalar üzerinden değerlendiren bir felsefenin edebiyat görüşü de bu çatışmaları sanat eserinde yansıtmak olacaktır ve bu yansıma proletaryanın sorunlarını ya da kapital hayatın acımasızlığını taraf olarak metne taşımayı amaçlar. Bu açıklamalar doğrultusunda, şiirlerinin mihverinde dünya görüşünü yansıtan Nazım Hikmet’in Galip Usta şiiri zengin şahıs kadrosu, tarihselliği, Galip Usta’yı tipleştirmesi, Kapital sistemin acımasızlığına göndermeler yapması ve hayata yakın durması bakımından Marksist Eleştiri bağlamında ele alınabilecek bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır.

Marxist criticism and lives reflected upon Nazım Hikmet’s Galip Usta poem

According to the marxist perspective, society is divided into classes and there is a consistent conflict among these classes. Marxist philosophy which explains events with economic causes emphasizes that the most important need of man is to make a living. Marxist philosophy explains history and events in relation with the class conflict and the literal view of this philosophy reflects this conflict in the works of art, too. This reflection represents the problems of proletariat or inhumanity of capital life in the works of art. In this study, Galip Usta poem of Nazım Hikmet is examined in the context of Marsist criticism in terms of wide range of characters, historicity, characterization of Galip Usta, references to the brutality of capital system and realist representation of life.

___

Aymaz, G. (2007), Sanatsal Üretimin Toplumsal Oluşumu –Nazım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları Örneği, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul.

Doğan, Mehmet H. (2007), Nazım Hikmet ve Şiir, Hece Dergisi, Nazım Hikmet Özel Sayısı

Eagleton T. (2012), Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi, Çev: Utku Özmakas, İletişim Yay., İstanbul.

Gülendam R, (2010), Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Sosyalist Şiir, Turkish Studies, Volume 5/2 Spring

Hikmet, N. (2012), Memleketimden İnsan Manzaraları, Yapı Kredi Yayınları, 25. Baskı, İstanbul.

Kacıroğlu, M. (2011), Türk Öykücülüğünde 1940 Kuşağı Ve Toplumcu – Gerçekçi Yönelişler, Asitan Yay. Sivas.

Lukacs, G. (1979), Çağdaş Gerçekliğin Anlamı, Çev. Cevat Çapan, Payel Yay., İstanbul.

Lunaçarski, A. (1988), Sosyalizm ve Edebiyat, Çev. Asım Bezirci, Evrensel Kültür Kitaplığı, İstanbul.

Moran, B. (2007), Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İletişim Yay., İstanbul.

Önal, M. (2012), Edebiyat Sanatı, Kurgan Edebiyat Yay., Ankara.

Sertel, Z. (1969), Mavi Gözlü Dev, Ant Yayınları, İstanbul.

Tunalı, İ. (1989), Estetik, Remzi Kitapevi, İstanbul.

Tüzer, İ. (2003), “Kemal Tahir ve “SağırDere” Gerçekliği Üzerine, Bilim Yolu Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.3, 649–657 .

Uygur, E. (2005), Sosyalist Realizm Kavramının Ortaya Çıkış Süreci, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi-Turkish Journal of Social Research, yıl 9, (Nisan-Ağustos)