SİYER YAZICILIĞINDA İBN İSHÂK’IN SÎRE’Sİ ÖZELİNDE RİVAYET NAKLİ VE AİDİYETİ SORUNU

İlk kaynaklara dayanan araştırmalarda rivâyetlerin doğrulanması önemli bir sorundur. Bir rivâyetin ilk kaynaklardan birinde olması doğruluğu için yeterli bir ölçüt değildir. Devrin şartlarından, müellifin ve eseri günümüze ulaştıranların özelliklerine kadar birçok neden rivâyetleri etkilemektedir. Araştırmada İbn İshâk'ın Sîre’si özelinde rivâyetlerin teşekkülü, nakli, aidiyeti ve doğruluğu hususu incelenmektedir. Bu doğrultuda muhteviyat ve sened bakımından Sîre içindeki rivâyetler birbiriyle ve İbn Hişâm'ın eseriyle mukayese edilerek bazı çıkarımlar elde edilmektedir. Son olarak ise bu çıkarımlara uygun örneklere yer verilmektedir.  
Anahtar Kelimeler:

Sîre, , İbn İshâk, , Muhammed Hamidullah.

THE PROBLEM OF RIVAYET TRANSMISSION AND PARTNERSHIP IN SİYER YAZILILIK SPECIFIC TO THE SIRE OF İBN ISHÂK

Verification of accounts based on original sources is an important problem. Being related in any original source is not a sufficient criteria for being accurate. There are many factors affecting accounts such as the conditions of the period and the transmitters of the work. This paper examines the formation, transmission, belonging, and accuracy of accounts within the context of Ibn Ishaq’s Sirah. In this regard, by comparing the accounts in Sirah with Ibn Hisham’s work in terms of content and chain (isnad), I have represented the variations of accounts by illustrating with examples.

___

Akın, Ramazan. İbn İshâk ve İbn Hişâm’ın Sîrelerinin Muhtevâ Açısından Mukâyesesi, İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2019.

Azimli, Mehmet. Siyeri Farklı Okumak, Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2016.

İbn Hişâm. Ebû Muhammed Abdülmelik, es-Sîretü’n-Nebeviyye, thk. Mustafa es-Sakâ, İbrahim el-Ebyârî, Abdülhafiz Şalbî Beyrut: Daru’l Marife, 2009.

İbn İshâk. Muhammed, Siret-ü İbn İshâk el-Müsemmatü bi-Kitabi’l Mübtedei ve’l Meb’asi ve’l-Megâzî, thk. Muhammed Hamidullah, Fas: Ma’hadü’d-Diraseti ve’l-Ebhasi li’t-Ta’rib, V. Muhammed Matbaası, 1976.

İbn İshâk. Muhammed, Kitabu’s-Siyer ve’l-Megâzî, thk. Süheyl Zekkâr, Dımaşk: Daru’l Fikir Yayınevi, 1978.

İbnü’l-Kelbî. Ebû’l Munzir Hişâm b. Muhammed b. Sâib, Kitabü’l-Esnâm, thk. Ahmed Zeki Paşa, Kahire: Darü’l-Kütübü’l Müdiriyye, 1995.

Öz, Şaban. İlk Siyer Kaynakları ve Müellifleri, Ankara: İsar Yayınevi, 2006.

Robson. James, İbn İshâk’ın İsnad Kullanımı, 10, çev. Talât Koçyiğit, Ankara: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1962.

Savaş, Rıza. “Hz. Âişe’nin Evlenme Yaşı İle İlgili Farklı Bir Yaklaşım”, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9, 1995.

Yılmaz, Yasin. Bir Siyer Müellifi Olan İbn İshâk’taki Bazı Hâdiseler Örneğinde Siyer-Tefsir İlişkisi, 11, Kahramanmaraş: Sütçü imam Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Dergisi, 2013.