L'Amant Double Filminde Öteki Mekân Temsili Olarak Heterotopya

Modern yaşama geçiş ile birlikte iktidar ve özne ilişkisinin biyo-iktidar ile şekillendiğini düşünen Michel Foucault, bireyi sınırlandıran bu yapıdan kurtulmanın bir yolu olarak heterotopya kuramını geliştirmiştir. Biyo-iktidar içten gelen bir buyruk olarak iktidarın istediği normal insanı tanımlamaktadır. Modern kent hayatı, bireye iş yaşamı içerisinde iktidara uygun bir yaşam biçimi sunarken, bu kurallara aykırı davranan bireyler ise toplumdan uzaklaşmak isteyerek kendilerine yeni mekânlar oluşturmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda Foucault yirminci yüzyılda bireylerin yaşadıkları kaygının temelinde mekân fikri olduğunu savunurken yeni mekânlar oluşturma fikrini yani heterotopyayı öne çıkarmak istemektedir. Bu çalışma Foucault’nun heterotopya ve Stavrides’in eşik kuramını temel alarak François Ozon’un L'Amant Double filminde öteki mekan temsili olarak heterotopya alanlarını incelemektedir. L'Amant Double filminde dikkat çekici bir şekilde kullanılan heterotopya alanları çalışmanın örneklemi olarak seçilmesinde etkili olmuştur. Bu kapsamda sapma heterotopyaları olarak psikiyatri klinikleri, zaman heterotopyaları olarak müzeler, olmayan yer olarak ayna heterotopyası ve eşik mekânları olarak köprüler ve merdivenler filmde incelemeye alınan kategorilerdir. Bu çalışma, L'Amant Double filminde öteki mekân temsili olarak heterotopya alanlarına bakarken, heterotopyanın sinemada evrilen biçimlerini göstermeyi amaçlamaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Heterotopya, Foucault

___

  • A’dan Z’ye Genel Bilgi Ansiklopedisi (1981). (Hazırlayanlar: Niyazi Akşit- Ferruh Akşit vd. ). Ankara: Ağaoğlu Matbaa. Éric Altmayer, E. Altmayer, N. (Yapımcı). &Ozon F. (Yönetmen). (2017). L'Amant Double. [Sinema Filmi]. Fransa- Belçika: Mandarin Cinema. Butler, J. (2015). İktidarın Psişik Yaşamı: Tabiyet Üzerine Teoriler. (Çev. Fatma Tütüncü). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Canpolat, N. (2005). Foucault. Kadife Karanlık: 21. Yüzyıl İletişim Çağını Aydınlatan Kuramcılar. (Haz. Nur doğan Rigel, Gül Batuş, Güleda Yücedoğan, Barış Çoban). İstanbul: Su Yayınları Foucault, M. (2011). Özne ve İktidar. (Çev. Işık Ergüden- Osman Akınhay). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Foucault, M. (2017). Hapishanenin Doğuşu: Gözetim Altında Tutmak ve Cezalandırmak. (Çev. Mehmet Ali Kılıçbay). Ankara: İmge Kitabevi. Harvey, D. (2012). Postmodernliğin Durumu: Kültürel Değişimin Kökenleri. (Çev. Sungur Savran). İstanbul: Metis Yayınları Iwan Sudradjat ( 2012 ). Foucault, the Other Spaces, and Human Behaviour. Procedia - Social and Behavioral Sciences. 36 28 – 34 Lefebevre, H. (2016). Mekânın Üretimi. (Çev. Işık Ergüden). İstanbul: Sel Yayıncılık. Örnekleriyle Türkçe Sözlük 3. (L-R). (1996). Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. Örnekleriyle Türkçe Sözlük 2. (F-K). (1996). Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. Richter, R. (2013). Sosyolojik Paradigmalar: Klasik ve Modern Sosyoloji Anlayışlarına Giriş. (Tercüme. Necmettin Doğan).İstanbul: Küre Yayınları. Stavrides, S. (2016). Kentsel Heterotopya: Özgürleşme Mekânı Olarak Eşikler Kentine Doğru. (Türkçesi: Ali Karatay). İstanbul: Sel Yayıncılık. Stavrides S. (2018). Müşterek Mekân: Müşterekler Olarak Şehir. (Türkçesi: Cenk Saraçoğlu). İstanbul: Sel Yayıncılık. Urry, J. (2015). Mekânları Tüketmek. (Çev. Rahmi G. Öğdül). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Yılmaz, Z. Ş.(2018). Thomas Bernhard’ın ‘Der Kulterer’ Adlı Yapıtında Heterotopya. Ankara: Akçağ Yayınları. Güngör, Ş. (E-Makale). Görsel Kompozisyonun Bir Ögesi Olarak Çizgi (https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/28665). Erişim Tarihi:
  • İnternet Kaynakları https://thefunambulist.net/cinema/heterotopias-in-cinema-introduction (Erişim Tarihi: 18.01.2020) https://www.haberturk.com/saglik/haber/1216877. (Erişim Tarihi: 15.01.2020) http://www.hermetics.org/rakam.html. (Erişim Tarihi: 10.01.2020)