İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN TEK CİNSİYETLİ EĞİTİM MODELİNE BAKIŞI (SİİRT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Bu çalışma Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri üzerine yapılmıştır. Amaç, tek cinsiyetli eğitim modelinin ilahiyat öğrencileri tarafından nasıl görüldüğüdür. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile fakülte öğrencileri arasından rastgele farklı sınıflardan örneklemler alınmıştır. Buna göre Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri çoğunlukla tek cinsiyetli eğitim modelinden yana olduklarını ifade etmişlerdir. Bu modelin fakülte öğrencileri açısından yararları olduğu gibi sınırlılıkları da tespit edilmiştir. Fakat genel görüş, karma eğitimin tek cinsiyetli eğitim modeline göre sınırlılıklarının daha fazla olduğu yönündedir. Tek cinsiyetli eğitim modelinin öğrencilerin akademik, duygusal ve kişilik gelişimine katkısı anlamlı bir veri sunmamakla birlikte öğrencilerin kendilerini bu modelde daha rahat ifade ettikleri bir gerçek olarak ortaya çıkmıştır. Tek cinsiyetli veya karma modelin öğrencilerin psiko-sosyal gelişimi ve akademik başarısına katkısını ölçme anlamında Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi örneğinde yapılması alanında özgün sayılabilecek bir çalışma girişimidir. Bu çalışma ile hem Siirt hem de ilahiyat fakültelerinin tek cinsiyetli modele bakış açısı bir ölçüde ortaya konulmaya çalışılmıştır.

A Study of The Faculty of Theology View to One-Sex Education Model (Siirt University Example)

This study was carried out on the students of the Faculty of Theology of Siirt University. The aim is to see how the one-sexed education model is seen by the students of theology. In the questionnaire, cross-analysis evaluation technique was used to evaluate the data. According to this, the students of the Faculty of Theology of Siirt University stated that they were in favor of a one-sex education model. This model has benefits for faculty students as well as their limitations. However, the general view is that the mixed education is more limited than the one sex education model. Although the contribution of single gender education model to students’ academic, emotional and personality development does not provide any meaningful data, it has emerged as a fact that students express themselves more easily in this model. It is a study initiative that can be considered as original in the field of the study of the Faculty of Theology of Siirt University in terms of measuring the contribution of single-sex or mixed model to students’ psychosocial development and academic success. With this study, the point of view of both Siirt and theology faculties to the single-sex model was tried to be revealed.

___

  • Ay, Mehmet Emin. Yükseköğretimde Rehberlik. 2. Baskı. Bursa: Düşünce Yayınevi, 2005.
  • Bulut, Aytekin. Din Eğitiminde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık. 1. Baskı. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2002.
  • Cebeci, Suat. Din Eğitimi Bilimi ve Türkiye’nin Din Eğitimi. 3. Baskı. Ankara: Akçağ Yayınları, 2015.
  • Ev, Halit. Din Eğitimi.Edt. Mustafa Köylü-Nurullah Altaş. 4. Baskı. İstanbul: Ensar Yayınları, 2015.
  • Fırat, Erdoğan. “İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Problem Olarak Değerlendirdikleri Eğitimleriyle İlgili Konular”, D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, VI: 1989.
  • Fırat, Erdoğan, Bir Eğitim Problemi Olarak Cinsiyet Eğitimi, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sayı: 3,1986. Gençtanırım, Dilek. Eğitim Psikolojisi. Edt. Şerife Işık. 4. Baskı. Ankara: Pegem Akademi, 2016.http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.1739.pdf Erişim (23-09-2018).
  • Okumuş, Ejder, “İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Problemleri – Dicle Üniversitesi Örneği-” Değerler Eğitimi Dergisi, 5 (13), 2007.
  • Özkal, N., Çetingöz, D., Akademik Başarı, Cinsiyet, Tutum ve Öğrenme Stratejilerinin Kullanımı, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Sayı 46, 2006.
  • Özenç, Ali. “Son Sınıf Öğrencilerine Göre Beklentileri Karşılama ve Mesleki Hayata Hazırlamada İlahiyat Fakültelerinde Eğitim (Dicle Üniversitesi Örneği)”. International Journal of Kurdish Studies 3/January (2017): 1-30.
  • T.C. Kalkınma Bakanlığı, İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmasına (SEGE-2011) http://www3.kalkinma.gov.tr/PortalDesign/PortalControls/WebContentGosterim.aspx?Enc=51C9D1B0208 6EAFB13C239EE2D6723BE Erişim (24-10-2018).
  • Uçar, Recep. “İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Profili, Akademik Eğilimleri ve Aldıkları Eğitime İlişkin Memnuniyet Algıları (İnönü Üniversitesi Örneği).”İ. Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi. 8(2), 2017.