BATI AFRİKA’NIN ETNO-DİNSEL TOPLULUĞU AKANLAR’IN BAŞAT KOLU: ASANTLAR

Akanlar, Afrika’da yaşayan bir halklar topluğudur. Akanların kapsamına benzer etnik yapıyı, dili, inancı ve kültürü paylaşan birçok topluluk girer. Bu topluluklardan ön plana çıkanı Asantlardır. Etno-dinsel bir toplum olan Asantlar, monarşi yönetim biçimiyle bugün Gana ülkesinin sınırları içinde varlığını sürdürmektedir. Asantlar, Afrika’da kendine özgü bir dinsel gele-neğe ve kültüre sahiptir. Bu topluluk, Nyam adı verilen yüce bir tanrıya ina-nır. Deus otiosus olan bu tanrı, alt tanrılar aracılığıyla Asantların yaşamına müdahale eder. Asant halkı, aracı tanrılar ve ata ruhları aracılığıyla Nyam ile iletişim kurar. İnsanlar, tanrıya çeşitli takdimeler sunarak onu memnun etmeye çalışır. Kendine özgü dini törenleri, bayramları ve pratikleri olan Asantlar, Akanların ana modeli gibidir. Asantlar için din, hayatın merkezin-dedir. Hayatlarının her bölümü din çerçevesinde şekillenir. Doğum, ergen-lik, evlilik ve ölüm törenleri inançları çerçevesinde kutlanır. Asantlar tanrı, evren, insan ve ahiret anlayışlarını ise çeşitli sembollerle dile getirirler. Bu topluluk, Afrika’da hatırı sayılır bir kitleye sahip olmasına rağmen dünyada çok fazla bilinmemektedir. Bu çalışma, ülkemizde de pek bilinmeyen bu etnik ve dinsel topluluğu tanıtmayı amaçlamıştır. Bu çerçevede Akanların bir kolu olan Asantlar, dinler tarihinde güncel kabul edilen ve çağdaş Din Antropolojisi disiplininin verilerini dikkate alan “yeni mukayesecilik” adı verilen yaklaşımla ele alınmıştır.

THE PRINCIPAL BRANCH OF THE AKAN, THE ETHNO-RELIGIOUS COMMUNITY OF WEST AFRICA: THE ASANTE

The Akan are a cluster of peoples living in Africa. The Akan involve many communities that share a similar ethnic structure, language, faith and cul-ture. It is the Asante that stand out among these communities. Today, the Asante, an ethno-religious society, continue their existence with their mon-archy regime within the borders of the country of Ghana. The Asante have a unique religious tradition and culture in Africa. This community believes in a supreme deity called Nyame. This deity, deus otiosus, interferes with the life of the Asante through the inferior deities. The Asante people commu-nicate with Nyame through intermediary deities and ancestral spirits. Peo-ple try to please the deity by various offerings. The Asante that have their own unique religious ceremonies, feasts and practices, are like the main mod-el of the Akan. For the Asante, religion is at the center of life. Every part of their life is shaped within the framework of religion. Birth, adolescence, mar-riage and death ceremonies are celebrated according to their beliefs. The As-ante express their understanding of God, the universe, human and the hereafter with various symbols. Although this community have a considerable mass in Africa, it is not well known in the world. This study aimed to introduce this ethnic and religious community, which is not well known in our country. Within this framework the Asante who are the one of the branch of the Akan have taken an approach named as “New Comparison” which has been accept-ed as up to date according to contemporary religions anthroology statistics.

___

  • Adisa A. Alkebulan. “Asante”. Encyclopedia of African Religion. 69-71. London: Sage Publication, 2009.
  • Allan H. Anderson. “Traditional African Religions”. Religions of The World : A Comprehensive Encyclopedia of Beliefs and Practices. 1/1288-1296. Califor-nia: ABC Clio, 2002.
  • Anthony Ephirim- Donkor. African Religion Defined. New York: University Press of America, 2010.
  • Bengt Sundkler- Christopher Steed. A History of Church in Africa. Cambridge: Cambridge University Press, 2004.
  • Bronislaw Malinowski. Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek. İstanbul: İthaki Yayınları, 1. Basım, 2016.
  • Claude Levi-Strauss. Mit ve Anlam. İstanbul: İthaki Yayınları, 1. Basım, 2013.
  • David W. Phillipson. African Archaelogy. Cambridge: Cambridge University Press, 3. Basım, 2005.
  • Edward Evans-Pritchard. İlkellerde Din. İstanbul: Öteki Yayınevi, 2. Basım, 1999.
  • James G. Frazer. Altın Dal. 2 Cilt. İstanbul: Payel Yayınları, 1992.
  • Kofi Kissi Dompere. “Nyame”. Encyclopedia of African Religion. 464-466. London: Sage Publication, 2009.
  • Louise Müller. Religion and Chieftaincy in Ghana. Zürih, 1. Basım, 2013.Marc Auge. Paganizmin Dehası. Ankara: Dost Kitabevi, 2010.
  • Michelle Gilbert. “Akan Religion”. Encyclopedia of Religion. 1/214-216. New York: Thomson Gale, 2005.
  • Mircea Eliade-İoan P. Couliano. Dinler Tarihi Sözlüğü. İstanbul: İnsan Yayınları, 2. Basım, 2018.
  • Molefi Kete Asante. “Adinkra Symbols”. Encyclopedia of African Religion. 7-11. London: Sage Publication, 2009.
  • Molefi Kete Asante. “Amokye”. Encyclopedia of African Religion. 41-43. London: Sage Publication, 2009.
  • Mustafa Alıcı. Din Bilimlerinde Klasik ve Çağdaş Yaklaşımlar. İstanbul: Rağbet Ya-yınları, 1. Basım, 2017.
  • Mustafa Alıcı. “Dünyanın Yerel Bilimi: Dinler Tarihi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1/1 (2009), 157-184.
  • Peter K. Sarpong. “Asente Religion”. The Encyclopedia of Religion and Nature. 1/118-122. London: Continuum, 2005.
  • Ray Y. Gildea. “Religion in the Ashanti Province of Ghana”. Social Science 38/4 (1963), 209-212.
  • Richard Fardon. “Africa: West”. Encyclopedia of Social and Cultural Anthropology. 1/25-32. London: Routledge, 2002.
  • Yaba Amgborale Blay. “Akan”. Encyclopedia of African Religion. 23-26. London: Sage Publication, 2009.