Halka Açık Konaklama İşletmelerinin Nakit Akış Profillerinin Analizi: Uluslararası Bir Karşılaştırma

Bu çalışmanın temel amacı halka açık konaklama işletmelerinin nakit akış performanslarının “Nakit Akışlarının Sağlandığı Faaliyetler Yöntemine” göre uluslararası olarak karşılaştırmalı analiz edilmesidir. Bu kapsamda Amerika kıtasında yer alan 25, Avrupa kıtasında yer alan 51 ve Asya-Pasifik kıtasında yer alan 131 olmak üzere toplamda 207 konaklama şirketi analize dahil edilmiştir. Söz konusu konaklama işletmelerinin 2013-2014-2015 yıllarına ait nakit akış tabloları “Nakit Akışlarının Sağlandığı Faaliyetler Yöntemine” göre incelenmiştir. Bu inceleme yıl, kıta ve Türkiye temelinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda yıllık 621, analiz süresince de 1863 gözlem gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre incelenen konaklama işletmelerinin yıl, kıta ve Türkiye temelinde Model 2: başarılı işletme, Model 4: büyüyen işletme ve Model 3: gerileyen veya yeniden yapılanan işletme profillerinde yoğunlaştığı belirlenmiştir.

___

  • Aktaş, R., Karğın, S., Karğın, M. (2012), “Nakit Akışlarının Sağlandığı Faaliyetler Yöntemi ile İşletmelerin Nakit Akış Profillerinin İncelenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 56, ss. 110-118.
  • Bruwer, S. ve Hamman, W.D. (2005), “Cash Flow Patterns in Listed South African Industrial Companies”, Meditari Accountancy Research, 13(1), ss.1-17.
  • Elmas, B. (2015), Finansal Tablolar Analizi: TMS/TMRS’ye Göre Kaleme Alınmış Piyasadan Gerçek Örnekler Üzerinden Analizler, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık.
  • Financial Times (2016), “Market Datas”, http://markets.ft.com/data/equities/results (21.09.2016).
  • Gup, B.E., Samson, W.D., Dugan, M.T., Kim, M.J., Jittrapanun, T. (1993), “An Analysis Of Patterns From The Statement Of Cash Flows”, Financial Practice and Education, 3(2), ss. 73-79.
  • Karğın, M. ve Aktaş, R. (2011), “Türkiye Muhasebe Standartlarına Gore Raporlanmış Nakit Akış Tablosu ve Analizi”, Muhasebe-Finansman Dergisi, 52, ss. 1-23.
  • Kordestani, G., Biglari, V., Bakhtiari, M. (2011), “Ability of Combinations of Cash Flow Components to Predict Financial Distress”, Business:Theory and Practice, 12(3), ss. 277-285.
  • Orhan, A. ve Başar, B. (2015), “İşletmelerde Nakit Akış Profilleri Ve Analizi: Bist 100 İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 8(2), ss.107-121.
  • Shamsudin, A. ve Kamaluddin, A. (2015), “Impending Bankruptcy: Examining Cash Flow Pattern of Distress and Healthy Firms” Procedia Economics and Finance, 31, ss. 766-774.
  • Şamiloğlu, F. ve Akgün, A. İ. (2015), Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Finansal Tablolar Analizi, Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Toroslu, V. ve Durmuş, N.C. (2016), Finansal Tablolar Analizi: Kavramlar-Analiz Teknikleri, Ankara: Seçkin Kitapevi.
  • Türkiye Muhasebe Standardı - TMS 7, (2016), Nakit Akış Tabloları, http://kgk.gov.tr/contents/files/TMS7.pdf . (22.09.2016).
  • Uyar, A. (2015), Kurumsal Raporlamanın Gelişimi ve Güncel Yaklaşımlar, Ankara: Gazi Kitapevi.
Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-7590
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Psikolojik İklim ve Duygusal Bağlılık İlişkisinde Duygu Gösterim Kurallarının Aracılık Rolü: Oteller Üzerine Bir Araştırma

CANER ÇALIŞKAN, BEKİR BORA DEDEOĞLU

Türkiye’de Gastronomi Turizmi: Antalya’da Konaklayan Turistler Üzerine Bir Araştırma

ALEV SÖKMEN, MENEKŞE CÖMERT

Turizm Sektöründe Kadın Girişimciler ve Yöneticiler Açısından Otantik Liderliğin Sosyal Tembellik Üzerindeki Etkileri: Yaşam Tatmininin Düzenleyici Rolü

İBRAHİM İLHAN, ŞEVKİ ÖZGENER, Mehmet Şerif ŞİMŞEK

Yeşil Ürün Satın Alma Davranışı, Kişilerarası Etkilenme Eğilimi ve Sosyal Etki Arasındaki İlişki: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

LÜTFİ ATAY, Müesser KORKMAZ, H Mehmet YILDIRIM

Termal Otel İşletmelerinde Personel Bulma, Seçme ve Personeli İşe Yerleştirme Sürecindeki Uygulamalar ve Sorunlar Üzerine Bir Araştırma: Afyonkarahisar Örneği

ELBEYİ PELİT, HASAN HÜSEYİN SOYBALI, SERKAN AK

Akıllı Turizm Destinasyonları: Antalya Destinasyonunun Akıllı Turizm Uygulamalarının İncelenmesi

YUNUS TOPSAKAL, PINAR ÇELİK ÇAYLAK

Kış Turizmi Destinasyonunda Yaşanan Unutulmaz Turizm Deneyimleri: Kültürlerarası Karşılaştırma

GÜLİZAR AKKUŞ

Konaklama İşletmelerinde Çalışma Sermayesi Yönetiminin Karlılık Performansına Etkisi: Borsa İstanbul’da (Bist) Bir Uygulama

SEZER KARASAKAL, YEŞİM HELHEL

Otel İşletmeleri Çalışanlarında İş Doyumunun Çalışanların Tükenmişlik Düzeyine Etkisi: Kuzey Kıbrıs Örneği

İBRAHİM ÇETİN, ONUR İÇÖZ

Etik Liderliğin Belirleyicileri Olarak Kişilik, Örgüt Kültürü ve Dini Yönelim: Antalya’daki Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama

FARUK KEREM ŞENTÜRK