Van koşullarında bazı patates (Solanum tuberosumL.) çeşitlerinin yumru kalibrasyonu ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Bu araştırma farklı kökenli 21 patates çeşidinin Van-Gevaş ekolojik şartlarında adaptasyon kabiliyetlerini tespit etmek ve çeşitlerin yumru kalibrasyonu (yumru iriliğine göre dağılım) ile kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2001-2002 yılla- rında iki yıl süreyle yapılmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Araş- tırmada ocak başına yumru verimi, kuru madde miktarı, nişasta oranı, küçük yumru oranı, orta yumru oranı ve büyük yumru oranı incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen iki yılın ortalama verilerine göre, en yüksek ocak başına yumru verimi Fabula (880.6 g/ocak), Yaylakızı (799.7 g/ocak), en yüksek kuru madde miktarı (%22.9) ve nişasta oranı (%17.1) Vangogh, en yüksek orta yumru oranı Saturna (%53.1) ve en yüksek büyük yumru oranı Fabula (%44.1) çeşitlerinden elde edilmiştir. Denemeye alınan çeşitlerden Fabula, Yaylakızı, Vangogh, Liseta ve Latona çeşitleri Van ekolojisi için önerilebilecek çeşitler olarak tespit edilmiştir.

Determination of tuber calibration and quality in potatoes grown (Solanum tuberosum L.) in Van condition

This study was conducted to determine the adaptation capacities, tuber calibrations (distribution according to the tuber size) and qualities of 21 potato (Solanum tuberosum L.) cultivars grown in Gevaş-Van ecological condition in 2001 and 2002. The study was designed in completely randomized block design with three replications. Tuber yield per hill, dry matter content, starch content, rates of small, medium and large sized tubers were investigated. According to the mean values of two years, Fabula and Yaylakızı cultivars had the highest tuber yields per hill (880.6 g and 799.7 g, respectively), Vangogh obtained the highest dry matter (22.9 %) and starch content (17.1%) Saturna possessed the highest amount of medium-sized tubers (53.1 %), and Fabula produced the highest amount of large-sized tubers (44.1 %) It was determined that Fabula, Yaylakızı, Vangogh, Liseta and Latona potato cultivars could be recommended for the region.

___

  • Açıkgöz, N., 1993, Tarımda Araştırma ve Deneme Metodları 3. Basım, Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayın No:478, Bornova, İzmir.
  • Anonymous, 1997. Nevşehir Patates Araştırma ensti- tüsü Müdürlüğü yıllık araştırma raporları.
  • Anonymous, 1998. Tarımsal yapı. T. C. Başbakanlık Devlet istatistik Enstitüsü, Ankara. 591.
  • Anonymous 2000. Nevşehir Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yıllık Araştırma Raporları.
  • Arıoğlu, H.H ve Onaran, H., 2002. Niğde koşulları patates yetiştiriciliğinde; farklı yumru iriliği ve bitki sıklığının yumru verimi ve yumru kalibrasyonu üzerine etkileri. III. Ulusal Patates kongresi, Sayfa:125-135. Bornava İzmir.
  • Arslan, B ve Kevseroğlu, K., 1991. Bitki sıklığının bazı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin verimi ve önemli özelliklerine etkileri.Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fak. Der. 1/3, 89-111.
  • Aytaç, S ve Esendal, E., 1996. Samsun yöresinde yetiştirilen değişik olumlu bazı patates çeşitlerinde verim ve verim özellikleri üzerine bir araştırma. O. M. Ü. Z. F. Dergisi, 11(2), 197-208.
  • Bisen, A.L And Barhola, A. K., 1991.Note on Per- formance of Potato Varieties During Autumn Crop Season. Field Crop Abst. Vol.61, No; 10,9185.
  • Burton, W.G., 1974 Reguirement of the users of vare potatoes. Potato Res, 17:374-409.
  • Çalışkan, M. E., Mert, M., Günel, E., Sarınan., 2000. Farklı olgunlaşma grubuna giren bazı patates çeşitlerinin Hatay ekolojik koşullarında büyüme analizi ve yumru verimlerinin belirlenmesi. II. Ulusal Patates Kongresi, S 263-271, 28-30 Haziran 2000 Erzurum.
  • Demiralay, İ., 1981 Toprakta Bazı Fiziksel Analiz Yöntemi. Atatürk Üniv. Z.F. Toprak Böl. Seminer Notları, Erzurum.
  • Didin, M ve Fenercioğlu, H., 1999. Nevşehir-Niğde Yöresinde Yetiştirilen Farklı Patates Çeşitlerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. İkinci Ulusal Patates Kongresi Bildiriler Kitabı Sayfa:273-281, Erzurum.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O ve Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme metodları . Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No:951. Ankara.
  • Esendal, E., 1990. Nişasta ve Şeker Bitkileri ve İslahı. Cilt: 1 Patates. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Yayın no. 101, İzmir. 180.
  • FAO, 2004. http://www. Fao.org agricultural datapase production.
  • Güler, A ve Kolsarıcı, Ö., 1995. Farklı lokasyonlarda yetiştirilen değişik olumlu bazı patates çeşitlerinde (Solanum tuberosum L.) yüksekliğin morfolojik, fizyolojik, verim ve kalite özelliklerine etkisi. Tr. J. of Agriculture and Forestry (19) 383-389.
  • Er, C. ve Uranbey, S., 1998. Nişasta Şeker Bitkileri. A.Ü.Z.F. yay. No:1504. Ders Kitabı: 458,Ankara.
  • Günel, E., Çalışkan, M. E ve Yiğitbaş, S., 2002. Hatay yöresi turfanda patates yetiştiriciliğinde farklı hasat tarihlerinin yumru verimi ve ürünün ekonomik değeri üzerine etkileri. III. Ulusal Patates Kongresi Bildiri Kitabı Sayfa: 193-207. Bornava İzmir
  • Günel, E., Çalışkan, M. E ve Yiğitbaş, S., 2002. Hatay yöresi turfanda patates yetiştiriciliğinde farklı hasat tarihlerinin yumru verimi ve ürünün ekonomik değeri üzerine etkileri. III. Ulusal Patates Kongresi Bildiri Kitabı Sayfa: 193-207. Bornava İzmir
  • Kan, Y ve Akınerdem, F., 2000. Bazı patates (Solanum tuberosum 1.) çeşitlerinin Konya ekolojik şartlarında adaptasyonu üzerine bir araştırma S.Ü Ziraat Fakültesi Dergisi 14 (22): 124-130.
  • Kara, K., Günel, E ve Oral, E., 1986. Erzurum ekolojik koşullarında bazı patates çeşitlerinin verim ve adaptasyonu Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt No: 17, Sayı :l-4 Sayfa 53-67, Erzurum.
  • Kara, K., Öztürk, E., ve Polat, T., 2002. Değişik dikim zamanlan ve farklı dozlarda uygulanan azot ve fosforun patates (solanum tuberosum L.)’ in verim ve verim unsurları üzerine etkisi. III. Ulusal Patates Kongresi Sayfa: 125-135. Bornava İzmir.
  • Karadoğan, T ve Günel, E., 1992. Bazı patates çeşitlerin Erzurum ekolojik koşullarına adaptasyonu ile verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt No: 23, SayıNo:l Sayfa 1-15, Erzurum.
  • Karadoğan, T., Özer, H., ve Oral, E. 1997. Gübrelemenin patatesin bazı özellikleri üzerine etkisi.Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 28(3): 441-453.
  • Şenol, S. ve Arıoğlu, H.H. 1991. Farklı kökenli patates çeşitlerinin Çukurova Bölgesinde turfanda olarak yetiştirilebilirle olanakları. Ç Ü Z F. Derg., 6(2), 97-110.
  • Taçoğlu., M., Olgun, M. Kumlay, C. Kaya, M. Pehlivan, F. Partigöç, 1998. Doğu Anadolu Bölgesinde patates yetiştiriciliği problemleri ve çözüm yolları. Doğu Anadolu Tarım Kongresi, S:253-264.
  • Yılmaz, H.A ve Güllüoğlu., L, 2002 Harran ovası koşullarında yetiştirilen kimi patates çeşitlerini tarımsal ve bazı kalite özellikleri üzerinde bi araştırma. III. Ulusal Patates Kongresi Sayfa 179-192. Bornova İzmir.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Damızlık kekliklerde (Alectoris chukar) rasyon protein ve amino asit muhtevasının performans, üreme özellikleri ve nitrojen boşaltımına etkisi

YUSUF CUFADAR, YILMAZ BAHTİYARCA

Siyah-Alaca ineklerde eksojen horman (GnRh-PGF2a-HCG kombinasyonu) uygulaması ile üremenin denetlenmesi

Ali AYGÜN, İskender YILDIRIM

Van koşullarında bazı patates (Solanum tuberosumL.) çeşitlerinin yumru kalibrasyonu ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

MURAT TUNÇTÜRK

Muğla-Ortaca yöresi sera sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi

Yaşar AYRANCI

Konya iklim koşullarında farklı sulama uygulamalarının çim gelişimine etkisi ve su kısıtına yönelik sulama alternatifleri

MEHMET ŞAHİN, Mehmet KARA

Entisol ordosuna ait bir arazide bazı toprak özelliklerinin değişiminin belirlenmesi

Fevzi AKBAŞ, ALPER DURAK

Elma kara lekesi hastalığı (Venturia inaequalis (CKE) wint.)' na karşı bazı bitki aktivatörlerinin tek başlarına ve fungisid kombinasyonları ile etkileri

NUH BOYRAZ, Suat KAYMAK, Kubilay K. BAŞTA

Konya yöresinde hasat edilen buğday ürünündeki sürme hastalığı ve hastalığa karşı bazı buğday çeşitlerinin reaksiyonları

Mustafa TUNCEL, NUH BOYRAZ

Bitki beslemede besin elementleri arasındaki etkileşimin önemi ve bor ile diğer besin elmentleri arasındaki etkileşimler

Sait GEZGİN, MEHMET HAMURCU

Karaman ekolojik koşullarında silajlık hibrit mısır çeşitlerinin ikinci ürün olarak yetiştirme imkanlarının belirlenmesi

Ahmet GÜNEŞ, Ramazan ACAR